Bij Museum Smedekinck is de 'dorsmolle' in volle actie te zien
Bij Museum Smedekinck is de 'dorsmolle' in volle actie te zien

Museum in het teken van boerenleven

Oogst- en Folkloremiddag Smedekinck

Zelhem – Zondag 9 augustus staat Museum Smedekinck in het teken van het boerenleven, zoals zich dat tot in het midden van de vorige eeuw in de Achterhoek afspeelde. Een toegangskaartje kost 4 eurp. Kinderen t/m 12 jaar en leden van Oudheidkundige Vereniging Salehem hebben gratis toegang.

De activiteiten beginnen om 13.30 uur. Later die middag is de feestelijke aankomst van het 'olde wief', de benaming van de laatste en extra grote garve die met paard en wagen van de roggeakker wordt gehaald. Achter de wagen lopen harmonicaspelers en de folkloristische dansgroepen 'Wi'j eren 't Olde' en 'De Blauwe Kielen'.

Als het gezelschap, moe van het oogsten van de rogge, het erf opkomt, is het eerst tijd voor een borrel. De kelen moeten gesmeerd worden en dan duurt het niet lang meer of de dansers laten hun klompen kletteren, terwijl de muzikanten 'de Driekusman' spelen. Daarna volgen nog veel meer liedjes en dansen, waaronder natuurlijk ook het 'Riepe, riepe garste', dat tijdens de demonstratie van het vlegelen wordt gezongen.

Daarnaast wordt er gedorst met een oude dorsmolen, waarna met een wanmolen het kaf van het koren wordt gescheiden. Al met al is het dorsen een heel spektakel en, ook door de klederdracht die deze dag door veel mensen wordt gedragen, boeiend om naar te kijken.

Maar er is nog veel meer te doen in en rondom het museum. Zo zijn er, zowel binnen als buiten, demonstraties van oude ambachten en diverse stands. De VPKV uit Varsseveld is aanwezig met kippen en konijnen en ook de expositie van Mady Nijenhuis (aquarellen) en Will Schropp (houten beelden) is nog te zien.

Leden van d' Olde Roop laten zien hoe een midwinterhoorn wordt gemaakt. Uiteraard zijn op deze oogst- en folkloredag ook de akkerbouwgewassen, en de volop in bloei staande kruidentuin, te bezichtigen. Opdat het ook de inwendige mens aan niets ontbreekt, zijn er diverse hapjes en drankjes te koop. Er worden onder andere bolussen gebakken in de houtgestookte oven in de keuken van het museum.


www.museumsmedekinck.nl
www.facebook.com/museumsmedekinck


Dialectmiddag bij Museum Smedekinck

Zelhem – Liefhebbers van de streektaal kunnen op zondag 16 augustus hun hart ophalen tijdens de Dialectmiddag bij Museum Smedekinck in Zelhem. Vier auteurs dragen tussen 13.00 en 16.30 uur voor uit eigen werk. Het gaat om in totaal twaalf korte verhalen.

De auteurs die gaan voordragen zijn Dinie Hiddink uit Lochem, Gerhard Uwland uit het Winterswijkse buurtschap Ratum, Joop Hekkelman uit Gorssel en Derk Jan ten Hoopen. Derk Jan woont in het Drentse Zuidwolde, maar is geboren in Neede.
Dinie Hiddink (75) schreef onder meer 'Werken zolang het licht was' (1983), 'Onderduiken in Zwiep' (1984) en 'De gevelde eik' (1996).

Gerhard Uwland (63) schreef van 1991 tot 1993 korte verhalen voor de Nieuwe Winterswijkse Courant. Werk van hem is onder andere te vinden in 't Wenters, de taal van uns harte' (2001), 'Alles Platt' (2002) en 'Van Vrogger en Now' (2012).
Joop Hekkelman (63) schrijft sinds 2004 verhalen in zowel het Nederlands als het dialect. In het blad 'De Moespot' staan regelmatig door hem geschreven korte dialectverhalen en ook in de bundel 'Van Vrogger en Now' is werk van hem opgenomen.
Bij Achterhoek FM is hij de samensteller en presentator van het programma 'Op verhaal met Streektaal'. Derk Jan ten Hoopen (72) kreeg in 2002 de Kunst- en Cultuurprijs Oost-Gelderland Jaromir voor zijn gedichtenbundels 'Soms zit ik zomaor onder 'n boom' (1999) en 'Gedachtenzaod' (2001).

Auteurs dragen voor uit eigen werk

Om 13.00 uur, 14.30 uur en 16.00 uur vertellen de vier auteurs een kort verhaal van circa tien minuten. Tussendoor kunnen de bezoekers zien welke streek- en streektaalboeken, cd's en dvd's er te koop zijn en ze kunnen zich laten informeren over het dialect en de dialectkringen. Het museum is al vanaf 12.00 uur te bezichtigen.

De Dialectmiddag wordt georganiseerd door de Dialectkring Achterhoek-Liemers, Vrienden van de Streektaal veur Lochem en umgeving en Erfgoedcentrum Achterhoek-Liemers en komt in plaats van de jaarlijkse kofferbakverkoop die de drie organisaties tot 2014 hielden. De toegangsprijs is 4 euro.

Ook Dinie Hiddink komt voordragen uit eigen werk.