Open Monumentendagen 2015 in de gemeente Bronckhorst

Programma 12 en 13 september

Bronckhorst Geopend van 11.00-17.00 uur:

• Presentatie en demonstratie van restauratie ambachten/bedrijven op 'de Vriezenhorst' bij Timmer- en aannemersbedrijf De Vries, Zelhemseweg 14 te Hummelo. Er zal onder andere aandacht zijn voor ambachtelijk smeedwerk, glas in lood werken, rietdekken, voegtechnieken, steenhouwen, traditioneel timmer- en metselwerk, koperslaan, leidekken, hout- en marmer imitatie schilderen.
• In het bouwhuis van 'de Wiersse' is alleen op zaterdag gelegenheid om de onlangs gerestaureerde Grote Zaal van Victor de Stuers te bezichtigen.
• Museum Smedekinck, Pluimersdijk 5 te Zelhem. Activiteiten in het kader van het thema. Onder andere de expositie 'Smedekinck, rijk aan ambachten', voorts demonstraties oude ambachten zoals onder andere spinnen, weven, stoelen matten, Grolse wanten en mutsen breien, knipmutsen maken. Op zaterdag een bijzondere fietstocht langs diverse bedrijven in en om Zelhem. Ook de molen in de Wittebrink is dan opengesteld.
• Diverse activiteiten in het oude stadje Bronkhorst, waaronder in het Kunstgemaal op de IJsseldijk exposities van werk van Floris Hovers en Bas Meerman. Ook het naastgelegen gemaal van het Waterschap Rijn en IJssel zal zijn deuren openstellen en men kan tevens kennis nemen van de nieuw aangelegde 'vistrap'. In het koetshuis aan de Kasteellaan 5 is een boeiende expositie te zien van inwoner architect/graficus Hans Schuppers.
• De Bronkhorster molen aan de Spaensweertweg 1 is op zaterdag open van 10.00-17.00 uur.
• In Rha is beide dagen Brouwerij Rodenburg geopend, waar u kunt kennis nemen van de bijzondere ambachtelijke bieren van Steve Gammage. Ook de molen op Rha is speciaal voor u geopend.
• In de Dorpskerk te Vorden is een eenmalige expositie over de opgravingen in de kerk in 2011. Hierbij zijn bijzondere muntjesgevonden welke getoond zullen worden. Op zondag wordt om 16.00 uur een concert gegeven door de Jachthoornblazers van 't Medler en is er een optreden door Mirjam Berendsen (piano) en Symone Boerstoel (viool).
• In Laag-Keppel is het bekende watermolencomplex in bedrijf te bezichtigen. Water en wind vormen hier een twee-eenheid. Molenaar Minor vertelt u er graag over.
• Bij Smederij Oldenhave aan de Bedrijvenweg te Vorden zijn alleen op zaterdag demonstraties van restauratieambachten.