Grada Boschker met dochter Mareen. Foto: Toon Dompeling
Grada Boschker met dochter Mareen. Foto: Toon Dompeling Foto: Toon Dompeling van Bokehlicious

Bronzen plak

voor Grada Boschker

Zelhemse triatlete derde ondanks slechte voorbereiding

Zelhem - De Zelhemse triatlete Grada Boschker wist bij het NK-Triatlon 'Long Distance' (Ironman) achter Irene Kinnegim (1e) en Carla van Rooijen (2e) beslag te leggen op een derde plaats. Een perfecte prestatie in een wedstrijd, die ze tot dit jaar links had laten liggen. Grada: "Mijn vader heeft weleens meegedaan en ik vond het een zware wedstrijd. Na de 3,8 km zwemmen 180 km fietsen door polderlandschap, waar je bijna constant de wind tegen hebt en dan nog een marathon hardlopen. Ik zag er tegenop, vooral ook omdat het toch een 'thuis'wedstrijd is en ik goed wil presteren voor alle mogelijke bekenden langs het parcours." Na de geslaagde wedstrijd in Klagenfurt (Oostenrijk), waar ze winnares werd in haar leeftijdsgroep, besloot ze zich toch in te schrijven voor het NK in Almere, waar ze de strijd aanging met de Internationale profs. In totaal eindigde Grada op de zesde plaats, maar werd ze de derde Nederlandse, waarmee ze de bronzen plak in ontvangst mocht nemen.

In 2011 was Grada's deelname aan de 'Ironman' Triatlon op Hawaii onderwerp van gesprek en om goed te kunnen presteren, wilde ze haar kinderwens wel een jaartje opschuiven. Grada: "Een week na Hawaii was ik zwanger." In juli 2012 werd dochter Mareen, na een zware bevalling, geboren. Na een herstelperiode pakte ze de training weer op. Grada: "Maar dan is het toch anders, want je bent moeder en een kind vraagt veel aandacht. Gelukkig wonen mijn schoonouders en een schoonzus in de directe nabijheid. Ze vinden oppassen leuk en Mareen heeft een vertrouwd plekje tijdens de vele trainings- en werkuren. Zonder de familie was het ook nooit gelukt." Naast de trainingsuren werkt Grada wekelijks ongeveer 15 uur als masseur in een praktijk in Apeldoorn en daarnaast begeleidt ze triatleten met trainingsschema's. Ook Mareen's vader, Bernard Hilferink, is fanatiek triatleet, die naast werken in zijn winkel 'Easy Running' veel wil trainen. Daarnaast volgt hij een speciale cursus om triatleten te kunnen coachen en begeleiden op weg naar een Ironman triatlon. Grada: "Je kunt dus wel nagaan, dat we regelmatig een beroep op de familie doen."

In Grada's sportdoelstelling voor dit jaar stond deelname aan de 'Ironman' van Klagenfurt. Daar presteerde ze met 9.44 min. zo goed, dat ze het eindelijk aandurfde om zich voor NK hele triatlon in Almere. Maar ook de halve triatlon van Klazienaveen (23 augustus – 3e plaats) stond in het jaarplan en ze voelde zich ook moreel verplicht om aan de (kwart) triatlon van Stroombroek (30 augustus – 1e plaats), twee weken voor Almere, deel te nemen. Grada: "Een aantal jonge atletes, die ik begeleid, wilden daar hun krachten met mij meten en als ik mee doe, dan moet ik ook presteren. Daardoor was ik niet voldoende hersteld toen ik aan de start stond in Almere en het oude gevoel kwam terug. 'Ik had er helemaal geen zin in'. In de tijd is het niet terug te vinden, maar 'het was wel zwaar'. Harde wind bij het fietsen en vooral tijdens de afsluitende marathon moest ik diep gaan." Een bronzen plak met een tijd van iets meer dan tien uur is dan ook zeker niet slecht. "Maar er kan best 10 minuten af als ik helemaal voorbereid en gefocust ben."

Doelstelling voor komend jaar is om vooraf het jaar te plannen en daar niet van af te wijken. Deelname in Almere staat daarin centraal. Dus volgend jaar geen Stroombroek en geen Klazienaveen, maar wel de hele triatlon van Maastricht op 31 juli. Grada: "Dat is een mooie wedstrijd met het zwemonderdeel in de Maas en fietsen in het Limburgse heuvelland. Maastricht heeft licentie voor drie jaar en daar wil ik een keer deelgenomen hebben."

"Daarna doe ik een tandje terug en ga ik op regionaal niveau triatlons doen." Binnen een minuut komt ze erachter dat dat waarschijnlijk niet gaat lukken, omdat er altijd een drang naar voren is. "Ik maak de afstanden korter, waardoor de trainingen minder lang en intensief zijn", werpt ze nog tegen, maar ze geeft direct toe, dat die ook doelstelling mogelijk nog wel aangepast wordt. "Nu eerst rusten en herstellen van kleine pijntjes en dan een goede opbouw naar het volgende seizoen, waarin ze niet meer bij de 'jonkies' (tot 40 jaar) meedoet, maar als 40-plusser door het leven moet.


Collecte levert flink op

Zelhem/Velswijk - Van 13 tot en met 19 september is door vrijwilligers van het Prinses Beatrix Spierfonds gecollecteerd in Zelhem en Velswijk. Samen hebben zij een prachtige opbrengst van € 1.435,81 opgehaald voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

"De inzet van onze vrijwilligers is onmisbaar. De collectanten en donateurs maken mogelijk dat het fonds in het komende jaar meer onderzoek naar spierziekten kan financieren", aldus Joanna van Drongelen, hoofd collecte- & vrijwilligersorganisatie Prinses Beatrix Spierfonds." Heeft u de collectant gemist, maar wilt u toch nog een bijdrage overmaken? Dat kan via giro 969 van het Prinses Beatrix Spierfonds te Den Haag of sms SPIER naar 4333 (eenmalig €1,50).
Het Prinses Beatrix Spierfonds zet zich in voor mensen met een spierziekte in Nederland. Dat zijn ruim 200.00 mensen. Het doel is om alle spierziekten de wereld uit te krijgen door middel van wetenschappelijk onderzoek.

De organisatie financiert en stimuleert onderzoek naar genezing en, omdat dit vaak een lange weg is, ook naar verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten nu. Dit is mogelijk dankzij donaties en de inzet van vrijwilligers.