Zo'n vijfhonderd ondernemers uit de hele Achterhoek kwamen naar de Hanzehof. Foto: Pim Helmich.
Zo'n vijfhonderd ondernemers uit de hele Achterhoek kwamen naar de Hanzehof. Foto: Pim Helmich.

Drukbezochte ondernemersavond Rabobank in de Hanzehof

ZUTPHEN - De Achterhoek is een innovatieve regio met bedrijven waar we trots op mogen zijn. Om dat te verstevigen organiseerde Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek (NOA) in de Hanzehof in Zutphen een inspiratieavond om ondernemers uit de regio kennis te laten maken met innovatieve ideeën en de nieuwste ontwikkelingen. Drie vooraanstaande sprekers - Rob Creemers, Herman van Bolhuis en Daan Roosegaarde - boden een kijkje in de toekomst. Meer dan vijfhonderd ondernemers uit de hele Achterhoek lieten zich in de grote theaterzaal van de Hanzehof bijspijkeren over de toekomst.

"Tien van de honderd grootste maakbedrijven in ons land zitten in de Achterhoek. Weinig mensen weten dat, maar daar mogen we best trots op zijn." Ronald van Weteringen, directeur bedrijven van Rabobank NOA, gelooft dan ook heilig in de kracht van innovatie. Hij ziet ook de rol van zijn eigen bank: "In alle eerlijkheid: innovatie heeft soms ook last van banken. Dat willen wij graag doorbreken."

De spits werd afgebeten door Rob Creemers, een veteraan op het gebied van ICT. Met zijn 69 jaar wellicht de oudste techno-goeroe van Nederland, maar dat weerhield hem er niet van om in een razend tempo de tijd de schetsen waar wij ons nu bevinden. Dat is volgens Creemers geen prettig beeld: "Robotisering zal een ravage aanrichten op de arbeidsmarkt. Het internet vreet alles op en onze smartphone wordt smarter dan wij zelf." Daarnaast kent de wereld nog een groter gevaar: klimaatverandering. Hoe eng de ontwikkelingen in de technologie ook lijken, deze sector lijkt wel de aangewezen oplossingen te hebben voor dat tweede probleem.

Daan Roosegaarde - kunstenaar, VPRO Zomergast en een graag geziene gast bij programma's over innovatie – bekijkt innovatie van een andere kant. Hij kijkt naar de natuur en probeert technieken van planten en dieren toe te passen. Zo bestudeert hij lichtgevende kwallen en algen en probeert hiervoor toepassingen te verzinnen.

Roosegaarde is beroemd vanwege zijn Eindhovense fietspad dat gebaseerd is op het schilderij 'Sterrennacht' van Vincent van Gogh. In het asfalt zijn steentjes verwerkt die zich overdag opladen en in het donker licht geven. Zijn boodschap is dat innovatie draait om samenwerking en dat zelfs onverwachte partners zoals hijzelf als kunstenaar met bouwbedrijf Heijmans, tot hele mooie projecten kunnen komen.

Herman van Bolhuis ten slotte liet zien hoe een nieuwe technologie nu al toe wordt gepast: 3D-printing. Van sportschoenen tot gehoorapparaten en van slimme putdeksels tot protheses; het kan allemaal. Denken we nu nog bij computers aan informatie, in de toekomst zullen we ook denken aan creatie. En die toekomst brengt ons nog veel meer volgens Van Bolhuis: geprinte organen en spieren behoren binnen tien tot vijftien jaar ook tot de mogelijkheden.

De sprekers werden afgewisseld met filmpjes van Achterhoekse innovators. De bedrijven Duits uit Zutphen, Albar uit Leuvenheim, KMG uit Neede en Polyketting uit Zelhem lieten zien hoe zij innoverende technieken toepassen. Ronald van Wetering: "Als de regio innoveert is dat goed voor de bedrijven, onze klanten en voor ons zelf natuurlijk."
Het was een avond vol mooie verhalen over grootse mogelijkheden, maar wat betekent het nu voor een regio als de Achterhoek? Daan Roosegaarde ziet het als een gebied waar je enerzijds kunt 'disconnecten' van de hectiek van de stad maar ook als een bron van innovatie: "Het platteland levert de ingrediënten van de stad. Dat was vroeger natuurlijk al zo, met de aanvoer van groenten en vlees, maar dat wordt nu ook weer belangrijker. Het betekent dat er heel veel techno komt in de agri-sector, maar ook op het gebied van energie gaat het platteland bijdrage. Energie uit eendenkroos bijvoorbeeld."
Op de website treft u meer informatie over deze avond. Hier treft u tevens video's van de deelnemers.


www.kennisvloer.nl


Allerheiligen- en Allerzielenconcert

Hummelo - Zaterdagavond, de avond van Halloween, was er in de Protestantse Kerk een concert. John Wils en zijn muzikale vrienden verzorgden een concert. Het concert stond in het teken van Allerzielen en Allerheiligen; muziek voor en over de mensen die ons voorgingen naar een ander bestaan.

Behalve John Wils, zang en gitaar, waren ook Fernando Soto Guerra, percussie en toetsen, Koos de Vos, accordeon en Amos Oostlander, zang. Als speciale gaste speelde Mariëlle Jongerius op viool. Hoewel het optreden vroeg begon, was de kerk redelijk gevuld. Wils vertelde een waargebeurd verhaal, de muziek was dan weer ingetogen, om even later over te gaan in een meezinger van André Hazes. Tijdens het concert stonden de liedteksten en gedichten op de voorgrond. Liederen van Wils zelf, maar ook van Yves Montand. Verder was de invloed uit verschillende landen en culturen hoorbaar. Een Iers lied over een oma die met haar kleinkind bloemen gaat zaaien in de duinen.
Indruk maakte voor de pauze het instrumentale nummer van Wils en zijn vrienden en het vioolspel van Jongerius. Het samenspel tussen de viool en de accordeon, aangevuld met de anderen, maakte dit nummer heel bijzonder om te horen.
Tijdens de pauze had Oostlander met zelfgebakken brood en sauzen voor het beleg -alles biologisch- voor de aanwezigen een heerlijke verrassing. Onder het genot van koffie, thee en wijn liet men zich deze traktatie goed smaken. Wils heeft al eens eerder in de kerk van Hummelo opgetreden, maar dit keer was het thema bijzonder. De vorige keer stond in het teken van zijn, in eigen beheer, uitgebrachte CD. Ook nu was er na afloop een CD van het optreden te koop.