Dubbeltjes stil verzet.
Dubbeltjes stil verzet. Foto:

Aandacht voor het behoud van historisch materiaal uit de oorlogsjaren

Regio - 'NIET WEGGOOIEN!' is het motto van de gezamenlijke actie van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het NIOD Instituut voor Oorlogs- Holocaust- en Genocidestudies. Deze actiedag vindt op vrijdag 14 augustus plaats bij de 18 deelnemende instellingen en vraagt aandacht voor het behoud van historisch materiaal uit de Tweede Wereldoorlog en de oorlog in Nederlands-Indië. De actie wordt gehouden voorafgaande aan de nationale Indië-herdenking op 15 augustus.

Nog altijd duiken bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Soms bij een verhuizing, soms bij een sloop van een woning of zomaar bij het opruimen van een zolder. Variërend van een stapeltje brieven tot foto's, documenten of een voorwerp. Deze kunnen een bijzondere kijk geven op een voorbij tijdperk.

Schenkingen gaan naar instelling naar keuze

Musea en instellingen willen voorkomen dat op het eerste gezicht onbelangrijk geachte originelen uit de oorlogsjaren verloren gaan en het publiek bewust maken van het belang dit materiaal als erfgoed van de oorlog te bewaren.

Deskundig advies
Bezoekers krijgen op deze dag advies van deskundigen, verbonden aan de deelnemende instellingen en musea, over het behoud van het materiaal. En zij zijn in de gelegenheid hun eigen oorlogsmaterialen over te dragen aan de deelnemende organisaties.

Op de website www.actienietweggooien.nl kunnen mensen hun schenking online aanmelden bij een museum of instelling naar keuze.

Verzamelbeleid
Op de website staat het verzamelbeleid per instelling beschreven, zodat schenkers zelf kunnen bepalen waar hun oorlogsmaterialen het beste thuishoren. Dit jaar werd ook al op 3 mei een dag in het kader van deze actie gehouden.

Overzicht eerdere schenkingen
Op onze website is een overzicht te vinden van de schenkingen die naar aanleiding van onze actiedag eerder dit jaar zijn binnengekomen.

Schenkingen gaan naar instelling naar keuze

Achterhoeks museum
Eén van de deelnemende instellingen voor Gelderland en Overijssel is:

Achterhoeks Museum 1940-1945, Marktstraat 6 7255 CA Hengelo Gld. (Bronckhorst) bent vrijdag 14 augustus van harte welkom van 13.00 -17.00 uur.


06-51524091
www.museum40-45.com