De programmamakers Ideaal Dialect met de Friese en Liemerse zangers. Foto: PR.
De programmamakers Ideaal Dialect met de Friese en Liemerse zangers. Foto: PR. Foto:

Streektaalartiesten op bezoek bij Ideaal Dialect

Zelhem - Wekelijks zijn Gerbert Abbink, Jan Saalmink en Jan Wolsink in de weer met dialect om inhoud te geven aan het radioprogramma Ideaal Dialect, dat elke zondag tussen 11.00 en 12.00 uur wordt uitgezonden.

Daarbij staat het Achterhoekse dialect centraal, maar er worden ook regelmatig uitstapjes gemaakt naar andere talen en dialecten. De redactie wil met het programma een bijdrage leveren aan het in leven houden van de streektaal in het algemeen en het Achterhoekse dialect in het bijzonder.
Naast muziek wordt aandacht besteed aan boeken, spreuken en gezegden in het dialect, het dictee van het Achterhoeks dialect en activiteiten, die een link hebben met de streektaal.
Muziek is daarbij een belangrijk onderdeel en nieuwe cd's van artiesten, die het dialect gebruiken voor hun teksten, worden in het programma gedraaid en besproken. Maar de belangstelling van de redactie gaat verder. Vooral Gerbert is actief in het onderhouden van contacten met streektaalartiesten. Zo worden al enkele jaren muziektips uitgewisseld met de Friese singer/songwriter Gurbe Douwstra, die ook een dagelijks streektaalprogramma heeft bij 'Omroep Friesland'.
De contacten leidden tot het idee om zangers van verschillende dialecten samen te brengen en Ideaal Dialect bood aan om gastheer te zijn en opnames te maken van de ontmoeting. Gurde Douwstra vroeg Jan de Vries uit het Bildt in Noord-Friesland om met hem mee te komen. Jan is ook geen onbekende in de Achterhoek. Hij was vorig jaar te gast bij het streektaaldictee in Hummelo. Hij schrijft zijn liedjes in de streektaal van het Bildt, dat weer sterk afwijkt van het Fries.
Uit de Liemers werd zanger/gitarist Joop Boxstart uitgenodigd. Zijn nummer In de fles van de cd Van disse kant werd vorig jaar door publiek en vakjury uitgeroepen tot 't 'haevigste' lied tijdens het festival Platgespöld.
Het werd een bijzondere bijeenkomst, door Radio Ideaal vastgelegd op foto, film en geluid. In de komende uitzendingen van het programma zullen gesprekken en opnames van die dag te horen zijn. In de uitzending van aanstaande zondag zit een gesprek met Joop Boxstart en twee liedjes van zijn hand, waarbij John te Dorsthorst hem begeleidt op keyboard.
Ideaal Dialect is elke zondag tussen 11.00 en 12.00 uur te beluisteren via FM 105.1 – 105.8, via de kabel en via internet. Via uitzending gemist is het programma terug te luisteren.