Trachtenverrein Floninger één van de gasten van het Dansfestival.
Trachtenverrein Floninger één van de gasten van het Dansfestival. Foto:

Internationaal Folkloristisch Dansfestival Zelhem

Genieten van mooie folklore

Zelhem – Het Internationaal Folkloristisch Dansfestival Zelhem op zaterdag 11 juli begint nu ook echt zichtbaar te worden in en om Zelhem. Overal zie je de raamposters en bij de invalswegen zijn sandwichborden geplaatst. Verder staan er op verschillende plaatsen mooie lichtbakken.

Genieten
Het centrale thema is 'genieten van de mooie folklore'. Hiervoor zijn maar liefst negen folkloristische dansgroepen uit binnen- en buitenland uitgenodigd.

De organiserende folkloristische dansgroep, Wi'j eren 't Olde uit Velswijk, die dit jaar ook haar 60-jarig bestaan viert, zal natuurlijk ook zelf optreden. Het wordt dus genieten van een zeer gevarieerd programma.
De buitenlandse groepen worden begeleid door tolken en logeren bij gastgezinnen in de regio. Hieruit ontstaan vaak langdurige vriendschapsbanden en soms zelfs een huwelijk.

Ambassadeur van de Steirische volkskultuur

Festival op zaterdag
Zaterdag 11 juli is 'de dag van het festival', begint om 11.00 uur met een optocht van de deelnemende groepen door Zelhem.
Vanaf 12.00 uur is er tot 20.00 uur een gevarieerd programma op de Markt met optredens van alle groepen.
De toegang is gratis en u zult zien dat de folklore uit de Achterhoek, uit andere delen van Nederland en uit andere landen hand in hand samengaat.

Festivalsite
Op de festivalwebsite (www.ifdzelhem.nl) vindt u onder andere informatie over de deelnemende dansgroepen.
Bij dit artikel een foto van de 'Trachtenverein Floninger' uit Kapfenberg in Oostenrijk. Ze zijn een belangrijke ambassadeur van de Steirische volkskultuur en zijn erg trots op de titel van de beste Steirische dansgroep, die ze in onlangs hebben behaald.

Vervolg op zondag
Enkele van de folkloristische dansgroepen, die tijdens het festival optreden, zijn op zondagmiddag 12 juli opnieuw te zien. Dan op de prachtige locatie van Herberg, Museum en Brouwerij Erve Kots, Eimersweg 4, 7137 HG, Lievelde.

Vanaf 12.45 uur wordt een gevarieerd dansprogramma gepresenteerd met optredens van The Mendip Morrismen uit Engeland, Trachtenverein Floninger uit Oostenrijk en natuurlijk de folkloristische dansgroep Wi'j eren 't Olde uit Velswijk. Ook hier is de toegang gratis.


www.ifdzelhem.nl


Mooie try-out op warme avond

Concert 'Görgelpiepen' en Gemengd koor

Hummelo - Op woensdagavond 1 juli was er een miniconcert van het Hummelo's Gemengd Koor (HGK) en het koor de Görgelpiepen uit Silvolde bij FF naar Steef in Hummelo. Hoewel het erg warm was viel de belangstelling voor dit concert niet tegen.

De aanleiding was de afsluiting van het koorseizoen van het HGK, en een try-out van de Görgelpiepen. Beide koren hebben dezelfde dirigent, Frank Knikkink, dus een avondje samen zingen was snel geregeld.
Voor het begin van het concert werd Henk Regelink door het HGK voor al zijn verdiensten benoemd tot erelid. Regelink is bijna 51 jaar lid van het koor geweest en heeft verschillende functies bekleed.

Concert als afsluiting koorseizoen
De Görgelpiepen zongen tijdens het concert twee Slavische liederen, onder andere het 'Onze Vader'. Beide liederen klonken goed, het koor zong dan weer ingetogen, en even later voluit.

HGK
Het HGK bracht ook enige liederen ten gehore. Het lied 'For the longest time' was prachtig, de mannen en de vrouwen vulden elkaar goed aan en versterkten de kracht van dit mooie lied. Indruk maakten de Görgelpiepen vooral met de negrospiritual 'Down by the riverside', de mannen stemmen troffen de juiste toon bij dit lied. Het was prachtig.

My Fanwy
De pauze werd op een ludieke, muzikale, manier aangekondigd: vanuit het Welsche lied 'My Fanwy' via 'en nooit zal ik…' naar het alom bekende 'Ein Prosit'.
Met deze muzikale oproep gingen veel bezoekers en zangers naar het terras om iets te drinken en voor de afkoeling. De try-out van de Görgelpiepen was meer dan geslaagd, het koor staat als een huis en is volledig op elkaar ingespeeld.

Voor het HGK begint nu de vakantie, maar op 15 september beginnen de repetities weer. Iedereen die wel eens zou willen zingen is van harte welkom om een repetitie bij te wonen. Om 20.00 uur begint de repetitie.


hgk.simpsite.nl
www.gorgelpiepen.nl