Twee mooie fietstochten door de mooie omgeving van Zelhem en Halle

Fiets de Boer op Zelhem en Halle zeer geslaagd

Zelhem/Halle - De organisatie van Stichting de Boer Op in samenwerking met Vrouwen van Nu kunnen terugzien op twee zeer mooie fietstochten met interessante bedrijven door de mooie omgeving van Zelhem en Halle. Ondanks de zomerstorm op zaterdag 25 juli gingen toch nog 220 deelnemers in Zelhem van start. De start was bij eetcafe "Bi-j Nolda.

Diverse bedrijven hadden hun bedrijf opengesteld. De eerste stop was bij het rundveebedrijf van de familie Reinders; een modern rundveebedrijf met aandacht voor dier en milieu. Deze stal is in 2011 gerenoveerd en er kunnen 30 koeien tegelijk worden gemolken.
Via mooie binnenwegen kwam men vervolgens terecht bij boomkwekerij Hartemink aan de Loorweg. Hier kweekt men voornamelijk taxus, coniferen en sierheesters. Er is tevens een afhaalcentrum voor hoveniers, groenvoorzieningen en tuincentra's met een volledig assortiment planten en bomen.

Daarna kon men een bezoek brengen aan het geitenbedrijf van de familie Stapelbroek, aan de Schooltinkweg. Dit is een echt familiebedrijf. In 2012 is men begonnen met de ombouw van het varkensbedrijf naar een melkgeitenbedrijf. De kinderen konden hier gezellig knuffelen met de jonge geitjes. De volgende stop was bij zorgkwekerij De Stek. Hier vinden mensen met een zorgvraag een waardevolle dagtaak. Door de handen uit de mouwen te steken in de buitenlucht en door het contact met planten, dieren, en de aarde komen mensen tot innerlijke rust en zelfvertrouwen.
De storm en regen trotserend kwam men bij het bedrijf van de Familie Eelderink aan de Broekstraat. Dit is een veelzijdig bedrijf met ruime ervaring op het gebied van agrarisch loonwerk, bloembollenteelt als een grondverzetbedrijf. In de diverse schuren stonden dan ook verschillende landbouwmachines opgesteld. Ook stonden hier diverse kramen opgesteld met allerhande artikelen en oude ambachten en kon men onder het genot van een hapje, drankje en muziek nog even gezellig napraten.

Halle
Op woensdag 5 augustus gingen ruim 1100 fietsers van start bij eterij De Woage in Halle. Deze keer onder stralende weersomstandigheden. De eerste stop was bij het rundveebedrijf van de Familie Ten Bokkel aan de Ruurloseweg. Dit is een melkveebedrijf met een kleine vleesvarkenstak. In 2013 hebben zij een serrestal gebouwd voor de melkkoeien die worden gemolken door twee robots.
Via mooie bospaden was de volgende stop bij het monumentale Badhuis bij het Pikgat aan de Heisterboomsdijk. Het Pikgat is van oorsprong een natuurlijk heideven. Het werd in de jaren dertig uitgegraven en diende als zwembad en tevens als ijsbaan. Het badhuis dateert uit 1928.
Van daaruit ging men naar de veehandelstal van de Famile Dijkman. Dit is een bedrijf met inkoop en verkoop van nuka's, stieren, runderen en schapen.
Via de alom bekende kerkenpaden kwam men in het centrum van Zieuwent. Daar kon men de prachtige Werenfriedeskerk ook wel de 'Kathedraal van de Achterhoek' genoemd bezichtigen.
Er werd uitgebreid tekst en uitleg gegeven en ook het orgel werd op diverse momenten bespeeld. Na het vervolg van nog diverse kerkenpaden en mooie wegen kwamen we bij Zorgboerderij Den Besselder aan de Heurneweg waar de Familie Vos zich inzet op het gebied van zorg(boerderij), fysiotherapie, sport en bewegen. De zorgboerderij neemt een prominente plek in en vormt de basis van Den Besselder. Op dit bedrijf waren weer diverse kramen opgesteld met allerhande artikelen en oude ambachten en kon men tijdens het uitrusten genieten van de zang en muziek van het Smartlappenkoor Wiamie uit Wehl en omstreken. En was er een kleine barbecue. Met ook diverse drankjes. Vandaar kon men de tocht hervatten en na 34 kilometer was men weer gearriveerd bij de Woage in Halle.