Het programma is als ieder jaar weer erg divers.
Het programma is als ieder jaar weer erg divers. Foto:

Spelletjesmiddag

en treintje Bello in Ruurlo

Ruurlo - Vrijwilligers van de VVV Ruurlo hebben in het kader van de Reurlse Pompdagen vrijdagmiddag 14 augustus Treintje Bello ingehuurd. Vanaf het Kerkplein kan van 14.00 tot 17.00 uur een rondrit gemaakt worden. De rit voert door het centrum en een stukje buitengebied van Ruurlo.

De stoomtrein wordt bestuurd door een echte machinist en begeleid door een conducteur. Een ritje kost voor volwassenen 2,50 euro, kinderen t/m 12 jaar betalen 1,50 euro. Tevens organiseren de vrijwilligers van de VVV op het Kerkplein 's middags diverse spelletjes voor de jeugd waarbij gezelligheid voorop staat. Hieraan kunnen kinderen gratis deelnemen. Dus kom vrijdagmiddag 14 augustus naar het Kerkplein in Ruurlo. Voor meer informatie: VVV Ruurlo, Kerkplein 18, tel. 0573-453926. info@vvvruurlo.nl


Bijenburgemeester opent bijentent op Mañana Mañana

The Present Tree

Doetinchem - Tijdens het Mañana Mañana festival op 28, 29 en 30 augustus in Hummelo, staat de tent van de Doetinchemse onderneming The Present Tree in het teken van de bijen.

Op zaterdagmiddag 29 augustus opent 'bijenburgemeester' Henk Zomerdijk (voorheen burgemeester van Duiven) officieel de bijeninformatietent. Samen met imker Ina van der Vlist geeft hij informatie over bijen en wat je kunt doen om de bijen te helpen.
In de tent van The Present Tree vinden de festivalbezoekers ook praktische zaken zoals zaadbommetjes of bijenhotelletjes om zelf thuis de bijen te kunnen helpen.

The Present Tree verkoopt artikelen die gemaakt zijn in beschutte en beschermde werkplekken. En The Present Tree is begaan met het lot van de bij. Zowel honing- als wilde bijen hebben het op dit moment moeilijk met overleven.
Doordat tuinen (te) netjes zijn opgeruimd en kieren worden gedicht, is er minder nestgelegenheid voor de bijen. En doordat bloeiende bloemen worden gemaaid of bestreden met bestrijdingsmiddelen hebben de bijen moeite om voldoende voedsel te vinden.


Halse Dag

Halle – Op zondag 6 september vindt in Halle de 21e editie van de Halse Dag plaats. Ook dit jaar staan er weer volop leuke activiteiten voor jong en oud op de planning. Om 12.00 uur barst het feest los en start in Halle het veelzijdige programma van de Halse Dag.

Het programma is als ieder jaar weer erg divers. Op het centrale plein vindt dit jaar een heus levend tafelvoetbaltoernooi plaats en er zijn vele live optredens in het dorp. Ook kunnen mensen goede koopwaar kopen op de streekmarkt, gezellig een drankje drinken op één van de terrassen en zijn ook de viervoeters welkom om hun kunstjes te vertonen bij de hondentraining.

De Halse Dag blijft ieder jaar vernieuwen. Zo verandert ook de grote sportactiviteit op het centrale plein van een beachvolleybaltoernooi naar een groots levend tafelvoetbaltoernooi. "Tijdens dit toernooi kun je zelf eens ervaren hoe het is om een poppetje van het welbekende tafelvoetbalspel te zijn. Iedereen van negen jaar en ouder kan zich met zijn of haar team vooraf opgeven via de website van de Halse Dag," aldus voorzitter Sander Nijhuis. "Halle heeft veel talent in huis en we verwachten dan ook zeker dat het een spannend toernooi gaat worden."
Ook dit jaar slingert er weer een streekmarkt door de Dorpsstraat. Hier kunnen bezoekers in gesprek gaan met lokale verenigingen en goede producten kopen bij lokale ondernemers. "Er zijn al veel aanmeldingen voor de streekmarkt," zegt Nijhuis. "Ondernemers die nog willen deelnemen, moeten er dan ook snel bij zijn." Opgeven kan via de website van de Halse Dag.
Tussen de 'grote' kramen leggen de jonge verkopers uit Halle wederom hun kleedje neer om als volwaardige verkopers hun spullen aan de man te brengen.

Maar er is nog meer te beleven voor de jongeren. Zo kunnen zij rondcrossen op een stoere BMX op het Bikewize fietsparcours, grabbelen naar een mooie prijs in de grabbelton of een rondje meedraaien in de draaimolen. Ook kunnen ze zich uitleven op het springkussen en de kleine dieren van de Varsseveldse Pluimvee en Konijnenfokkers Vereniging aan aai over hun bol geven.

Oldtimers, linedancers, stroopwafels
Er valt dit jaar echter nog meer te beleven. Zo kunnen bezoekers een kijkje nemen bij diverse oldtimer auto's, tractoren en motoren, treden de linedancers op en kunnen lekkerbekken genieten van onder andere stroopwafels, warme wafels en een vers gerookte paling. Ook zijn Dorpshuis "De Korenaar" en de grote kerk geopend.
Het complete programma van de Halse Dag valt te lezen op de website.


www.halsedag.nl