Veel historische motorfietsen tijdens de vijftigste Int. Hengelo Rally.
Veel historische motorfietsen tijdens de vijftigste Int. Hengelo Rally.

28 tot en met 30 augustus: vijftigste Internationale Hengelo Rally

Rally voor historische motorfietsen

Hengelo - Van vrijdag 28 tot en met zondag 30 augustus vindt de vijftigste Internationale Hengelo Rally voor historische motorfietsen met bouwjaar tot en met 1940 plaats rondom de HAMOVE molen. Deze rally ging in 1965 van start toen de geestelijk vader van dit evenement, Roel Kreunen de Warme Bakker uit Hengelo het idee kreeg een rally voor historische motorfietsen te gaan organiseren.

Veel deelnemers uit heel Europa zijn in die vijftig jaar in Hengelo aan de start verschenen en tot op de dag van vandaag weten nog vele buitenlandse deelnemers en natuurlijk Nederlandse de weg naar dit evenement te vinden.

Roel Kreunen organiseerde tot en met 1990 deze rally, waarna de HAMOVE Rallycommissie, onderdeel van Hengelose Auto & Motor Vereniging HAMOVE, de taken van Roel overnam. Ook dit jaar zullen weer vele deelnemers uit binnen- en buitenland aan de start verschijnen uit onder andere Engeland, Duitsland, Zwitserland, België, Luxemburg en uiteraard Nederland. Rondom de HAMOVE molen is zoals gebruikelijk een keur aan prachtige motorfietsen uit lang vervlogen tijden met eigen ogen te aanschouwen, gedurende het laatste weekend van augustus. De oudste motorfiets die dit jaar aan de start verschijnt is een FN van bouwjaar 1903, dus 111 jaar oud.

Zaterdag 29 augustus zullen om 10.01 uur de eerste deelnemers van start gaan in het centrum van Hengelo voor een rit van ongeveer 90 kilometer door de Achterhoek. Vanaf 11.30 uur is de pauze gepland bij de HAMOVE Molen aan de welbekende Varsselring. De finish op zaterdag zal zijn vanaf 14.30 uur bij de HAMOVE Molen, waar de motoren dan door een ieder bewonderd kunnen worden.

Op zondagmorgen vertrekken de eerste deelnemers ook weer vanaf 10.01 uur bij de HAMOVE Molen voor opnieuw een rit van rond de 90 kilometer door de Achterhoek. De deelnemers hebben ook dan halverwege de rit een pauze van zestig minuten bij de HAMOVE Molen. De eerste deelnemers zullen daar vanaf 11.30 arriveren en aldaar de lunch nuttigen.

Vervolgens zullen de deelnemers via het tweede gedeelte van de rit naar Hengelo rijden waar vanaf 13.15 uur de Finish plaatsvindt op het nieuwe evenement ABC Bronckhorst. Op deze markt zal Art, Brocante en Curiosa & Collectables het belangrijkste thema zijn met daarnaast WO2 reanactors bij het Achterhoeks Museum 1940-1945 en tussen de 150 en 200 Historische Motorfietsen die deelnemen aan de vijftigste Internationale Hengelo Rally de het festijn completeren.

Motorfietsen, tractoren en oldtimers

Een speaker zal de deelnemers met de nodige informatie over rijder en motorfiets binnenpraten en de motoren zullen dan in de Spalstraat naast de Remigiuskerk in het centrum van Hengelo gestald worden, waar dan aansluitend het concours d'Elegance plaatsvindt. Daarbij zal een jury de mooiste, meest interessante of meest authentieke motorfiets uit de aanwezige motoren kiezen. De motoren staan tot 16.00 uur opgesteld in Hengelo, waarna zij weer vertrekken naar de HAMOVE Molen waar om ongeveer 16.30 uur dan de prijsuitreiking en afsluiting van de Rally plaatsvindt.

Extra onderdelen ter gelegenheid van vijftig jaar Int. Hengelo Rally:

Start Brough Superior Dutch Run 2015
Aan de Hengelo Rally nemen dit jaar ruim twintig Brough Superior Motorfietsen deel in het kader van de start van de Brough Superior Dutch Run 2015 die de week aansluitend aan de Hengelo rally in Nederland plaatsvindt. Deze exclusieve Engelse motorfietsen en berijders starten hun evenement dus in Hengelo ter opluistering van het jubileumprogramma.

Klasse Militaire Motoren WOII
Ook zal er een aantal Militaire motoren deelnemen aan de rally. In samenwerking met het Achterhoeks Museum 1940-1945 is deze klasse éénmalig aan de rally toegevoegd in het kader van 70 jaar bevrijding. Deze motoren zullen hoofdzakelijk van Amerikaanse, Engelse en Duitse makelij zijn.

Oldtimer tractoren OTMV
Op zaterdag en zondag zal een bonte verzameling Oldtimer tractoren te bewonderen zijn rondom de HAMOVE Molen. Deze tractoren rijden op zaterdag en zondag een toertocht waarvan de finish dan plaatsvindt bij de HAMOVE Molen. Vanaf 14.00 uur worden deze tractoren bij de molen verwacht waar het publiek dan een kijkje kan nemenvan al het aanwezige materieel.

Magirus Deutz treffen
Gedurende het weekend zal er een Magirus Deutz treffen zijn op het terrein naast de HAMOVE Molen.
Een vijftigtal oldtimer Magirus Deutz voertuigen van leden van de Magirus Deutz club Nederland zal dan te bewonderen zijn. Deze club werd opgericht in 1986 aan het eind van de koude oorlog toen de in 1951 aangekochte Magirus Brandweervoertuigen en materiaalwagens van de toenmalige B.B. (Bescherming Bevolking) overbodig werden en door het ministerie van Binnenlandse Zaken werden verkocht. De meeste van deze voertuigen kwam bij verzamelaars terecht die vervolgens de Magirus Deutz club oprichten.
Deze in Ulm, Duitsland gefabriceerde voertuigen en in Nederland van verdere opbouw voorzien, stammen uit de vijftiger jaren. De meest voorkomende type's zijn de A3000 en de S3500, zogenaamde torpedo met vierkante snuit (Eckhauber) en de krokodillensnuit (Rundhauber). Deze voertuigen worden regelmatig uitgenodigd ter opluistering van menig evenement.

Miniatuur stoommachines/treinen
Gedurende het weekend zullen er in de HAMOVE Molen miniatuur Stoommachines en treinen te bezichtigen zijn. Ook zal er een opengewerkte stationaire Lister motor te zien zijn waar het publiek dan in detail kan zien hoe een motor werkt.

Het publiek wordt van harte uitgenodigd om dit historische motorfietsen spektakel te komen bekijken en alle andere festiviteiten mee te beleven. Liefhebbers van oude techniek kunnen dit weekend dus hun hart weer ophalen. De toegang tot dit alles is gratis.

De Hamove Rallycommissie hoopt een ieder te mogen begroeten op 29 en 30 augustus bij de HAMOVE Molen aan de Varsselseweg 34 in Hengelo; tijdens de pauze's of onderweg langs de routes of in het centrum van Hengelo.

Namens de Hamove Rallycommissie, Organisator vijftigste Int. Hengelo Rally voor Historische Motorfietsen (Bouwjaar 1900 t/m 1940), Robert Kreunen


www.hamove.nl/veteraan