Veel natuurlijke materialen worden gebruikt om het festival aan te kleden.
Veel natuurlijke materialen worden gebruikt om het festival aan te kleden.

Recordaantal bezoekers Manana Manana

Hummelo Misschien wel het grootste verschil met 'grote broer' de Zwarte Cross, is dat er op het festivalterrein van Manana Manana vrijwel geen afval op de grond ligt. Keurig opgevoede festivalgangers komen er naar het naar eigen zeggen meest relaxte festival van Nederland. Vrijwel het grootste deel bestaand uit gezinnen en als ouder moet je natuurlijk een beetje het goede voorbeeld geven aan je kind.

Ruim 13.000 bezoekers kwamen er naar het festival op het unieke landgoed Enghuizen. Een recordaantal. Op de line-up geen enórme namen maar wel artiesten die het hebben of het gaan maken, sommigen aan de vooravond van hun doorbraak. Buitenlandse acts maar ook uit Nederland: Navarone, The Indien, Steve Ann. Voor Anne Marte den Ouden (29) juist prettig dat er geen grote namen op het festival staan: "Zo is het tenminste nog een beetje betaalbaar. En omdat de bands voor mij allemaal onbekend zijn, is er ook niet iets dat ik speciaal moet gaan zien. Er hoeft niets en dat maakt het weekend wel heel relaxed." Anne Marte is het hele weekend op Manana Manana te vinden, inclusief de overnachtingen op de camping.

'De mensen die hier komen zijn open-minded'

"Ik heb het droog gehouden in mijn tentje en ben er vanochtend pas uit gekomen toen het droog was." In totaal zo'n honderd acts zijn er het weekend op het festival.

Theater, dans, workshops en muziek op een van de zeven podia, waaronder de veranda – hadden we die samen met nog wat attributen ook niet al op de Zwarte Cross gezien?- en het Tuinhuis.

Het hele weekend door wordt de visvijver flink bevist, vooral vaders met zoons zijn er te vinden. Zo'n 300 forellen zijn er uitgezet en aan de festivalgangers de taak om ze er weer uit te vissen. Kosten: 3 munten. Maar als je die forel eenmaal aan de haak hebt geslagen, maakt de kok hem voor je klaar: in folie gegaard, compleet met kruiden, citroen en een scheutje wijn. Qua eten is het festival divers. Geen snelle snack maar culinaire hoogstandjes bestierd vanuit ingenieus gebouwde wagens tot knotsgekke karren.
De speelweide, de klimboom, het doolhof, de muziekboom; er is veel te ontdekken en uit te zoeken en ja, ook aan moeders wordt gedacht: yoga op de vroege ochtend, of een klankschaalsessie.

Hendrik Jan Lovink van de Feestfabriek, organisator van het festival zit tevreden bij de ingang een sjekkie te rollen. Hij wacht op vrouw en kinderen die ook naar het festival komen. Lovink is blij dat het festival zaterdag uitverkocht was. "En vandaag misschien wel weer, het wordt mooi weer." Volgens Lovink is het de unieke plek die het festival maakt tot wat het is "En de mensen die hier komen zijn heel relaxed en open-minded."

Inderdaad, geen stomdronken voorbij zwalkende lieden. Kinderwagens. Maar zeker niet dat alleen.

Vrijdag en zaterdag wordt het festival rond 1.00 uur afgesloten en dan is het ook rustig op het terrein dat eerder op de avond sprookjesachtig verlicht is. Volgend jaar vindt Manana Manana iets eerder in de zomer plaats, namelijk 17, 18 en 19 juni. Het is dan langer licht en de kans op droog weer is groter.


www.mananamanana.eu