De waterbak als onderdeel van de marathon. Foto: Theo Janssen.
De waterbak als onderdeel van de marathon. Foto: Theo Janssen.

Samengestelde menwedstrijd op Evenemententerrein De Hietmaat

HENGELO – Zaterdag 10 en zondag 11 oktober, zoals elk jaar het tweede weekend van oktober, wordt de 26e Samengestelde Menwedstrijd gehouden door menvereniging In Stap en Draf. Op het terrein De Hietmaat komen vele liefhebbers van mennen bijeen om te kijken of deel te nemen.

Inschrijven voor de wedstrijd is niet meer mogelijk. "We hebben zelfs mensen op de wachtlijst staan," vertelt parcoursbouwer Bennie Steenblik. Deze wedstrijd is de laatste van het jaar. Er zijn veel jeugdige deelnemers die het wedstrijdelement leuk vinden.

Trots is het wedstrijdsecretariaat met deelnemers uit heel Nederland. Zo'n zeven top vier spanrijders rijden deze wedstrijd met jonge, veelbelovende paarden, om te kijken wat ze kunnen. Theo Timmerman, Mark Weusthof en Hans Heus om een enkele te noemen. "Maar we hebben het ook top voor elkaar dankzij alle medewerkers." Zaterdags lopen er rond de 80 en zondags 150 die helpen als hindernisrechters, juryleden, verkeersregelaars, ringmeesters, tijdwaarnemers, om maar iets te noemen. Een oproepster vertelt het toegestroomde publiek leuke wetenswaardigheden over de paarden, hun menners en opvallende tijden. "Maar zonder grondeigenaren kunnen we niets," benadrukt Bennie. "Het overnachtingsterrein en de wei waar de dressuurbanen gesitueerd zijn, zijn van agrariërs. Zonder hun bereidwillige medewerking kunnen we helemaal niks."

Bennie maakt de tekeningen voor de verschillende disciplines, rekening houdend met de verschillende sponsoren. Hij ontwerpt de parcoursen en regelt verder nog allerlei zaken, zijn vrouw Willemien doet het secretariaat. Daarnaast is Bennie als technisch afgevaardigde namens de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) bij wedstrijden in den lande aanwezig om te kijken of alles volgens de regels verloopt.

Zaterdag 3 oktober in de vroege ochtend zijn de eerste palen in de grond getrild, met een kraan. Voor de totaalhindernis komen er drainagebuizen, planken, balen of hekken tussen en die worden door leden van de vereniging nader bevestigd. Dit gebeurt in ploegen die nadere instructies ontvangen, vaak op 'kleine papiertjes'. De waterbak is de enige hindernis die er al ligt en nader aangekleed wordt met bloemen en planten. Traditiegetrouw staan er pannenkoeken op het menu voor alle medewerkers deze dag. "De dressuur- en kegeltjes proef staan op het programma voor zaterdag 10 oktober. Naar gelang het niveau krijgen ze +10, +20 of +30 centimeter er bij," legt Bennie uit. "Zondag 11 oktober rijden ze een marathon. Eerst een buitentraject van een kilometer of acht. Daarna rijden zij de hindernissen. Alle onderdelen worden op tijd gereden."

Vanwege het dierenwelzijn worden de paarden vooraf en na de wedstrijdonderdelen gecontroleerd door de dierenarts. Iedereen die op de wagen meerijdt in de wedstrijd heeft een taak en ook zij worden door een jury gecontroleerd. Naast een helm dragen, is dit jaar voor het eerst een bodyprotector verplicht.
Het is een weekend, waar veel deelnemers komen met trailer en caravan om er een gezellig weekend van te maken. Daarnaast helpen ze elkaar als het materieel stuk is. Het gaat erg gemoedelijk. Ze zien elkaar tijdens wedstrijden die worden georganiseerd. De paarden worden in Hengelo gestald bij particulieren, leden van de vereniging en niet leden.


www.instapendraf.nl