De Sint Joriskerk in oude stijl.
De Sint Joriskerk in oude stijl. Foto:

Huis- en kunstschilder Kormelink en organist Cnossen staan centraal

Open zaterdag St. Joriskerk

Drempt - Zaterdag 11 juli zet de Sint Joriskerk aan de Kerkstraat 1 haar deuren open tussen 11.00 en 16.00 uur. Naast de mogelijkheid om de door zijn unieke wandkleden bekende kerk te bezichtigen staan op deze open zaterdag twee mensen centraal. De in 1955 overleden Dremptse huis- en kunstschilder GB Kormelink en de Rhedense organist P Cnossen.

Garrit Berend Kormelink geboren op 5 januari 1892 te Drempt en overleden op 11 november 1955 te Drempt, is na zijn lagere school gaan werken in het schildersbedrijf van zijn vader aan de Braambergseweg, als huisschilder.

Zijn hele lang heeft hij daar gewerkt en gewoond. Hij heeft door zelfstudie de akte middelbaar wiskunde en middelbaar tekenen behaald. Na een periode van lesgeven in wiskunde op de avond HBS in Doetinchem is hij overgestapt op tekenen en schilderen. Op het gebied van tekenen heeft hij in de vorm van privé lessen verschillende, (meest) Dremptenaren, de beginselen van het tekenen bijgebracht. Verder had hij ook nog een hobby fotografie. Hij heeft naast de vele familiefoto's veel Dremptenaren voorzien van een pasfoto die in de oorlog 40-45 verplicht was voor het persoonsbewijs.
Te zien zijn meer dan twintig schilderstukken, drie aquarellen en één potloodtekening.

Piet Cnossen (1946) voltooide zijn orgelstudie aan het Conservatorium te Arnhem bij Bert Matter in 1974 met het diploma Uitvoerend Musicus. Daarna studeerde hij Liturgiek en Kerkmuziek bij Dr. Hans van der Werft en Maarten Kooy in Utrecht. Vanaf 1986 is hij organist van de Dorpskerk te Rheden. Cnossen is dirigent van het Thomassen Mannenkoor te Rheden.
De heer Cnossen zal vanaf 13.00 uur een aantal keren het orgel gaan bespelen.

18 juli is er weer een open zaterdag met als gasten Dick Besselink met houtbewerken, Freek Besselink met oude klokken en vanaf 13.00 uur de Doetinchemse Harmonicaclub.