Hans Keuper schrijft een verhaal dat door zoveel mogelijk vrijwilligers in de Achterhoek wordt voorgelezen.
Hans Keuper schrijft een verhaal dat door zoveel mogelijk vrijwilligers in de Achterhoek wordt voorgelezen. Foto:

Activiteiten Week van de Alfabetisering hebben als doel om laatgeletterdheid te bestrijden

Oproep vrijwilligers voorlezen Achterhoek

Doetinchem - Voor de landelijke Week van de Alfabetisering van 7 tot en met 13 september heeft het Platform Onderwijs Arbeidsmarkt Achterhoek diverse activiteiten in petto. Een daarvan is om een verhaal, geschreven door Hans Keuper, op zoveel mogelijk plaatsen in de Achterhoek door vrijwilligers te laten voorlezen.

'Voorlezen is belangrijk', begint Liesbeth Laman Trip, secretaris van het Platform Onderwijs Arbeidsmarkt Achterhoek (POA), haar betoog. 'Voor de allerkleinsten is het de manier om kennis te maken met taal maar eigenlijk is voorlezen voor alle leeftijden van belang. Om de lol van taal over te brengen en mensen te stimuleren met taal aan de slag te gaan.' Tien jaar geleden werd het Platform opgericht om de aansluiting van onderwijs met de arbeidsmarkt te verbeteren, om ervoor te zorgen dat het onderwijs jongeren oplevert waar de arbeidsmarkt daadwerkelijk op zit te wachten. Om dat te stimuleren organiseert het POA diverse projecten om de keuzes van jongeren te beïnvloeden, bijvoorbeeld door het vak Duits op scholen te stimuleren of laaggeletterdheid aan te pakken.
Begin dit jaar richtte het POA samen met veertig partijen waaronder alle acht Achterhoekse gemeentes, het UWV en de bibliotheken, het Bondgenootschap Geletterdheid Achterhoek op met als doel activiteiten te organiseren om laaggeletterdheid te bestrijden. 'In de Achterhoek is het percentage laaggeletterden, dus mensen die moeite hebben met lezen en schrijven en daardoor problemen ondervinden in de maatschappij, hoger dan het landelijk gemiddelde', spreekt de secretaris van het platform zorgelijk.'

In de aanloop naar de Week van de Alfabetisering organiseert het Bondgenootschap een drietal activiteiten. De opening van het eerste taalhuis, een plek waar laaggeletterden kunnen leren, is daarvan de eerste. 'Daarnaast brengt een aantal ex-laaggeletterden, onze ambassadeurs, in de maanden juli en augustus aan alle gemeentehuizen een bezoek om een paspoort aan te vragen. Puur om te checken in hoeverre ambtenaren klantvriendelijk zijn en een helpende hand willen bieden. In de Week van de Alfabetisering maken we dan bekend welke gemeente als beste uit de bus komt.' En als derde activiteit heeft het POA de Achterhoekse liedjesschrijver Hans Keuper gevraagd een verhaal te schrijven dat in ongeveer 10 minuten kan worden voorgelezen door een vrijwilliger. 'We willen dat verhaal op zoveel mogelijk plekken laten voorlezen. In bedrijfskantines, wachtkamers van zorginstellingen, op scholen, in bibliotheken maar ook in restaurants en cafés. Daarvoor zijn we op zoek naar vrijwilligers. Mensen die net als ons taal willen stimuleren want voorlezen is belangrijk voor zowel jong als oud', zegt een gedreven Laman Trip tot slot.

Aanmelden als vrijwilliger
Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger om het verhaal van Hans Keuper voor te lezen? Stuur dan een mail naar l.lamantrip@poa-achterhoek.nl of kijk op de Facebookpagina Bondgenootschap Geletterdheid Achterhoek.