Gerrie Evers en Jan Knoef nemen nog even het programma door. Foto: PR.
Gerrie Evers en Jan Knoef nemen nog even het programma door. Foto: PR. Foto: Jan Knoef

Benefiet voor KWF

via Blue en Pink Spirit

Zelhem - Jaarlijks verzorgen de '60's aLive Band' en de 'Desperate Blues Band een 'thuis'-optreden voor familie, vrienden, bekenden en anderen, die zin hebben in een gezellig avondje uit. Vanaf het begin combineren ze het optreden al met een benefietgedachte. "We spelen gratis en Casper Saalmink van geluidsverhuur Heca verzorgt met z'n team het geluid gratis, maar we zouden het leuk vinden als onze gasten een vrijwillige bijdrage schenken aan een door ons uitgezocht doel", aldus Gerrie Evers, die de benefiet namens de '60's aLive Band' organiseert. Jan Knoef, die als lid van de DBB meewerkt, onderstreept die gedachte. "En dan heb ik, mede door mijn eigen gezondheidssituatie, wel een click met het KWF. Het eerste jaar was KIKA ons doel, vorig jaar de KWF algemeen."

De eerste benefietavonden werden in de Mallemolen gehouden, maar door de andere bestemming van het pand (restaurant Bi'j Nolda) moest een andere ruimte gevonden worden. Ellen, van Ellen's Restaurant, hoefde niet lang na te denken en stelde de zaal beschikbaar, zodat daar op zaterdag 14 november de benefietavond kan plaatsvinden.
Het doel voor dit jaar werd aangedragen door Gerrie, die als programmamaker en presentator bij Radio Ideaal, in contact kwam met een enthousiaste groep vrouwen en mannen uit Hengelo (G), die onder de respectievelijke namen 'Pink Spirit' en 'Blue Spirit' allerhande acties op touw zetten om geld in te zamelen voor het KWF. Pink Spirit (12 vrouwen) bestaat al sinds 2013 en nam onder andere deel aan Samenloop voor Hoop in Wichmond, waar ze van alle groepen het hoogste bedrag (9000 euro) wisten binnen te halen. Door de diagnose borstkanker bij één van de leden van Pink Spirit, in april van dit jaar, kwam het doel wel heel dichtbij en zonder dat de acties nu specifiek op die kankersoort worden gericht, was het bericht voor de groep wel aanleiding om er weer extra fanatiek tegenaan te gaan.

Op dat moment ontstond ook Blue Spirit op initiatief van de broer van één van de dames. Om z'n zus, bij wie de borstkanker was geconstateerd, moreel te ondersteunen, besloot hij de Alpe d'Huzes te gaan fietsen en daarmee geld in te zamelen voor KWF. De groep Blue Spirit was ontstaan en elf mannen gaan op 2 juni 2016 proberen de 'Nederlandse berg' in Frankrijk zo vaak mogelijk te beklimmen.

Inmiddels waren er al een aantal activiteiten met een spinning marathon, een noppen- en naaldhakkenrun tijdens de braderie en onlangs nog een carwash, waarbij meer dan 140 auto's werden gewassen. En er staan nog een snertloop (10 januari) en een voetbaltechniekdag (12 februari) op het programma. Pink Spirit haalt verder veel geld binnen via merchandising, waarbij onder andere bandjes, slippers en brillen te koop zijn en bij de plaatselijke bakker liggen roze koeken te koop, waarbij een deel van de opbrengst voor het KWF bestemd is. De dames hebben aangegeven minimaal tot Samenloop voor Hoop 2018 door te willen gaan.

Het enthousiasme van de 23 Spirit-leden is overgeslagen op de plaatselijke bevolking en dus ook op presentator Gerrie Evers, die enkele leden in zijn programma interviewde. Hij stelde het voor aan collega Jan Knoef en die was ook meteen enthousiast. Jan: "In 2013 ben ik als toeschouwer naar de Alpe d'Huzes geweest en ik loop sinds die datum met een Alpes d'Huzes-fleecejack rond, omdat ik de wens heb om zelf nog een keer deel te nemen aan dat evenement. Door omstandigheden is dat er alleen nog niet van gekomen."

Tijdens de benefiet-avond zullen 'Pink Spirit' en 'Blue Spirit' tussen de optredens door hun activiteiten promoten en 'met de pet' rondgaan om geld in te zamelen.


Zorg rondom longaanval

Doetinchem - Ter bevordering van de voorlichting aan mensen met een longaandoening en ter stimulering van het onderlinge contact organiseert Longpunt de Achterhoek lotgenotencontactmiddagen. in het Slingeland Ziekenhuis.

Donderdag 29 oktober was er een bijeenkomst rond het thema Zorg rondom een longaanval. Het thema werd besproken door Wilma Buesink, longconsulent zorggroep Oude IJssel en Richard Snelder, Kaderhuisarts COPD (i.o.) in Doetinchem. Beide sprekers brachten in beeld hoe de zorg voor longpatiënten via duidelijke protocollen verloopt. Een voorbeeld daarvan is het 'Longaanval Actieplan', waarbij met de patiënt afspraken worden gemaakt welke acties (zoals het innemen van extra medicijnen) hij of zij kan ondernemen bij een verergering van klachten, waardoor de patiënt zelf de regie heeft over zijn of haar ziekte.

Toch denken beide sprekers dat de communicatie richting longarts nog wat verbeterd kan worden. Het blijkt dat de patiënt, bij een bezoek aan de longarts, regelmatig vergeet te vermelden dat hij enkele maanden daarvoor met longproblemen door de huisarts is behandeld. Gevolg is dat de longarts ten onrechte denkt dat de patiënt een jaar lang geen klachten heeft gehad. Aan de verbetering van de protocollen wordt in de hele Achterhoek verder gewerkt. De bezoekers namen na de uitleg ruim tijd voor het stellen van vragen en ongedwongen lotgenotencontact. Dankzij een donatie van Mousset Chocolaterie kregen de sprekers en de vrijwilligers een heerlijke plak chocolade overhandigd.
Cor Kil, bezield co-coördinator bij het Longpunt gaf -na een korte speech, waarin hij, professionals, bezoekers, vrijwilligers en sponsors bedankte voor hun inbreng en medewerking- het stokje over aan Hannelore Focking.

De volgende bijeenkomst van Longpunt de Achterhoek Doetinchem ia op 14 januari 2016, weer in het auditorium van het Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem.


gelderland.longfonds.nl