Gezellig met z'n allen af en toe een duik nemen. Foto: Burry van den Brink.
Gezellig met z'n allen af en toe een duik nemen. Foto: Burry van den Brink. Foto:

Seniorenconvent Bronckhorst

Bronckhorst - Vrijdagmorgen 19 juni. Het Seniorenconvent Bronckhorst stapt onder aanvoering van haar voorzitter Fred Midden, de kamer van Wethouder Peppelman binnen voor de voortzetting van het halfjaarlijkse overleg over de zaken van Zorg, Werk en Inkomen die de ouderen in Bronckhorst betreffen. Een voortzetting van het overleg van 7 mei, waarin het convent was blijven steken in het gesprek over het subsidiebeleid van de gemeente. Het Seniorenconvent kreeg van gemeentewege een uitvoerige lijst aangereikt van alle activiteiten die door de vele organisaties, waaronder de Ouderenbonden, worden aangeboden op het brede terrein van het ouderenbeleid.

En of de heren van het Seniorenconvent voor de vervolgbespreking even wilden aangeven welke activiteiten huns inziens prioriteit verdienden en in aanmerking kwamen voor subsidie. "Een onmogelijke taak," was het oordeel van het convent en dat werd door Fred Midden met verve onder woorden gebracht. "Die schifting kunt u van ons niet verlangen," aldus Fred Midden. "Wij vinden natuurlijk alles op de lijst voor subsidie in aanmerking komen. We weten wel dat het subsidiebeleid van de gemeente niet langer puur op de organisaties gebaseerd is, maar op de activiteiten die worden aangeboden. Maar het is niet aan de aanbieders om daar een etiket aan te hangen. Wij denken dat het in de eerste plaats een zaak is van de gemeente aan te geven onder welke voorwaarden activiteiten voor subsidie in aanmerking komen."
Een duidelijk standpunt dat de bal weer voor de voeten van de wethouder bracht. En Antoon Peppelman nam de bal vakkundig aan en stelde een notitie in het vooruitzicht, met de outline van het toekomstige subsidiebeleid van de gemeente op het terrein van de zorg voor ouderen. Die notitie zal het Seniorenconvent op redelijk korte termijn bereiken en het convent heeft dan weer de gelegenheid om daar gericht op te reageren. De wethouder wilde wel laten weten dat er kritisch zal worden gekeken naar 'activiteiten die zichzelf wel kunnen bedruipen', waarbij hij dacht aan bijvoorbeeld bridgen (kaartspelletjes) en het populaire bingo'en, hoewel dat ook wel weer activiteiten betreft waaraan aspecten zitten, zoals geheugentraining en concentratievermogen, die weer hoog aangeschreven staan.
Eerder moet gedacht worden aan zaken met begrippen als ontmoeting, sociale contacten, bestrijding eenzaamheid, verbinden, educatie en voorlichting. "De jaarplannen van de organisaties, dus ook de ouderenbonden, zullen beoordeeld worden met die begrippen als leidraad voor de vaststelling van het subsidiebeleid," meende de wethouder, die daarmee de bal onder zijn hoede nam om rustig te kunnen aanleggen voor een doeltreffend schot.
Daarmee was het zwaarste punt van de agenda naar tevredenheid afgedaan. Bleven nog een paar pittig warme kolen over, te weten: de Participatieraad, het functioneren van de Sociale Teams en het wedervaren van de Gebiedsambtenaren.
Naar het oordeel van de wethouder functioneert de Participatieraad goed. Hij prees de open en constructieve opstelling. "De P. raad volgt het gemeentebeleid kritisch en de gemeente is daar blij mee en vraagt graag om advies bij het vormgeven van het beleid," aldus de wethouder. En zo werkt alles op de manier zoals het bedoeld is: de Participatieraad houdt in de gaten ('monitort') het beleid als zodanig, terwijl de gemeenraad zich bezighoudt met het controleren van de uitvoering van dat beleid.
Tenslotte woorden over het werk van de Sociale Teams: de wethouder memoreerde even dat men bij de Sociale Teams kan aankloppen als men vragen heeft op de terreinen van zorg, werk en inkomen. Peppelman kon met duidelijke tevredenheid vertellen dat "inmiddels 920 mensen de weg naar de teams hebben gevonden, wat me een goede zaak lijkt, want er wordt zonder meer voorzien in een behoefte."
Gebiedsambtenaren vinden hun werk primair in de sfeer van de uitvoering van het gemeentebeleid. Een voorbeeld uit de praktijk: een gebiedsambtenaar organiseert een bijeenkomst van inwoners uit een bepaalde buurt. Hij/zij doet dat om er achter te komen wat men het liefst wil met een strook bomen en struiken (Beleid: Plantsoenendienst). Uitkomst: struiken er uit en wilde bloemen er in. En aldus gebeurde het dat vroeg in het voorjaar met flink wat groot materieel de struiken er uit gehaald werden, de grond min of meer geëgaliseerd is en nu in de vroege zomer de eerste bloemen hun kleurenpracht tonen.
Het Seniorenconvent heeft met de wethouder afgesproken elkaar eind oktober weer regulier te ontmoeten op het gemeentehuis.


Wim de Lange
PR-functionaris Seniorenconvent


Waterpret bij Laag-Keppel

Laag-Keppel - Of het mag is een tweede, feit blijft dat een aantal jongeren veel plezier beleefde nabij de Oude IJssel.

Met z'n allen zochten zij verkoeling in het water. Fotografe Burry van den Brink legde het vast.