Ontvangst met aperitief en amuse op Wijngoed Kranenburg.
Ontvangst met aperitief en amuse op Wijngoed Kranenburg. Foto: Alice Rouwhorst

Wijngoed Kranenburg voor één dag ook restaurant voor Gaon

Kranenburg – Haast sprookjesachtig was het en een avond van genieten. De ingrediënten waren een mooie avond met een prachtige zonsondergang, bijna heldere hemel met een bijna volle maan, adembenemende mooie omgeving, kunstwerken van wilgentenen aan de waterkant, gitaarmuziek en zang, een boeiende gastheer, gezellige mensen, brandende fakkels, heerlijk eten én voortreffelijke Achterhoekse wijn en bier.

Dit menu, wat dus méér is dan het driegangenmenu dat je krijgt, kregen de gasten van de afgelopen editie van Gaon Etten voorgeschoteld bij Wijngoed Kranenburg van gastheer Henk Takken. Dat was de locatie waar zo'n 140 mensen afgelopen vrijdag werden ontvangen met een aperitief en een amuse. Na de uitleg in het Achterhoeks van gastheer Bijvank over de gang van zaken bij 'Gaon' en een woordje van welkom door de heer Takken konden de gasten plaats nemen aan één van de lange tafels, onder de tent of in de replica van een Italiaanse kegelbaan. Dat de gastheer groene vingers heeft blijkt wel uit de kleine vaasjes met bloemen uit eigen hof die door hem zelf zijn geplukt en geschikt. Eenmaal aan tafel werden handen geschud, bestek uitgedeeld, wijn, water of bier ingeschonken en het voorafje werd uitgeserveerd. Chef-kok Rene Klein deed hoorbaar voor iedereen, zonder microfoon, voor de gasten uit de doeken wat er op hun bord lag en waar het vandaan kwam en het smullen kon beginnen.
Na het fijne voorgerecht kreeg diegene die dat wilde, al wandelend tussen de druiventrossen, een uitleg over de biologische wijngaard van de eigenaar of door zijn collega Rob Roth van wijngaard Elanova in Vorden. Voor velen toch wel een bijzonder iets om druiven van een hangende tros te plukken en op te eten op een perceel in de Achterhoek. Takken vertelt gepassioneerd over de gang van zaken in zijn wijngaard, legt uit over het hoe en waarom van snoeien en het milieuverantwoord bestrijden van de suzukivlieg en welke druif wel en niet groeit in het Hollandse klimaat.
Terug aan tafel bekent de chef-kok dat hij 'overspel' heeft gepleegd, want de groente die hij serveert is van over de IJssel, namelijk uit Brummen. Het smaakt er niet minder om, maar ook zeker ook niet naar meer. Dus de volgende keer gewoon maar weer uit de Achterhoek, want dat is waar 'Gaon' voor staat; de Achterhoek proeven in de Achterhoek. Tussen hoofd- en nagerecht kan er wijn worden geproefd. Hoe kan het ook anders?! Rode en witte wijn die een jaar op eikenhout (holt) heeft gerijpt.
Na dit korte intermezzo waarbij Arthur Adam wederom voor de muzikale omlijsting zorgde, was het tijd voor het nagerecht en de koffie, weer op een andere plek aan tafel. Want dat is ook een ingrediënt van 'Goan'. Na elke gang veranderen de gasten van zitplaats, zodat je weer naast een andere disgenoot zit met een ander gespreksonderwerp.
Vele gasten waren deze avond voor het eerst bij Goan, en ze waren 'bli-j dat ze egoane bunt en ze komt zekers weer'. Kom i'j de volgende keere ok, 30 oktober in Winterswiek?


www.gaon.nl


NVM Open Huizen Dag

BRONCKHORST - Een recordlage hypotheekrente, een breed woningaanbod en nog steeds laaggeprijsde huizen. Allemaal aantrekkelijke ingrediënten om je slag te slaan op de koopwoningmarkt, volgens Gerard Groot Roessink van het gelijknamige kantoor Groot Roessink Makelaardij. De NVM Open Huizen Dag, die dit jaar plaatsvindt op zaterdag 3 oktober, is een goed middel bij het maken van de juiste keuze.

Tijdens de NVM Open Huizen Dag kunnen potentiële kopers zonder afspraak te koop staande woningen bezichtigen. Aan de laatste editie, in maart, deden zo'n 46.000 huizenbezitters mee. Er werden 150.000 bezoeken afgelegd. Deze cijfers onderstrepen de enorme en aanhoudende populariteit van de NVM Open Huizen Dag. NVM-voorzitter Ger Hukker ziet de komende NVM Open Huizen Dag met veel vertrouwen tegemoet. "De hypotheekrente is momenteel de laagste in vijftig jaar. De 10- en 20-jaarsrente zijn historisch laag. Mensen kunnen nú hun slag slaan en daarna voor langere tijd genieten van lage maandlasten. Het aanbod laat al een paar jaar een dalende tendens zien, maar er valt nog genoeg te kiezen voor mensen die overwegen een huis te kopen.
De NVM Open Huizen Dag vindt plaats tussen 11.00 en 15.00 uur.


Dierendag

ACHTERHOEK - Zondag 4 oktober is het weer zo ver: wereld dierendag. Het is de dag dat huisdieren overal ter wereld net dat beetje extra verwend worden of net iets meer attentie krijgen van de menselijke huisgenoten.

Ook voor dieren in het Dierencentrum Achterhoek, het dierenasiel in Doetinchem is het een bijzondere dag. Vanzelfsprekend krijgen zij ook net iets meer aandacht en een feestelijke maaltijd. Om alle mensen die onze dieren en het Dierencentrum een warm hart toedragen te betrekken bij dit jaarlijks festijn, zullen wij de poorten op zondag 4 oktober open stellen. Er is genoeg te zien en te beleven, dus kom allemaal zondag 4 oktober aanstaande naar het Dierencentrum Achterhoek aan de Edisonstraat 54 te Doetinchem. Wij zijn geopend tussen 13.00 en 16.00 uur.

Wilt u een traktatie meenemen voor de dieren? Paté blikvoer voor de katten staat bovenaan het verlanglijstje van de jonge dieren.

De gastheren Jan Bijvank en Henk Takken heetten de gasten welkom. Foto: Alice Rouwhorst.
Afbeelding