Johan Peters, Rob Rosweide, Tonnie Bergervoet en Henk Smits.
Johan Peters, Rob Rosweide, Tonnie Bergervoet en Henk Smits.

Met tegengestelde gedachten en andere benadering samen tot een succesvol plan komen

Shop Melange opent binnenkort de deuren

Hengelo – Of het nu om de gemeente, projectontwikkelaars, ondernemers en bewoners gaat, niemand ziet graag lege panden in het straatbeeld. Het centrum hoort tenslotte het visitekaartje te zijn en is zeer belangrijk voor het woon- en leefklimaat. Voor de Hengelose Ondernemersvereniging was de leegstand en terugloop van het winkelbestand reden om in actie te komen. Via de opzet van het project 'Vitale kern Hengelo, de Ondernemer aan zet' is gezocht naar mogelijke oplossingen en ideeën en naar mensen die juist kansen zien.

Initiatiefnemer Rob Rosweide en eigenaar van het pand, Johan Peters zijn samen met Tonnie Bergervoet en Henk Smits van Vitale Kern Hengelo tot een plan gekomen voor een uniek concept: Shop Melange. Shop Melange opent in oktober (streefdatum) haar deuren op de hoek van de Banninkstraat en de Raadhuisstraat te Hengelo, in het complex Banninkhof.

Shop Melange heeft als doel het creëren van een collectieve winkelruimte, waardoor de vaste lasten voor de deelnemers lager worden. Initiatiefnemer Rob Rosweide legt uit: "Het zijn veel winkels in één pand, waardoor je een warenhuis-idee krijgt." De ondernemer kan aangeven hoeveel vierkante meter hij/zij nodig heeft om haar koopwaar uit te stallen en levert de te verkopen goederen, in consignatie, aan.

De verkoopopbrengsten worden maandelijks achteraf afgerekend. Shop Melange zorgt voor de inrichting van de winkel, het personeel, de nutsvoorzieningen, telefoon, internet, wifi, kassasysteem, verzekering, beveiliging en de publiciteit. Henk Smits legt de voordelen uit: "Het ontzorgt de ondernemer, dient als platform voor een starter en biedt bewoners een winkel met een verrassend en steeds wisselend aanbod." Naast het aanbieden van goederen is er ook ruimte voor ondernemers van diensten, bijvoorbeeld een kleer- en schoenmaker.

Laagdrempelig
De contracten worden per drie maanden afgesloten. Op deze manier kunnen deelnemers aan de constructie wennen. Ook geeft dit ondernemers de kans om flexibel te werken en in te spelen op actuele ontwikkelingen en mogelijkheden. Johan Peters: "Een contractduur van drie maanden en een gematigde huur maakt het laagdrempelig voor ondernemers om voor zichzelf te beginnen, uit te breiden of eens wat nieuws te proberen." Verder kan Shop Melange een uitkomst bieden voor ondernemers die langzaam af willen bouwen, maar ook voor fabrieken of internetwinkels die graag hun producten ergens op de schappen willen hebben staan.

Meerdere winkels in één pand zorgt voor divers aanbod

Warenhuis
Rob Rosweide benadrukt graag nogmaals: "Het is niet de bedoeling dat de winkel een bazaarachtige indruk geeft, maar echt wordt ingericht volgens het model warenhuis." Vermelding van de deelnemers zal bij de winkelentree worden aangeduid, zodat klanten precies zien welke ondernemers er binnen Shop Melange gevestigd zijn.
Ook het kassasysteem weet welk artikel bij welke ondernemer hoort, dankzij een eigen unieke code in het kassasysteem, dat de verkoop per deelnemer registreert. Hierdoor verloopt de afrekening van de verkochte goederen eenvoudig.

Proeftuin
Initiatiefnemer Rob Rosweide uit Dinxperlo zet samen met adviesbureau ADV 4U en Johan Peters, de eigenaar van het winkelpand, de onderneming in Hengelo op. 'Vitale Kern Hengelo, ondernemers aan zet' zal een ondersteunende rol vervullen om er samen een succes van te maken.
Zo zijn er al volop plannen en ideeën voor de uitbreiding, wanneer het eerste concept eenmaal loopt. Samenwerking met scholen, het verenigingsleven, zorginstellingen, het aanbieden van diensten en/of ruimte bieden voor exposities, zijn onderdelen van de toekomstideeën voor deze, zoals de heren het zelf graag noemen, 'proeftuin'.

Vitale kern
Tonnie Bergervoet en Henk Smits zijn ervan overtuigd dat de vitale kern van Hengelo nog steeds bestaat. Leegstand van panden, jongeren die 'gedwongen' wegtrekken uit de Achterhoek omdat het niet voldoende meer biedt, maar ook andere factoren maken het voor ondernemers bijna onmogelijk om van hun winkelpand af te komen of iemand te vinden voor overname. Een dergelijk concept als Shop Melange zou hiervoor uitkomst kunnen bieden. Tonnie Bergervoet: "We hebben er tenslotte allemaal belang bij dat Hengelo levendig en aantrekkelijk blijft voor de omgeving. Vergeet ook niet dat voor bezoekers van Hengelo het parkeren gratis is. Wij zien genoeg kansen om samen weer voor aantrekkingskracht te zorgen."

In het kader van 'Vitale Kern Hengelo, de ondernemer aan zet' hebben de ondernemers die gevestigd zijn in Hengelo daarom als eerste de gelegenheid gekregen zich als deelnemer aan te melden. Vervolgens kunnen ook ondernemers van elders zich aanmelden om deel te nemen. Voor meer informatie, kunt u een e-mail sturen of telefonisch contact opnemen.


info@shopmelange.nl
Rob Rosweide 06-50866975


Protestantse Gemeente Drempt en Oldenkeppel

Nieuw initiatief kerkenraad: Kerkcafé

Hoog-Keppel - Op 30 augustus vanaf 16.00 uur vindt het Kerkcafé plaats in het Kerkhuis in Hoog-Keppel, Burg. van Panhuysbrink.

Wat is de bedoeling van een Kerkcafé? Het is de bedoeling dat dorpsgenoten uit Hoog- en Laag-Keppel, Voor- en Achter-Drempt en Eldrik elkaar in een ongedwongen sfeer ontmoeten en een praatje maken onder het genot van een hapje en een drankje.

Het Kerkcafé is voor iedereen die graag in contact komt met anderen. Een groot aantal belangstellenden heeft het Kerkcafé al bezocht in april, mei en juni. Na de vakantie in juli en augustus gaat het Kerkcafé weer van start.
U bent op 30 augustus van harte welkom vanaf 16.00 uur. De toegang is gratis. Heb je gasten? Neem ze mee. Iedereen is welkom in het Kerkcafé. De Kerkcafé's in het Kerkhuis in Hoog-Keppel staan gepland voor 27 september en 25 oktober.


scriba@kerkdrempel.nl