Tussen de gangen door luisteren naar oerkok Theo de Gier. Foto: PR.
Tussen de gangen door luisteren naar oerkok Theo de Gier. Foto: PR. Foto: Henk den Brok, Achterhoekfoto

In Art deco stijl wild dineren

Laatste editie van het seizoen gevierd met wild

Winterswijk – De laatste editie van Gaon etten, het pop up restaurant van de Achterhoek, vond plaats in het in het oude glorie herstelde theater Astoria.

De gasten stond een theatraal driegangen wilddiner te wachten in een prachtige Art deco ambiance. Deze begon bij binnenkomst met een Achterhoekse witte of rosé gekleurde bubbel, of een iets geler getint gerstenat met een schuimkraagje. Daarbij werd een amuse van wild paté met een chutney uitgereikt. Het geheel werd omlijst door klassieke muzikale noten van Symone Boerstoel op viool en Mark Kreeftmeijer aan de vleugel. De avond kon nu al niet meer stuk en was nog maar net begonnen.

Jan Bijvank van de organisatie heet iedereen in het 'Algemeen Beschaafd Achterhoeks' welkom en in het bijzonder twee trouwe gasten, Ellen en Mieke, omdat zij 22 van de 24 edities van Gaon van de partij waren. Verder bedankt hij de eigenaren Eddy en Marianne de Vries heel hartelijk voor hun gastvrijheid en nodigt hen uit om over de historie van het pand te vertellen. "Want zo sjiek als hier hebben we het bij Gaon nog nooit gehad! We willen graag weten hoe dit mooie theater tot stand gekomen is."

De Vries vertelt over hun beider voorliefde voor oude panden en dat zij Theater Astoria, later beter bekend als 'Zaal Beskers', witgekalkt en dichtgespijkerd zagen staan, klaar voor de sloop om ruimte te maken voor nieuwbouw. Navraag leerde hen dat het pand toch wel te koop was en zo kwamen er geen 33 woningen en een winkel, maar begonnen zij aan de grondige restauratie. In eerste instantie tot hun Sporttheater Astoria. In 2012 hebben ze het helemaal in de sfeer van de twintiger jaren van de vorige eeuw en tot de oorspronkelijke functie hersteld, namelijk dat van concert- en theaterzaal met een uitstekende akoestiek. Ze hebben de ziel van het pand weer teruggebracht en willen dat graag ook zo houden. Dus er zullen geen disco- of houseparty's plaatsvinden, maar elke maand staat er een jazzconcert op het programma en is de ruimte verder voor allerlei gelegenheden te huren.

In deze prachtige sfeer, waar je met maar een heel klein beetje fantasie je zo in de jaren twintig waande, zo mooi en met oog voor detail, is het interieur in ere hersteld, werd heerlijk getafeld en genoten van een driegangen diner, louter gemaakt van Achterhoekse producten. Althans, zover dat tijdens deze wild sessie van Gaon kon. "Want", zo erkent kok René Klein, "het voorgerecht van wildzwijn is Veluws. Achterhoeks wildzwijn is er gewoon niet."

Traditie bij Gaon is dat de gast tussen de gangen door van plaats wisselt. Hij neemt zijn servet en glas mee en wordt eerst geëntertaind, voordat hij zijn nieuwe plek inneemt. Naast de klassieke muziek werden de gasten bij deze gezellige editie van Gaon, getrakteerd op andere Achterhoekse cultuur. Oerkok Theo de Gier droeg naast een gedicht van hem, dat staat in het pas verschenen boek 'Ode aan 't wild', een verhaal voor over 'Joep de Oele' en had heel toepasselijk een 'oelebal' als tussengerechtje gemaakt. Ingrediënten van deze verrassend apart smakende bal worden bij de volgende, speciale en feestelijke editie van Gaon in april 2016 bekend gemaakt. Dan wordt namelijk de 25ste gevierd.

Wilt u weten wat er in deze bijzondere bal zat, of wilt u ook een keer een avond Gaon beleven, houdt dan de site en de (social) media in de gaten voor de data en plaatsen in 2016. Een avond uit bij Gaon staat namelijk garant voor lekker, goed en eerlijk eten, een zeer verrassende, bijzondere locatie waar éénmalig een restaurant verschijnt, gezelligheid en vermaak.


www.gaon.nl

www.zaalastoria.nl