Wereldkampioene freedive jeanine Grasmeijer. Foto: Mariëlle Grasmeijer.
Wereldkampioene freedive jeanine Grasmeijer. Foto: Mariëlle Grasmeijer. Foto:

Nederlandse freedivekampioene

naar nieuwe diepten

HENGELO/MEXICO - Kersverse wereldkampioene freedive Jeanine Grasmeijer (22) neemt komende week deel aan de prestigieuze freedivewedstrijd 'Big Blue' in La Paz, Mexico. Op dit negendaagse evenement gaat het erom wie het diepst kan duiken op één adem.

Jeanine is afkomstig uit Hengelo en studeert medicijnen in Maastricht. Grasmeijer werd in september jongstleden wereldkampioene in het freediven tijdens de AIDA Depth World Championships. Hiervoor trok zij zich aan een verticale duiklijn naar een diepte van 82 meter en weer terug, een discipline dat bekend staat als 'free immersion' terwijl ze haar adem drieënhalve minuut inhield. In Mexico zal ze een poging wagen het Nederlandse record 'Constant Weight' te breken, een discipline dat uitgaat van hetzelfde principe. Het wereldrecord ligt bij de vrouwen op 101 meter (op naam van de Russische Natalia Molchanova) en bij de mannen op 128 meter (zoon Alexey Molchanov).

Tijdens de internationale Big Blue die van 1 tot 9 november plaats vindt in La Paz zullen atleten uit meer dan twintig landen het tegen elkaar opnemen.