Kimberly (links) en Savannah.
Kimberly (links) en Savannah. Foto:

Van der Laan zusjes snelste vrouwen op quad

Halle Pont de Vaux Van 20 tot en met 23 augustus vond in het Franse Pont de Vaux de '12 heures Mondial du quad' plaats. Een wedstrijd over twaalf uren waarbij 92 quadteams vanuit de hele wereld het kleine Franse plaatsje aandoen om te strijden voor de felbegeerde wereldtitel.

Als bijprogramma wordt er een drie uur durende Kenny Quad Contest gereden. Deze klasse wordt gezien als de opstapklasse naar de grote wedstrijd.
Maar liefst 82 internationale rijders, waarvan acht vrouwen, hadden zich ingeschreven voor deze wedstrijd, welke verreden wordt in twee manches van anderhalf uur.

VLS New Generation
De zusjes Savannah en Kimberly van der Laan uit Halle van team VLS New Generation hadden zich ook ingeschreven en hadden zich in ieder geval ten doen gesteld om als snelste dames uit de bus te komen, waarbij ze Italiaanse en Franse vrouwelijke rijders achter zich moesten laten. Kimberly: 'We gunnen het elkaar van harte. Er kan maar één iemand de beste zijn, als dat er in ieder geval maar één van ons is.'

Vrijdag werd de tijdtraining verreden en beide dames waren niet helemaal tevreden met het resultaat.
Een 23ste en 38ste startpositie was in ieder geval niet wat ze voor ogen hadden.

boven de 30°C
Zaterdag tijdens de eerste manche, terwijl de temperaturen al ras opliepen tot boven de 30°C, zou het moeten gebeuren.
De Le Mans-start verliep niet naar wens.
Beide motoren wilden niet starten.

Bij Savannah weigerde de elektrische starter en bij Kimberly sloeg pas na vijf keer kicken eindelijk de motor aan.
Kortom: de meeste rijders waren al aan hun eerste ronde begonnen, toen de dames van der Laan dat ook deden.
Een doorkomst na de eerste ronde op een 56ste en 59ste plaats betekende dan ook dat er nog heel wat gebeuren moest.

Savannah reed alsof de duivel haar op de hielen zat, maar daar zat ook het gevaar. In de tweede ronde aan het eind van het rechte stuk van 700 meter moest ze iets te hard in de remmen en werd ze van de quad geworpen.
Terwijl Savannah weer overeind krabbelde, bleef de quad op zijn zij liggen en ondanks de powertraining kreeg zij deze niet alleen weer op de wielen. Een baancommissaris moest komen helpen om dit te realiseren.

Savannah was de snelste vrouw in de wedstrijd

Finishvlag
Intussen waren alle rijders gepasseerd en moest ze in de achtervolging. Haar adrenalinegehalte was intussen dermate gestegen dat ze volledig gefocust was om naar voren te rijden en toen na anderhalf uur de finishvlag viel, was ze aangekomen op een 23ste positie.
Kimberly had iets behoudender gereden en zij moest tevreden zijn met een 33ste plek.

Terwijl de mondiale rijders zaterdagavond hun tweede manche reden van 20.00 tot 01.00 uur, zochten de dames vroeg hun bed op en probeerden ondanks alle geluid van motoren, feesttent, speaker en bezoekers hun rust te nemen voor de volgende ochtend. Om half tien moest er aangetreden worden voor de laatste heat.

Drive
Wederom een Le Mans-start en de drijfveer om goed te starten was groot en nu ging het dan ook beter. Beiden konden goed wegkomen en verloren geen plaatsen bij de start, maar hadden ook nog weinig gewonnen. Gedurende de anderhalf uur die volgde, wist Savannah zich op te werken tot een twaalfde plaats en Kimberly tot een 33ste.

Snelste vrouw
Doordat Kimberly in de laatste ronde de Italiaanse concurrente nog wist te passeren, passeerde ze die ook in de eindstand. Hierdoor werd zij in totaal 28ste en Savannah veertiende. Deze laatste was daarmee de snelste vrouw in de wedstrijd en zus Kimberly werd tweede voor de Italiaanse Alercia Elena.

Veelbelovend
Een goed resultaat en wellicht was dit een goede generale om volgend jaar over te kunnen stappen naar de grote wedstrijd over twaalf uur om een nog grotere internationale strijd aan te gaan.


www.vlsnewgeneration.com