Bachkoor Holland. Foto: PR.
Bachkoor Holland. Foto: PR. Foto:

Allerzielen

Requiemconcert

Lochem - Op zondagmiddag 8 november om 15.00 uur is het opnieuw tijd voor een bijzonder concert rond Allerzielen. Een moment om onze dierbaren te gedenken, om stil te worden of om alleen maar te komen genieten van bijzonder mooie muziek uitgevoerd door topmusici op een toplocatie: de Grote- of Gudulakerk in Lochem.

Deze elfde editie van het Requiemconcert komt voor rekening van het Bachkoor Holland, bekend van vele uitvoeringen van de Matthaus-Passion.
De muziek van Bach neemt een belangrijke plaats in op 8 november. Zijn 'onsterfelijkheid' wordt bijna letterlijk 'bewezen' door het Bachkoor Holland.

Op het programma staat namelijk Immortal Bach van de Noorse componist Knut Nystedt, een werk uit 1988. Nystedt baseert zich in deze compositie op Bach's koraal 'Komm, süsser Tod'. Door harmonisch en ritmisch alle kanten uit te waaieren, krijgt het een compleet nieuwe dimensie. Daarnaast wordt ook Nystedt's intrigerende Stabat Mater uitgevoerd. Het eendelige Stabat Mater uit 1986 is een bijzonder werk. Met een opvallende bezetting voor koor en een solistisch opererende cello, neemt het binnen het oeuvre van de Noorse componist een bijzondere plaats in. Voor het koor is een overwegend beschouwende rol weggelegd, terwijl de uit de tekst voortvloeiende emoties vooral door de cello lijken te worden vertaald.

Van Bach staat, naast delen uit de cello-suites no. 1 en no. 3, het achtstemmige motet Komm, Jesu, komm geprogrammeerd. Bach heeft zijn motetten geschreven voor uitvoeringen bij uitvaartdiensten. De acht verschillende stemmen zijn gegroepeerd in twee koren, die elkaar versterken, relativeren en bevragen.
Na een gregoriaanse opening van het concert met Requiem aeternam, brengt Bachkoor Holland het bekende Musikalische Exequien van Heinrich Schütz tot uitvoering. Voor deze begrafenismuziek voor graaf Heinrich Posthumus von Reuss, zal het koor in kwartetten op verschillende plaatsen in de kerk gaan staan, ook een solistenkwartet zal ergens in de kerk een plek vinden. Hierdoor zal de muziek, zoals Schütz bedoeld heeft, een bijzonder ruimtelijke ervaring opleveren.

Het complete programma:
Gregoriaans: Requiem aeternam
Heinrich Schütz: Musikalische Exequien, op.7 SWV 279-281
Johann Sebastian Bach: Delen uit Cello suite no.1, BWV 1007
Johann Sebastian Bach: Delen uit Cello suite no.3, BWV 1009
Johann Sebastian Bach: Motet Komm, Jesu, komm, BWV 229
Knut Nystedt: Stabat Mater
Knut Nystedt: Immortal Bach
Bachkoor Holland o.l.v. Gijs Leenaars
M.m.v.: Robert Smith (barokcello), Diederik van Dijk (cello), Arjen Verhage (luit), Christina Edelen (orgel)

Kaarten kosten 29,50 euro. Reserveren via tel: 0573-250051, of via de site.


www.schouwburglochem.nl

www.requiemlochem.nl


Culturele Zondag

Doesburg - Iedere eerste zondag van de maand hebben meer dan dertig deelnemers hun galeries, ateliers, podia en werkplaatsen open.

Zondag 4 oktober is met toespraken, dans en muziek het 25 jarig jubileum al gevierd. De feestelijkheden vonden in de Gasthuiskerk plaats. Met toespraken werden de oprichters, oude bestuursleden, leden en alle personen die direct of indirect hebben bijgedragen aan het succes van de Culturele Zondag Doesburg bedankt.
Tijdens deze jubileumdag begeleidde kunstenaar en schilder Donnie Gerhardus het maken van een kunstwerk. Van elke bezoeker werd een silhouet getekend. Het kunstwerk hangt in de etalage van het pand Meipoortstraat 16. Ga kijken en schat het aantal silhouetten, mail het aantal naar info@culturelezondagdoesburg.nl en maak kans op 100 euro aan kunst die jij zelf mag uitkiezen uit een van de deelnemende ateliers.
Een van de deelnemende galeries is De Swarte Ram. Marjolein Bartels uit Zevenaar exposeert daar. Ze is graphic designer met een passie voor kleur. Ze ontwierp onder andere het thema logo 2015 (Kunst en Ambacht) voor de Stichting Open Monumentendag. Marjolein zal aanwezig zijn om haar werkwijze toe te lichten.
Ook de fotovereniging Fodo exposeert maandelijks in de bovenzaal van de Waag. Elke maand komt een ander thema aan de orde.
Kijk voor meer informatie op de website.


culturelezondagdoesburg.nl