Ook het maken van worst wordt gedemonstreerd. Foto: PR.
Ook het maken van worst wordt gedemonstreerd. Foto: PR. Foto:

Ouderwetse slachtvisite met preuverie

bij Museum Smedekinck

Zelhem – Zondag 1 november kunt u bij Museum Smedekinck weer ouderwetse op slachtvisite komen. Tussen 11.00 en 17.00 uur kunt u komen 'vetpriezen' en proeven. Iedere bezoeker wordt verwelkomd met een glaasje vlierbessenjenever.

Daarna kan de preuverie beginnen. De entreeprijs is 4 euro. Voor kinderen tot en met 12 jaar en leden van oudheidkundige vereniging Salehem is de toegang gratis.

Als alternatief voor het traditionele vetpriezen kan eerst nog het gewicht van een 'varken op de leer' worden geraden. Voor 1 euro maakt u kans op een van de ham en vleespakketten. Raden kan tot 14.00 uur. De uitslag wordt in de loop van de middag bekend gemaakt.

De slachtvisite vindt plaats in de 'schure' van het museum en in tenten. In de schure zijn aan de ene kant de slagers bezig met afsnijden, waarbij ze het publiek uitleg geven over waar welk vlees zit.
De vrouwen van dansgroep 'de Blauwe Kielen' en vrijwilligsters van het museum demonstreren het worst maken, zowel met de hand, als met een molen of met behulp van een machientje. Aan de andere kant van de schure staan lange tafels met lekkernijen om te proeven. De eerste ronde bakbloedworst, balkenbrij, kaantjes met roggebrood en 'smaltappels' krijgen de bezoekers gratis, tegen inlevering van de bij de kassa ontvangen bon en zolang de voorraad strekt.
Kinderen mogen, tegen inlevering van het bonnetje dat ze bij de kassa krijgen, van snippers varkensvlees zelf een hamburger maken, deze vervolgens bakken en natuurlijk ook opeten.

Lees verder op pagina 26