Ondanks het miezerige weer deden heel wat deelnemers mee. Foto: PR.
Ondanks het miezerige weer deden heel wat deelnemers mee. Foto: PR. Foto:

Wandeltocht langs herfstkleuren

Maar liefst 730 wandelaars deden mee aan de Herfstkleuren wandeltocht

Veldhoek - Het vormt al vele jaren het hoogtepunt uit het verenigingsjaar; de Herfstkleurenwandeltocht van wandelsportvereniging De Ploeg uit Zelhem. Afgelopen zaterdag en zondag organiseerde WSV De Ploeg de tocht voor de 55e keer. In totaal namen ondanks de miezerige weersomstandigheden toch nog 730 wandelaars deel aan de vijf verschillende afstanden.

Door Jan Hendriksen

Wandelsportvereniging De Ploeg, een opvallende naam voor een wandelsportvereniging. "En dat is het ook", zo verklaart secretaresse Hennie Dijkstra van de ruim vijftig leden tellende vereniging. De vereniging, in 1961 opgericht, is vernoemd naar de ploeg uit het voormalige gemeentewapen van Zelhem. "We hebben aan de gemeente destijds officiële toestemming moeten vragen om die naam te mogen gebruiken. En daar onderscheiden we ons nadrukkelijk in binnen wandelminnend Nederland", zo weet Dijkstra te vertellen, terwijl zaterdagmiddag de laatste wandelaars binnendruppelen in het voormalige sportcomplex Veldhoek.

Sinds de eeuwwisseling vormt Veldhoek de uitvalsbasis voor de Herfstkleurenwandeltochten. "Met in de omgeving natuurgebied 't Zand waarvan we volop gebruik maken", zo laat 'routeplanner' Henk Vels uit Ruurlo weten.

Deelnemers komen uit de hele regio

De Ploeg vervult een regionaal karakter. Hennie Dijkstra: "Kwamen van oorsprong de leden grotendeels uit Zelhem. Nu komen ze uit de gehele regio." Wat Dijkstra en ook voorzitter Anton Banning uit Ulft zorgen baart, is de vergrijzing onder het ledenbestand. "We kunnen wel wat nieuw vers bloed gebruiken. Mensen willen zich niet meer snel verbinden aan een vereniging. En dat is jammer", zo ervaart Banning.

Organiseerde De Ploeg in het verleden meer wandeltochten. Anno 2015 beperkt zich dit tot de Herfstkleurenwandeltochten in het derde weekeinde van oktober.

De eerste Herfstkleurenwandeltocht vond nog voor de officiële oprichting plaats. Uitvalsbasis vormde in dat jaar de gelijknamige horecaonderneming in Zelhem. Hennie Dijkstra: "In de jaren daarop hebben we wat omzwervingen gemaakt. Onder meer zijn Dennenlust en 't Zonnetje ook startlocaties geweest. Sinds 2000 vormt Veldhoek onze thuisbasis."

Kenmerkend voor de wandeltochten waren tot voor een aantal jaren geleden de beoordelingswedstrijd door juryleden van de Koninklijke Wandelbond Nederland waarbij De Ploeg is aangesloten. "Wandelsportverenigingen en scholen namen toen massaal deel. Maar twee jaar geleden zijn we hiermee gestopt. Daarvoor is geen belangstelling meer", aldus Dijkstra.

Het record aantal deelnemers aan de Herfstkleurenwandeltocht dateert uit 1975 toen er 2911 wandelaars van start gingen. De laatste decennia schommelt het aantal zo tussen de 1200 en 1400 deelnemers. Onder hen ook telloze zusterverenigingen zoals De Gondeliers uit Hardinxveld Giessendam. "We komen hier al vele jaren met veel plezier. Prachtige routes in een schitterende omgeving. In het verleden kwamen met een bus vol. Vandaag hebben we met een twintigtal leden gewandeld", zo verklaart voorzitter Peter Hogendoorn van De Gondeliers.

Op jaarbasis neemt De Ploeg in verenigingsverband aan zes tot acht wandeltochten van zusterverenigingen in ons land deel. Af en toe wordt er ook over de grens gewandeld. Voor meer informatie over WSV De Ploeg: zie de website.


www.wsvdeploeg.nl


Dorcas voedselactie:

Doe een boodschapje extra

BRONCKHORST - Op vrijdag 6 en zaterdag 7 november zamelen vrijwilligers in het hele land voedsel en geld in voor mensen in armoede of nood, waaronder ook Syrische vluchtelingen in Macedonië. Ook Bronckhorst wil in actie komen. Doet u mee?

Er zijn nog vrijwilligers nodig die in de winkels voedsellijstjes uitdelen en de producten van de mensen aannemen.
Voor opgave of informatie neem contact op met Liesbeth van Hemert, telefoon 06-49344571 of mail l.vanhemert@kpnmail.nl.

Er zijn in deze wereld van welvaart nog steeds miljoenen mensen die honger lijden, waaronder ook veel kinderen. Daar legt Dorcas zich niet bij neer.

Er zijn nog vrijwilligers nodig.

Behalve voedsel wordt ook geld ingezameld voor projecten waarmee mensen in hun eigen levensonderhoud leren voorzien.


www.dorcas.nl