J.P. wijst op zijn werkstuk een essentieel stukje papier aan. Foto: PR.
J.P. wijst op zijn werkstuk een essentieel stukje papier aan. Foto: PR. Foto: Jan Knoef

JP Pasma herschept papier tot kunst

Kunstenaar gefascineerd door papier

Zelhem - Al vele jaren is Jean-Pierre (JP) Pasma bezig met papier en dan niet speciaal met mooi afgewerkte afbeeldingen, maar met allerlei verschijningsvormen van papier; van snippers tot half afgescheurde of nat geworden posters en van stukken papier met felle kleuren tot vage stukken met een lijnenspel. Als purser bij de KLM kwam hij meer dan 25 jaar in alle uithoeken van de wereld, waarbij hij de vele culturen in zich opnam en (papieren) indrukken verzamelde om mee naar huis te nemen, nog niet wetend hoe en wat.

Via een oriëntatie en een vervolgopleiding aan de Rietveldacademie ontdekte JP hoe je, met soms willekeurig lijkende stukjes papier, een nieuwe compositie kunt samenstellen en met die collage je gevoelens kunt uitdrukken, soms figuratief, maar soms ook abstract. JP: "Je bent afhankelijk van het materiaal dat je tot je beschikking hebt. Soms ligt dat materiaal maanden te wachten en weet ik niet wat ik er mee kan, totdat er een 'Eureka-moment' komt en een klein snippertje net de juiste vorm, kleur en afmeting heeft om in een werkstuk te passen."
Als voorbeeld wijst hij een driehoekig stukje rood papier met zwarte schaduw aan, dat in één van zijn favoriete kunstwerken, in combinatie met onderdelen uit ander materiaal, precies de juiste compositie heeft om de collage af te maken. "Het stukje was groter, maar door de juiste 'knip' te maken, past het precies. Iets anders geknipt, was het een waardeloos stukje papier gebleven."
Het basismateriaal kan overal vandaan komen. "Zo vond ik in een drukkerij met waterschade een stapeltje nat geworden posters. Voor de drukker een ramp, maar voor mij een zegen, want het is prachtig om te zien wat water met dat mooie glanzende papier had gedaan en wat er gebeurde toen ik probeerde om de posters van elkaar los te weken. Eén deel van het proces heb ik helaas (nog) niet kunnen verwerken in mijn werk. Om de posters te drogen, had ik ze (van elkaar losgeweekt) tegen de ramen geplakt. Van de doorzichtige natte verschijning kreeg het papier langzaam weer 'body', waardoor de doorzichtigheid verdween. Ik heb het op foto vastgelegd, maar het liefst zou ik dat effect in mijn werken terugzien, maar dat zal niet lukken."
In zijn woning in het buitengebied van Zelhem heeft J.P. een atelier en daarnaast op de deel van de verbouwde boerderij een expositieruimte, waar hij de afgelopen maanden een expositie had om vrienden en bekenden een blik te gunnen in zijn creatieve brein.
Een aantal van die werken is ook terug te vinden op zijn website.


www.jeanpierrepasma.nl