Burgemeester van Bronckhorst, Marianne Besselink. Foto's: Liesbeth Spaansen
Burgemeester van Bronckhorst, Marianne Besselink. Foto's: Liesbeth Spaansen Foto: Liesbeth Spaansen

Welkom 'thuis' voor Bronckhorster burgemeester Marianne Besselink

'Alleen ga je sneller, samen kom je verder'

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST - Woensdag 21 oktober mocht de gemeente Bronckhorst haar nieuwe burgemeester verwelkomen. Wethouders, raadsleden, familie, vrienden en andere belangstellenden wachtten mevrouw Marianne Besselink, haar man Paul Smit en dochters Renee en Milou op, die woensdagmiddag 21 oktober de gemeente Bronckhorst kwamen binnenfietsen bij de grens in Vorden.

Binnen de gemeentegrens
Het is een Achterhoeks gebruik, dat het gezin staande werd gehouden door locoburgemeester Paul Seesing en nestor van de gemeenteraad Evert Blaauw. Zij spanden een touw over het fietspad met een rode strik. Het voormalige Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid stopte lachend.
Op de vraag wat ze kwam doen, vertelde zij dat ze graag burgemeester van Bronckhorst wilde worden. Zij kreeg toegang tot de gemeente, waarop zij allen met een borrel proostten. De kinderen kregen appelsap. Het paar maakte van de gelegenheid gebruik om iedereen de hand te schudden en zich voor te stellen en mocht meteen al vele felicitaties in ontvangst nemen.
Vervolgens ging het gehele gezelschap naar de brandweerkazerne om vandaar in een brandweerauto naar het gemeentehuis te gaan. Daar stond een feestelijk programma te wachten.

Beëdiging
In de speciale Vergadering Gemeenteraad heette Johanna Bergervoet de mensen die thuis live konden meeluisteren welkom, evenals die in de raadzaal. Een speciaal welkom aan mevrouw Aalderink, de familie Besselink en de commissaris van de Koning in Gelderland, Clemens Cornielje. Eveneens aanwezig waren Max van de Berg (commissaris van de Koning in Groningen) en Jacques Wallage (oud-burgemeester van Groningen), voor wie ze in het verleden heeft gewerkt.
Na voorlezing van het besluit over de goedkeuring van de benoeming van Marianne Besselink door de minister van binnenlandse zaken en de Koning, sprak de heer Cornielje haar toe. "Volgens het centraal bureau voor genealogie was er rond 1400 een bewoner van een boerderij bij Hengelo, Hengelo Gelderland, met de naam Besselink. Ruim 600 jaar later heeft de gemeenteraad van Bronckhorst u voorgedragen voor het ambt van burgemeester in de gemeente Bronckhorst. Ik durf dan ook te stellen: Welkom thuis!"
De profielschets voor de nieuwe burgemeester van Bronckhorst werd 28 mei 2015 vastgesteld. Ze zochten de gebruikelijke kennis, inzicht en vaardigheden, maar niet een duizendpoot. Een burgemeester met twee benen op de grond, een no-nonsense netwerker met lef en uitdagende ideeën en affiniteit met het platteland. Wezenlijke overheidservaring was niet nodig. "Uw nieuwe burgemeester is in 1991 als achttienjarige scholiere gekozen tot jongste lid van provinciale staten in Nederland, aan die eis kan ze dus niet voldoen," lacht hij. "Ze heeft veel ervaring, als tweede Kamerlid, als bestuurder bij de provincie Groningen en als topambtenaar bij de gemeente."
Het officiële deel van de avond was kort. Mevrouw Marianne Besselink legde ten overstaan van de commissaris van de koning Clemens Cornielje haar eed af en ondertekende het benodigde document. Haar man Paul Smit kreeg van de commissaris een fraaie bos bloemen.
De verschillende sprekers heetten de benoemde burgemeester eveneens met warme woorden welkom. Locoburgemeester Paul Seesing mocht haar bovendien de ambtsketen omhangen, nestor Evert Blaauw gaf haar de voorzittershamer en de burgemeester van Winterswijk Thijs van Beem prikte het burgemeestersspeldje op haar revers.

Burgemeester Besselink hield een indrukwekkende speech. Ze dankte iedereen die gekomen was, zo midden in de herfstvakantie. Dank ook voor de mooie woorden van de sprekers, voor degenen die felicitaties, kaarten en bloemen hadden gestuurd en de vertrouwenscommissie. Marianne Besselink en haar man reden een weekend heel Bronckhorst door. "We hebben ons verwonderd en vergaapt over de ruimte, de schoonheid van het landschap en de oneindige hoeveelheid mogelijkheden om hier te recreëren, maar ook te wonen, te leven en te werken. Dat is uiteindelijk ook van belang. Onze conclusie was: Hier willen wij onze kinderen wel op zien groeien."
Zij weet dat zij in grote voetsporen treed, zei ze, met Henk Aalderink in gedachte als Bestuurder van het Jaar. Burgemeester Besselink gaat aan de slag met thema's als zorg, de asielzoekers en het rundveebedrijf in Wichmond.

Tijdens een gezellige receptie maakten velen kennis met hun nieuwe burgemeester.

Bij de gemeentegrens drinkt de nieuwe burgemeester Marianne Besselink een borreltje mee.