Burgemeester Helmi Huijbregts met het bruidspaar Grada en Jan van Schelt. Foto: PR.
Burgemeester Helmi Huijbregts met het bruidspaar Grada en Jan van Schelt. Foto: PR. Foto: Liesbeth Oukes

Feestje voor Jan en Grada van Schelt

ZELHEM - Woensdag 30 september vierde het echtpaar Jan en Grada van Schelt dat zij zestig jaar geleden in het huwelijk traden. Jan (83) is geboren in het Drentse Meppel en opgegroeid in Zelhem. "Ik ben import, volgens de oudere Zelhemse mensen," lacht hij. Grada (85) is geboren en getogen in Doetinchem. Ze kregen vier kinderen, twee jongens en twee meisjes. De familie is inmiddels uitgebreid met tien kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen.

Zestig jaar geleden was het ook zo zonnig, weet Grada nog goed. Jan en Grada trouwden 's morgens in Doetinchem. "Je krijgt het weer dat je verdient: fantastisch," lacht burgemeester Helmi Huijbregts, die het bruidspaar kwam feliciteren.
Het wordt een gezellig uurtje, waar gesproken wordt over zelfstandig wonen, mantelzorg en problemen in de zorg, maar ook over gekleurde muren, werk, het werkzame leven, geld en arbeidsomstandigheden.
Na hun trouwen woonde het jonge stel bij de ouders van Grada in, later woonden zij bij de pleegouders van Jan, een grotere, dubbele woning. Met veel plezier wonen ze inmiddels vijftig jaar op hetzelfde adres in Zelhem. "We zijn er toen nieuw ingekomen. Ze zijn in die tijd gebouwd," vertelt Jan. Veel mensen wonen er nog steeds, de straat heeft een vereniging. "Een rustige buurt, we hebben het gezellig met elkaar."
Dochter Hennie woont bij hen in. Praktisch destijds vanwege haar werk als kraamverzorgster, later makkelijk om te zorgen voor Grada die een hartinfarct kreeg en een aantal jaren daarna een gecompliceerde beenbreuk waardoor zij in een rolstoel kwam. "Toen was het handig om thuis te zijn, maar nu is het alleen maar makkelijk. Behalve de verpleging die voor mijn vader komt, hebben we niemand nodig."
Vader Jan had verschillende banen. "Ik ben als bakker begonnen en toen moest ik naar dienst. Na die tijd een paar jaar in een fabriek geweest, maar dat beviel niet zo. Toen ben ik melkbezorger geworden." Later werkte hij twintig jaar bij Coberco in Doetinchem, maakte orders klaar voor winkeliers, kruideniers en supermarkten. "Met 57,5 jaar ben ik er uitgegaan, dat was toen. Ik ben eigenlijk al 25 jaar gepensioneerd."
Grada had voor haar trouwen verschillende werkhuisjes, ook bij haar ouders in Doetinchem en deed veel verzorgend werk. "Toen oma gestorven is, gingen we er heen om het huis schoon te maken en hij at elke dag hier," vertelt ze. Ze was dus eigenlijk jarenlang zelf mantelzorger. Nu haakt ze weer graag; ze liet de walvis en het uiltje zien. Samen hadden ze het agentschap van De Graafschap Bode. "Toen werd het Gelderlander en die werd 's nachts bezorgd met een grote truc, dat kon je hier niet hebben in de wijk," lacht Jan.
Hennie vertelt: "Als de buurvrouwen die werkten te laat thuis waren tussen de middag om de kinderen op tijd brood te geven, dan hobbelden hier alles binnen. Dan hadden we hier ineens twaalf man aan tafel zitten met brood eten voor we weer naar school gingen." Ook kwamen de overblijfkinderen graag mee, het was er gezellig. "Als je van een groot gezin komt, dan zit dat erin," lacht Grada.
Deze trouwdag zelf was een rustige dag. "Wie er komt, komt er." Dochter Hennie zorgde voor de thee met gebak. De postbode bracht vele felicitatiekaarten, waaronder die van koning Willem-Alexander, de commissaris van de koning Clemens Cornielje en de gemeente Bronckhorst. Ook stond er een mooie plant van de gemeente.
Zaterdagmiddag 3 oktober ging het bruidspaar een paar uurtjes met kinderen, familie en buren een borreltje drinken en een hapje eten bij Coen Evers. Vanwege de kinderen een mooie plek, met de speeltuin naast het restaurant. "Zo'n grote bruiloft doen we toch niet en ik vind het gezellig even onder mekaar," vertelt Grada. "Dan kunnen de kinderen lekker naar buiten als het goed weer is." Ravotkleren konden dus aan.