Wat een pup in die periode allemaal meemaakt en leert, is bepalend voor de rest van zijn of haar bestaan.
Wat een pup in die periode allemaal meemaakt en leert, is bepalend voor de rest van zijn of haar bestaan. Foto:

Puppy power bij

Hondenschool Consequent

Toldijk – Medio juni is er weer een nieuw klasje puppy's 'afgestudeerd' bij hondenschool Consequent. Ze weten nu wat de baas bedoelt met bijvoorbeeld 'zit' of 'kom voor', en hebben dankzij het speelkwartiertje na afloop van de lessen ook veel geleerd over de omgang met andere honden. Een mooie basis voor de rest van hun leven!

De eerste vier maanden zijn heel belangrijk in een hondenleven. Wat een pup in die periode allemaal meemaakt en leert, is bepalend voor de rest van zijn of haar bestaan. Wordt het een allemansvriend of een angsthaas; een lieve lobbes of een linkmiechel? Als baasje heb je daar veel invloed op tijdens die eerste, cruciale levensfase. Goede begeleiding van de pup is dus belangrijk. De puppytrainers van Consequent helpen de baasjes daar graag bij.

Geen wachttijd
Omdat tijd zo waardevol is in die puppyperiode, hebben de puppycursussen bij Consequent geen vaste startdata. Pups kunnen vrijwel meteen instromen zodra ze negen weken zijn. Op die manier gaat geen kostbare tijd verloren, maar kan de opvoeding direct starten. Dat opvoeden gebeurt bij Consequent op een ontspannen, positieve manier. De pup leert via beloningen – een lekker snackje, een favoriet speeltje – de belangrijkste basisoefeningen. Druk of dwang komt er niet aan te pas.

Speelkwartier
Na afloop van de les mogen de pups lekker met elkaar spelen, net als vroeger in het nest met hun broertjes en zusjes. Dat helpt de pups om de hondentaal goed onder de knie te krijgen, zodat ze uitgroeien tot goed gesocialiseerde honden die probleemloos kunnen omgaan met soortgenoten. Voor de baasjes en de puppytrainers Tanja, Catharina en Sara is dat 'speelkwartier' altijd een mooi schouwspel, maar ook een goed moment om ervaringen te delen over praktische puppyzaken zoals zindelijkheidstraining of tanden wisselen.

Van chihuahua tot Duitse dog
De puppylessen van hondenschool Consequent worden gehouden op zaterdagmiddag en dinsdagavond op het trainingsveld aan de Beekstraat 13 in Toldijk. De lessen staan open voor alle honden vanaf negen weken, ongeacht ras of soort. Bij de indeling streven de trainers naar groepjes waarbij de pups ongeveer even oud en even groot zijn, zodat ze even ver zijn in hun ontwikkeling en probleemloos met elkaar kunnen spelen. Voor pups die flink groter of kleiner zijn dan hun klasgenootjes, is het vaak mogelijk een apart speelkameraadje te regelen voor het 'speelkwartier' – meestal een hond van een van de trainers zelf.

Cursussen voor jong en oud
Na zo'n acht tot tien lessen zijn de meeste pups en baasjes zo ver dat ze de onderdelen van de puppycursus goed beheersen en kunnen doorstromen naar de vervolgcursus: de Jonge Hondencursus. Voor honden die geen pup meer zijn maar die toch graag naar school willen om de basisbeginselen te leren (o.a. adoptiehonden), heeft Consequent natuurlijk ook een cursus: de Basiscursus. Ook leergierige senioren, speurders en sport- en spelliefhebbers kunnen terecht bij Consequent: de hondenschool heeft een breed cursusaanbod voor jong en oud. Op www.hondenschoolconsequent.nl is meer informatie te vinden over de cursussen en kunnen geïnteresseerden zich ook direct aanmelden.

Informatie en inschrijven
Aarzelt u nog? Neem dan contact op met eigenaresse Jolyn Holtvluwer voor meer informatie of een persoonlijk advies over welke cursus het meest geschikt is voor u en uw hond. Jolyn is te bereiken via (06) 10762337 of info@hondenschoolconsequent.nl