Topkok Rene Klein in de Preuverieje tijdens de streekproductenmarkt in Toldijk. Foto: Liesbeth Spaansen.
Topkok Rene Klein in de Preuverieje tijdens de streekproductenmarkt in Toldijk. Foto: Liesbeth Spaansen. Foto: Liesbeth Spaansen

Streekproducenten komen met innovaties op de jaarlijkse streekproductenmarkt

TOLDIJK - Op zondag 1 november organiseert de familie Garritsen wederom de gezellige streekproductenmarkt op hun erf bij boerderijwinkel De Kruisbrink aan de Kruisbrinkseweg 7 in Toldijk. Ongeveer dertig deelnemers presenteren dan, net als vorig jaar, hun mooie producten. Heel veel folklore en ambachtelijkheid, maar ook heel veel lekkers en smakelijke nieuwigheden.

Dit jaar is er veel aandacht voor innovatie: welke productvernieuwingen bieden streekproducenten in hun assortiment? Een kleine greep uit het aanbod: AGF Garritsen presenteert onder andere de Toldiekse Gedreaide Pieper en de puur en eerlijke versgeperste fruitsappen. Er zijn weckproducten van de familie Elsenhof uit Kilder, mozzarella van de watterbuffel van de familie Arns, truffelmayo van Braakhekke en Bier van Hackfort.
Het marktelement life cooking, vorig jaar een geweldig succes, zal ook nu niet ontbreken. Dit jaar staat deze Preuverieje, Achterhoeks voor life cooking, onder leiding van topkok Rene Klein.

Op het horecapleintje wordt de bezoeker in de gelegenheid gesteld om de door hem en zijn team bereidde gerechten te proeven. Gerechten gemaakt van lokale producten die aanwezig zijn op de streekmarkt.
Tussendoor kan er worden gekeken naar en geproefd van heerlijke Achterhoekse Streekproducten als onder andere kaas, worst, bier, mosterd, jam, wijn, koek en bakproducten, die hier uiteraard te koop zijn. Ook worden er kerst- en geschenkpakketten gepresenteerd. Ellen Willems komt om 14.00 uur het boek 'Ode aan het Wild' presenteren en signeren onder begeleiding van jachthoornblazers uit Hummelo. Het is haar tweede boek als schrijfster en journaliste van de Gelderlander. Een boek over rijkdom van de Nederlandse bossen, over het klaar maken van wild, paddenstoelen, plukken van eetbare planten & kruiden en jagen.
Een regionale accordeonist zorgt voor een passende muzikale omlijsting van het evenement. Ook aan de kinderen is gedacht: kindervermaak met ballonnen, cupcakes versieren en zelf broodjes bakken. Kortom, op 1 november is op het erf van Boerderij De Kruisbrink bij de familie Garritsen op de Kruisbrinkseweg 7 in Toldijk een geweldige streekproductenmarkt en is zeker de moeite waard om te bezoeken.
De markt is overdekt, gratis toegankelijk en duurt van 11.00 tot 17.00 uur.


Telefoon (0575) 451361

Mail dick@agfgarritsen.nl

achterhoekstreekproduct.nl


Bomen planten aan het Schrieverspad

Winterswijk - Op zaterdag 7 november worden op het landgoed Kotmans in Winterswijk-Miste weer 2 bomen geplant aan het Schrieverspad. Dat gebeurt om 14.00 uur.

Elk jaar worden door een speciale commissie, namens de Dialectkring Achterhook en Liemers (zie www.dialectkring.nl), enkele personen en/of instanties eervol genomineerd om daar een boom te planten. Ze moeten zich in het verleden of in de huidige tijd hebben ingezet voor het behoud en het cultiveren van de streektaal. Dit jaar wordt een boom geplant door: Ds. Hans Hinkamp uit Lichtenvoorde en mevrouw Netty Hengeveld (theoloog) uit Eibergen.Het Schrieverspad is dan uitgegroeid tot 'n fraaie laan met 60 verschillende bomen.
Na afloop presenteren de boomplanters zich op een bijeenkomst voor genodigden bij café-restaurant den Tappen in Winterswijk-Miste.


Medicijn en veiligheid

HENGELO - Donderdag 19 november wordt door Buurtzorg Hengelo Keijenborg, in samenwerking met BENU apotheek Hengelo, een informatieavond georganiseerd over medicijn en veiligheid. Mevrouw A Schellings zal hierover spreken, en u wellicht handige tips aan de hand doen. U bent van harte welkom, de entree is gratis.Aanvang 20.00 uur, adres Spalstraat 23. Informatie telefoon (06) 83160790.


Ouderwetse slachtvisite

Vervolg van voorpagina

Naast de slachtvisite worden er ook streekproducten verkocht en oude ambachten gedemonstreerd. De Stichting Oud Zelhem is aanwezig met foto's van vroeger en er wordt een film over de laatste huisslachting in Zelhem in 1984 vertoond. Ook de expositie 'Museum Smedekinck, rijk aan ambachten' is deze zondag nog te bezichtigen (laatste dag).
Voor de inwendige mens zijn er, naast de lekkernijen van de pruveri'je, wafels, broodjes braadworst, erwtensoep en natuurlijk ook koffie, thee en andere drankjes te koop. Live-harmonicamuziek maakt het feest compleet.


www.museumsmedekinck.nl