Een deel van het team dat de tentoonstelling organiseert.
Een deel van het team dat de tentoonstelling organiseert.

Regionaal karakter en een rondrit

Brommers kieken in de karke

Steenderen - In de Remigiuskerk van Steenderen is op 14, 15 en 16 augustus een tentoonstelling ingericht over het merk Zündapp. Velen zullen deze merknaam koppelen aan bromfietsen, vandaar dat met de nodige humor de letterlijke betekenis is aangehouden als titel voor de tentoonstelling.

Bovendien met een Achterhoeks tintje: Alles uit de tentoonstelling komt uit de regio. Ook de link naar het aandeel van de bromfiets in de ontwikkeling van de mobiliteit en hierdoor het verdwijnen van de kleine middenstand in Steenderen komt aan bod.
De Remigiuskerk is een karakteristiek gebouw midden in het dorp Steenderen. De Protestantse Gemeente Steenderen en Bronkhorst komt er nog steeds bijeen. Elke zondag om 10.00 uur is er een kerkdienst in de Remigiuskerk of in de karakteristieke dorpsboerderij Het Anker tegenover de kerk.
De Remigiuskerk in Steenderen is dit jaar overgedragen aan de Stichting Oude Gelderse Kerken. Deze stichting zet zich al veertig jaar in voor het behoud van monumentale oude kerken.

Alles uit de tentoonstelling komt uit de regio

De kerkelijke gemeente blijft de grootste huurder maar een plaatselijke commissie zorgt nu voor de exploitatie, het dagelijks onderhoud, en regelt goed gebruik en verhuur.

Deze commissie in Steenderen heeft als eerste grote project, samen met Zündapp-Achterhoek de tentoonstelling opgezet.
Eigenaren van een (klassieke) bromfiets kunnen zich zaterdag 15 augustus tussen 10.00 en 11.00 uur opgeven voor een toerrit door de Achterhoek.

Inschrijving voor toerrit, inclusief entree voor de tentoonstelling en een tussenstop met lunch kost 5 euro.

De tentoonstelling is geopend op vrijdag 14 en zaterdag 15 augustus van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag 16 augustus van 13.00 tot 17.00 uur.

Entree 3 euro per persoon, kinderen onder 1 jaar gratis.

Adres Remigiuskerk: Dorpsstraat 20, 7221 BP Steenderen.


www.oudegeldersekerken.nl
www.zundappachterhoek.nl
Informatie:
Menno Leistra (06) 47080523
Jan Bijvank (06) 29585779


Laatste editie kent sterk deelnemersveld

Vier debutanten op Wim Kuijpertoernooi

Vorden - De 25e editie van het Wim Kuijpertoernooi vindt plaats op zaterdag 22 en zondag 23 augustus in Vorden. Het is de laatste editie van het gerenommeerde jeugdvoetbaltoernooi, maar wel met een ijzersterk deelnemersveld. Liefst vier debutanten verschijnen in de voorlaatste week van augustus op sportpak 't Grote Veld: RSCA Anderlecht, Arsenal, AZ en KRC Genk.

Alle clubs die in eigen land bekendstaan om hun jeugdopleiding. Het deelnemersveld wordt gecompleteerd met Feyenoord, de winnaar in 2014, PSV, Willem II, Bayer 04 Leverkusen, Middlesbrough en VV Vorden. Met uitzondering van de twee laatst genoemde ploegen, waren alle overige genoemde teams ooit één of meerdere keren winnaar.
Het Belgische Anderlecht heeft van de jeugdopleiding een speerpunt gemaakt. De talentenacademie geniet inmiddels in heel Europa aanzien, met exponenten van de laatste jaren als Romelu Lukaku en Vincent Kompany, Belgisch internationals die hun brood verdienen in Engeland. Een nieuwe generatie talenten staat ongetwijfeld te trappelen om in hun voetsporen te treden.
Het Engelse Arsenal staat bekend om de doorstroom van eigen jeugd in het eerste elftal. Ondanks het gebrek aan grote prijzen in de afgelopen tien jaar, oogsten de Noord-Londenaren wereldwijd veel lof met hun aantrekkelijke speelstijl. En ze krijgen trainingen van de besten: sinds begin dit jaar loopt bijvoorbeeld Thierry Henry rond bij de Hale End Academy. Hij leert de jonge voetballers de kneepjes van het vak.
Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois en Yannick Ferreira-Carrasco. Zomaar wat namen van voetballers die uit de opleiding komen een andere Belgische debutant: KRC Genk. Ook die club investeert in de jeugd. Dat blijkt onder meer uit het imposante jeugdcomplex dat de club liet optrekken.
AZ uit Alkmaar won in mei van dit jaar de Rinus Michels Award, de prijs voor de beste jeugdopleiding van Nederland. Daarmee versloeg de club onder meer Ajax en Feyenoord. Een mooie beloning na een seizoen waarin onder meer Wesley Hoedt (inmiddels uitkomend voor Lazio Roma), Thom Haye, Dabney dos Santos, Derrick Luckassen en Ridgeciano Haps definitief doorbraken in het eerste elftal en alle jeugdteams op het hoogste niveau meestreden om de prijzen.


www.kuijpertoernooi.nl


Orgelconcert Lambertikerk

Zelhem - Op Vrijdag 7 augustus om 15.30 uur zal IJsbrand ter Haar een orgelconcert geven op het Van Leeuwenorgel in de Lambertikerk. De toegang voor het concert is gratis, na afloop zal er een vrijwillige bijdragen worden gevraagd.

IJsbrand speelt werken van Dietricht Buxtehude, Joh.Seb. Bach, Geirg Muffat (alle drie 17e-18e eeuw), en van Ad Wammes (1933).
Hij studeerde orgel en klavecimbel aan het conservatorium van Arnhem en Zwolle. Hij zette zijn orgelstudie voort bij onder andere Cor van Wageningen. In 2006 studeerde hij af met onderscheiding. In 2014 werd hij uitgenodigd om deel te nemen aan het concours 'Grand Prix 'd Echo' te Freiburg (D) en in 2015 nam hij deel aan het Schnitger Concours te Alkmaar. Hij speelt kerekdiensten in Velp, Duiven en Elst.


www.lambertikerk.nl