Boeren Radler, één deel melk, twee deel bier.
Boeren Radler, één deel melk, twee deel bier. Foto:

Bier blijkt goede combi met melk

Zelhem weer op de kaart door Boeren Radler

Zelhem - Arjan Berendsen van dierenspeciaalzaak Molenkamp wist al eerder met bier de landelijke pers over te halen om naar Zelhem te komen. Toen ging het om een biertje voor de hond, een product dat inmiddels in heel Europa te koop is. Dit keer gaat het om gewoon bier, maar dan in combinatie met melk.

Arjan: "Ik zat thuis een biertje te drinken en hoorde op het nieuws het probleem met het ontstaan van een nieuwe melkplas door het opheffen van het melkquotum. Aan de andere kant is er de hype van de Radler biertjes, bier (met of zonder alcohol) gecombineerd met vruchtensap. Waarom geen bier, gemengd met melk was mijn gedachte. Ik heb de daad bij het woord gevoegd en het resultaat bleek prima te smaken."

Arjan ging met zijn idee naar de plaatselijke horeca, die net bezig was met de organisatie van een zomeravond cocktailparty en vond daar een gewillig oor. Ellen van Ellen's Restaurant was direct enthousiast. Ellen: "Door snel te handelen konden we de 'Boerenradler' nog gebruiken voor de promotie van onze cocktailparty en toen ik het proefde, was ik overtuigd dat het meer was dan alleen maar een gimmick en als dan naast de regionale pers (Contact, Gelderlander en Omroep Gelderland), ook de landelijke pers (Telegraaf) er aandacht aan besteedt, dan staat Zelhem weer op de kaart en zijn we blij.

Zaterdagavond, tijdens de cocktailparty, vond de presentatie plaats. Ellen: "We hebben nog even gedacht om een echte koe naar het centrum te halen, maar daar hebben we toch maar van afgezien." De opmerkingen van de 'proevers' van de 'Boeren Radler' waren uiteenlopend van 'Lekker fris' tot 'Niet te drinken'. Ellen: "Je moet er aan wennen, want met je neus ruik je de melk en met je tong proef je het bier. Resultaat is in ieder geval dat we een gezellige en druk bezochte party hadden in het centrum van Zelhem."

Arjan denkt al verder en gaat op zoek naar een brouwerij, die mogelijkheden ziet om het nieuwe product in de fles aan te bieden, "Want alleen dan kan het een serieus product worden", aldus de Zelhemse ondernemer.


Achterhoekse folklore in het buitenland

Dansgroep Wi'j eren 't Olde op bezoek in Polen

Poznan – De Zelhemse/Velswijkse folkloristische dansgroep Wi'j eren 't Olde uit Velswijk was van 19 tot 24 augustus op uitnodiging te gast bij de negende editie van het 'Festival van de traditionele kunst' in het Poolse. Het festival is een project van de vereniging Poligrodzianie, die probeert om volkscultuur en tradities op een moderne manier tot kunst te maken. Het festival heeft de ambitie om een toonaangevend festival in Polen te worden.

Naast Wi'j eren 't Olde waren er folkloristische groepen uit Wit-Rusland, Cyprus, Griekenland, Turkije, Slowakije en Macedonië aanwezig. Voor het onderdak was de Warta Campus van de Technische Universiteit van Poznan omgetoverd tot de festivalstad. De verzorging en begeleiding van de groepen was daarbij goed geregeld.

Wi'j eren 't Olde en ook de andere groepen moesten een druk programma afwerken, met op donderdag 20 augustus de officiële ontvangst in het gebouw van de Technische Universiteit. Vertegenwoordigers van alle groepen wisselden hier cadeaus uit met de organisatoren.

Vrijdag 21 augustus begonnen de optredens. De eerste dag in Gniezno. Zaterdag 22 augustus waren de optredens in Konin en zondag 23 augustus in Lusowo. Tegen de achtergrond van veel publiek, mooie pleinen en gebouwen, waren er optredens, workshops en een optocht. De meegebrachte souvenirs vonden gretig aftrek.
Wi'j eren 't Olde trok veel belangstelling onder andere door de klompen. Naast het drukke programma bleef er gelukkig ook tijd over voor veel gezelligheid.


'Ga met ons mee'

Gezamenlijke kerkdienst Halle/Mariënvelde

Halle - Zondag 30 augustus vieren Halle en Mariënvelde hun gezamenlijke oecumenische kerkdienst. Deze diensten zijn ontstaan na het overlijden van Gerrit Jan Chevalking. Hij was loonwerker in onze omgeving. Na zijn dood heeft hij zijn bezit aan deze twee kerken nagelaten.

Dit was het begin van de samenwerking tussen de kerken. Een samenwerking waarover vroeger misschien gedroomd werd, is door zijn toedoen werkelijkheid geworden.

Dit jaar is het het thema van de dienst: 'Ga met ons mee!'.

Dienst
De dienst is op 30 augustus in de Grote Kerk van Halle. Aanvang 9.30 uur.
De Halse predikante ds. Marissa van Meijl-Buitink is de voorgangster. Het Mariënvelds dames- en herenkoor zal haar medewerking verlenen.

De muzikale ondersteuning wordt verzorgd door Angela Pijnappel.

Iedereen
U wordt allemaal van harte uitgenodigd deze dienst met ons te vieren.

Achterhoekse folklore in Polen.