Jan Broekhoff tijdens de restauratie van het laatste avondmaal.
Jan Broekhoff tijdens de restauratie van het laatste avondmaal.

Opening Open Monumentendagen 2015: lezing restaureren schilderijen

Zelhem Woensdag 9 september, 20.00 uur (zaal open om 19.30 uur) wordt in het teken van het thema 'Kunst & Ambacht' een bijzondere lezing gegeven over 'Restaureren van schilderijen' door de heer Jan Broekhoff (Nijmegen) in museum Smedekinck, Pluimersdijk 5 te Zelhem. De avond is voor iedereen gratis toegankelijk (inclusief een kopje koffie).

Aan de hand van diverse schilderijen vertelt Jan Broekhoff, schilderijen restaurator van Museum Het Valkhof te Nijmegen 'Waarom een schilderij moet worden schoongemaakt, welke chemicaliƫn hiervoor gebruikt worden en welke onderzoeken hieraan vooraf gaan?' Tevens wordt een aantal objecten getoond waarop te zien is hoe chemicaliƫn hierop werken en van invloed zijn. Welke opleiding moeten gevolgd worden om een museumrestaurator te mogen zijn en om aan meesterstukken te kunnen werken.
De lijst is een belangrijk onderdeel van een schilderij. Als hier bijvoorbeeld delen van weg of stuk zijn hoe wordt dit dan gerestaureerd en waarmee? Hoe worden lijsten met bladgoudvergulding aangevuld?

Kunstwerken op papier zijn veelal verbruind of er zitten teveel zuren in waardoor het papier afbrokkelt. Hoe wordt dit papier ontzuurd en weer gebonden zodat het weer toonbaar is.
Tijdens deze lezing komen er altijd veel vragen aan de orde, hierop wordt in begrijpelijke termen antwoord gegeven. Tevens kunnen de aanwezigen kunstwerken meenemen welke door de heer Broekhoff zullen worden beoordeeld op de mogelijkheden van restauratie en de te verwachten kosten hiervan.
Uit ervaring blijkt dat dit een bijzonder boeiend onderdeel van deze avond zal worden.