Stichting Achterhoek weer Mooi toast na ondertekening akte.
Stichting Achterhoek weer Mooi toast na ondertekening akte.

Crowdfundingsactie om het unieke landschap te redden

Knotelzen Meuhoek op kaart vastgelegd

Halle – Maandagmiddag 22 juni passeerde in het gemeentehuis van Bronckhorst een unieke akte. Deze heeft te maken met een kwalitatieve verplichting om het knotelzenlandschap in de Meuhoek toekomstbestendig te maken. Het is met name bijzonder omdat de bijdragen die hiervoor overeengekomen zijn, afkomstig zijn van een particulier fonds.

Stichting Achterhoek weer Mooi heeft zowel grondeigenaren als de geldverstrekker bereid gevonden om hierover concrete afspraken te maken. Volgens de betrokkenen zijn er niet of nauwelijks vergelijkbare voorbeelden, waarin de kwalitatieve verplichting op deze wijze gestalte krijgt.
Dit traject is tot stand gekomen met hulp vanuit het gebied zelf en met medewerking van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, de gemeente Bronckhorst en ANV 't Onderholt. De Stichting Achterhoek weer Mooi (StAM) heeft samen met deze partijen en met hulp van Jeroen Blankestijn, die onbezoldigd als notaris zijn diensten verleende, het voorbereidende werk verricht.

Wethouder Engels geeft aan dat het ook voor de gemeente Bronckhorst een uniek moment is, dat deze langdurige publiek-private samenwerking onderstreept. Voorzitter Van den Berg van de stichting Achterhoek weer Mooi memoreert aan het vrijwilligerswerk dat deze 'StAMgasten' graag doen voor de landschapsmonumenten en de instandhouding van een fraai en streekeigen Achterhoeks cultuurlandschap. De kwalitatieve verplichting houdt in dat de knotelzen in de Meuhoek op kaart vastgelegd zijn. Vanwege het grondbeslag en het onderhoudswerk is het reëel om een maatschappelijke bijdrage te kunnen leveren, waardoor de grondeigenaar niet alleen de lasten maar ook de lusten ervan heeft.
Bij het kleinschaliger boeren in het verleden werden ze geaccepteerd en werd het hout gebruikt als brandhout en soms als geriefhout. Maar een grondgebruiker die nu wat grootschaliger boert, ondervind wel enige hinder van de opstanden op de perceelsranden.

Daarom zijn afspraken gemaakt waardoor de grondeigenaren gedurende minstens 30 jaar gegarandeerd een jaarlijkse vergoeding ontvangen. Op deze wijze verwacht de stichting dat de grondeigenaren zich nog sterker zullen inzetten voor een mooi en toekomstbestendig knotelzenlandschap in de Meuhoek. De 3000 elzen die hier geteld zijn, vormen niet voor niets een waardig landschapsmonument.

Crowdfunding Meuhoek
Zondag 28 juni startten de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) en Vara's Vroege Vogels gezamenlijk een crowdfundingsactie om het unieke landschap van de Meuhoek te redden. Dit land van de duizenden knotelzen in de Achterhoek dreigt te verdwijnen als er niet snel iets gebeurt.

Een plaatsje met de naam Meuhoek, gelegen tussen Zelhem en Varsseveld, nabij Halle, heeft aan weerszijden van de Varsseveldseweg een uitzonderlijk Achterhoeks landschapsrelict. Dit bestaat uit de laatste overblijfselen van een wat vroeger een knotbomenrijk van met name knotelzen was. Dit landschap, met perceeltjes, klein maar fijn, vol pinkster-, en boterbloemen wordt bedreigd door de oprukkende grootschalige landbouw. Om het onderhoud en beheer van de knotelzen voor 30 jaar te regelen is 70.000 euro nodig.

Er staan er nog 3.000 en zijn de laatste van dit soort en aantal van Nederland
Zie voor meer informatie de website.


nederlandscultuurlandschap.nl/red-de-meuhoek
www.achterhoekweermooi.nl