Het Jentha Fysiotherapie DVO Stratenvolleybaltoernooi gaat van start. Foto: Ton Halfman.
Het Jentha Fysiotherapie DVO Stratenvolleybaltoernooi gaat van start. Foto: Ton Halfman. Foto: Foto: door Ton Halfman

Inschrijving Jentha Fysiotherapie DVO Stratenvolleybaltoernooi van start

Hengelo In september begint voor velen het 'normale' leventje weer: vakantie voorbij, we gaan weer aan het werk of naar school en beginnen weer met sporten. En zo begint de Stratenvolleybalcommissie weer met de voorbereidingen voor het aankomende Stratenvolleybaltoernooi.

Afgelopen weekend hebben de teamcontactpersonen een mail ontvangen met een linkje en wachtwoord voor het inschrijven voor het 39e toernooi.

Ook kunnen teams zich inschrijven via de website van DVO. De uiterste inschrijfdatum is zaterdag 20 september aanstaande. Vorig jaar hebben zich 87 teams ingeschreven voor het toernooi. Bestaande teams hebben voorrang op nieuwe teams zolang ze zich op tijd opgeven. In geval van teveel deelnemende nieuwe teams is datum en tijdstip van aanmelding bepalend voor toelating tot het toernooi. Het inschrijfreglement is terug te vinden op de site van DVO. Het toernooi zal eind november van start gaan en de finale zal plaatsvinden in het laatste weekend van januari 2016. Kijk voor meer informatie op de site of neem contact op met de stratenvolleybalcommissie via stratenvolleybal@dvohengelo.nl.

Volg het toernooi via: http://www.facebook.com/SVBDVO en http://twitter.com/DVOSVB


www.dvohengelo.nl


Activiteiten WereldAlzheimerDag

Speciale aandacht voor de ziekte dementie

Doetinchem Ter gelegenheid van WereldAlzheimerDag (21 september) houdt de afdeling Doetinchem en Omstreken van Alzheimer Nederland vanaf 17 september een groot aantal activiteiten. Dan wordt speciale aandacht gevraagd voor de ziekte dementie. Steeds meer mensen krijgen direct of indirect daarmee te maken, want bij 1 op de 5 ouderen (20%) wordt dementie geconstateerd. Bij vrouwen is de kans nog groter. 1 op de 3 vrouwen (33%) krijgt gedurende haar leven dementie.

Nederland telt op dit moment ruim 260.000 mensen met dementie. Door de vergrijzing en het ouder worden van de bevolking zal dit aantal in de toekomst explosief stijgen. In 2040 zal ruim een half miljoen mensen aan dementie lijden.

Mensen kunnen ook op jongere leeftijd al dementie krijgen. Naar schatting zijn er in Nederland 12.000 mensen met dementie die jonger zijn dan 65 jaar

Foto-expositie
Donderdag 17 september verricht Doetinchems wethouder C.J. Telder om 19.30 uur de opening in locatie 't Brewinc Doetinchem. Aansluitend kunt u de foto-expositie 'Dementie, wat komt erbij kijken' bekijken met daarin twaalf portretten van mensen met dementie en zijn of haar mantelzorger. Bij elke foto staat een uitspraak ontleend aan het bijbehorende interview, waarin zowel patiënt als mantelzorger openhartig spreekt over de gevolgen van het leven met (iemand met) dementie.

Theatervoorstelling
Om 20.15 uur begint de theatervoorstelling 'Over de Kopzorg'. Deze voorstelling laat zien dat uit welk milieu je ook komt, welke nationaliteit je ook hebt, je leven bepaald kan worden door de zorg voor je medemens. Het doel is dat de voorstelling (h)erkenning biedt, zodat lotgenoten zich gesteund voelen. De voorstelling duurt 50 minuten. De toegang is gratis. Er zijn nog kaarten beschikbaar voor deze voorstelling.

Vrijdag 18 september is er van 15.00 tot 17.00 uur een activiteit bij 't Brewinc. De foto-expositie en de tentoonstelling van gedichten, geschreven door middelbare school scholieren over familieleden met dementie is dan te bezichtigen. De toegang is gratis. De gedichten zijn gemaakt door leerlingen van klas 1 en 2 van het Staring College in Borculo. Docente Loes Steinebach gaf in een aantal klassen 'gastlessen' over dementie, met als uitgangspunt het ziekteproces van haar moeder (van eerste vermoedens van dementie tot aan haar overlijden). De indruk, die dit maakte op de leerlingen, is terug te lezen in de gedichten. Aansluitend daarop heeft de Alzheimer-afdeling Doetinchem schooljeugd uit de eigen regio gevraagd gedichten/kleine verhalen te schrijven over hun ervaringen met dementie. Bij de beoordeling van de gedichten/verhaaltjes werd Thomas Verbogt, columnist van De Gelderlander, betrokken.

Zaterdag 19 september wordt in de Gruitpoort in Doetinchem tussen 14.00 en 16.30 uur de film 'Still Alice' vertoond. He tis een veelgeprezen film over een vrouw die door de ziekte van Alzheimer de regie over haar eigen wereld verliest. De gereduceerde toegangsprijs bedraagt 3 euro. Deze filmvoorstelling, met 104 gereserveerde plaatsen, is uitverkocht, maar De Gruitpoort draait 'Still Alice' ook nog op zaterdagavond 19 en maandagavond 21 september vanaf 20.30 uur. Dan geldt echter de normale toegangsprijs van 8 euro.-.

Maandag 21 september is er in het Slingeland Ziekenhuis van 10.00 tot 12.00 uur een voorlichtingsbijeenkomst over dementie. De voorlichting gaat onder andere over de omgang met mensen met dementie die zijn opgenomen in het Slingeland Ziekenhuis en het verschil tussen dementie en vergeetachtigheid. Deze bijeenkomst is in eerste instantie bedoeld voor naasten. De toegang is gratis. Aanmelden is mogelijk tot en met vrijdag 18 september bij Bureau Patiëntenvoorlichting, tel. 0314-329637 of via de email op voorlichting@slingeland.nl


www.slingeland.nl