Een van de deelnemers aan de Culturele Zondag.
Een van de deelnemers aan de Culturele Zondag. Foto:

Culturele Zondag Doesburg

Doesburg Elke eerste zondag van de maand is er in Doesburg een Culturele Zondag. Meer dan dertig deelnemers hebben dan hun galerie, atelier, podium of werkplaats open en iedereen kan er vrijblijvend een bezoek brengen. De kunstenaar is aanwezig om over zijn of haar werk te vertellen.

De folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg is gratis te verkrijgen bij de VVV en deze leidt je langs alle schilderachtige plekjes door de Hanzestad waar de deelnemende artiesten te vinden zijn. Een greep uit het aanbod:

Glas Atelier Jevaba
Deze zondagmiddag 6 september wordt doorlopend een film vertoond waarin te zien is hoe glasplaten geblazen worden. Tegenwoordig is de meest voorkomende techniek het getrokken, gewalste of op tafel gegoten glas (Tisch Kathedraal) maar het geblazen glas is ook in de huidige moderne tijd niet weg te denken.

De al 800 jaar oude glasplaat blaastechniek (herkenbaar aan de luchtbelletjes in het glas) wordt nog steeds toegepast voor restauratie van oud glas in loden panelen en tevens voor nieuw werk met een prachtige oude uitstraling.
Het gehele proces is op deze film te zien. Verder is er ook een demonstratie in de glas in lood techniek.

De Veerpoort
Uniek geïmporteerd in Doesburg wordt weer een expositie met nieuwe in Australië gemaakte Aboriginal kunstwerken getoond.

Galeriehouder Pieter Sloot heeft les gehad van dokter Riphagen op de Aboritinal Art Museum Utrecht (AAMU). Hij vertelt graag over deze en andere kunstvormen. Vroeger werden de afbeeldingen gemaakt op rotsen, boomschors, personen of in het zand. Pas toen de Westerse emigranten kwamen, heeft het een nieuwe impuls gekregen doordat men gebruik ging maken van moderne middelen zoals acrylverf en doek.

De functie van Aboriginal Art is heel divers

Met behulp van een stokje of een takje van een boom wordt de verf op de ondergrond aangebracht. Je kunt zeggen dat de 'functie' van de Aboriginal art heel divers is:
Rituele werken tonen rituelen weer, symbolische werken tonen een symboliek en overdrachtkunst draagt geheimen door middel van kunst.

Fodo fotovereniging
De fotovereniging Fodo exposeert maandelijks tijdens de Culturele Zondag in de bovenzaal van de Waag. Elke maand komt een ander thema aan de orde.

Andere ateliers
Atelier Leopold toont werken rond het thema de ijsvogel en de Lotus van Caïro toont traditioneel handwerk uit Egypte. Op onderstaande website vindt u alle deelnemende galeriehouders. Steekmuseum De Rode Toren toont de geschiedenis van Doesburg en omgeving

Vakantieperiode
In verband met de vakantieperiode kan het zijn dat een galerie of atelier gesloten is. Indien u van plan bent een specifieke galerie of atelier te bezoeken, raden wij u aan om dit op de website van deze galerie of atelier te checken.'


culturelezondagdoesburg.nl