Wereld Jamboree in Japan met 33.000 scouts.
Wereld Jamboree in Japan met 33.000 scouts.

Scout van Scouting Sweder van Voorst Hummelo en Keppel in Japan

Luc Scholten op de Wereld Jamboree

Hummelo/Japan - Scout Luc Scholten van Scouting Sweder van Voorst keek er lang naar uit, de Wereld Jamboree in Japen. Op 20 juli was het eindelijk zover, hij vloog met zijn Troep St. Hubertus naar Japan. De eerste indruk: "Erg gaaf en warm hier. Wel een superland. Met leuke (en soms vreemde) gewoontes."

De troep sloeg hun kamp op, net als de andere 33.000 scouts die daar aanwezig zijn. Woensdag 29 juli waren zij aanwezig bij de start van de Wereld Jamboree Japan. Het is een buitenkans om veel andere scouts te leren kennen. Al snel ontstonden er gesprekken met scouts uit andere landen. Ze aten bij elkaar en leerden daarna elkaar hun kampvuurliedjes. 'Hoofd, schouder, knie en teen' werd opgevolgd met 'A ram sam sam'. Ze wenden aan een ontbijt met jam, boterhammen, zeewier en mirosoep.
De scouts namen deel aan het Yamagutchi Jamoree Festival, waar zij de Japanse cultuur kregen gepresenteerd. "Het is een buitenkans om dat mee te maken en mee te beleven," schrijft Luc. Op het World Scout Centre presenteren de meeste landen zich met een tent, activiteit of opdracht. Ook Nederland heeft zijn eigen paviljoen. Scouts kwamen er om een dasklompje te verdienen.
Op 1 augustus stond een bezoek aan Heroshima op het programma. Het Peacepark maakte meer indruk dan de verhalen in de geschiedenisboeken. "Het was erg indrukwekkend en schokkend maar wel goed om te zien en je er van bewust te zijn," vindt Luc.
Tijdens het foodfestival maakten alle 33.000 scouts iets te eten of te drinken uit hun land voor het lopend buffet zodat de rest van de scouts ervan konden proeven.
De Wereld Jamboree in Japan duurde tot 9 augustus en was een enorme belevenis. "Vandaag de laatste dag in Japan en daarna weer naar Nederland," mailt Luc.

Scout Luc Scholten (r) in Japen.