De groep vrijwilligers bij elkaar voor het overdrachtsomoment, met derde van links wethouder Paul Seesing.
De groep vrijwilligers bij elkaar voor het overdrachtsomoment, met derde van links wethouder Paul Seesing. Foto:

OlmiuslaanLaag-Keppel neemt groenonderhoud gemeente over

'Fantastisch initiatief van burgers zelf'

Laag-Keppel – Karen Bertram wilde geen gazon in de straat als gevolg van de gemeentebezuinigingen en mobiliseerde de buurt om samen het onderhoud te gaan doen in hun Olmiuslaan. Mét succes want afgelopen donderdag 18 juni was de officiële overdracht van het onderhoud van gemeente naar vrijwilligers.

Tuinontwerpster
Toen de gemeente vorig jaar september haar plannen presenteerde voor het groen in de Olmiuslaan, was Karen Bertram als bewoner van die straat daar niet blij mee: "Vanwege bezuinigingen zouden de bomen en heesters in onze straat worden weggehaald en zou er uitsluitend gazon voor in de plaats komen. Ik begreep de bezuiniging maar dat mag niet gebeuren was mijn eerste gedachte."

De Keppelse -tuinontwerpster van beroep- ging tijdens de presentatieavond nog in gesprek met Marnix Schoppers, aanspreekpunt groenonderhoud bij de gemeente Bronckhorst, om aan te geven dat ze het graag anders zou willen.

Perk met monument als middelpunt

Zelf het onderhoud doen
Enkele dagen later besloot ze de buurt bij elkaar te brengen om ze te informeren over de gemeenteplannen en met elkaar van gedachte te wisselen over de alternatieven. "Het merendeel van de buurt wilde ook geen gazon dat bovendien bij droogte geel wordt of dat mogelijk als hondenuitlaatplaats wordt gebruikt. We wonen in een laan en daar horen in ieder geval mooie grote bomen bij was ons standpunt. Samen besloten we verder in gesprek te gaan met de gemeente en uiteindelijk zelf het onderhoud te doen."

Karen trad op als aanspreekpunt namens de buurt en stemde de inhoud van de perken verder af met Marnix Schoppers. "De inrichting van het perkje rondom het monument in onze straat (het schoepenrad dat herinnert aan de vroegere ijzergieterij, red.) moest er in ieder geval uitspringen. Onze straat heeft weliswaar geen kernfunctie maar het perk met het monument is het middelpunt van onze straat."

Zorgeloos groen
En een maand geleden was het dan zover. De diverse perken in de Olmiuslaan werden door hoveniersbedrijf Inhetgroen uit Baak aangelegd. "Ik ben er bijzonder blij mee", vertelt initiatiefneemster Karen Bertram. "We hebben bloeiende kleine heesters, groenblijvende heesters die makkelijk te snoeien zijn en mooie nieuwe bomen gekregen."

"En het perkje rondom het monument is nu zorgeloos groen, dat wil zeggen makkelijk in het onderhoud, kleurrijk en met verschillende bladvormen, ook in de wintermaanden. Het contact met de gemeente verliep erg plezierig en we mochten onze eigen wensen kenbaar maken, zolang dat natuurlijk paste binnen het beschikbare budget. We zijn nu zelf verantwoordelijk voor het schoffelen en snoeien. Binnenkort plan ik een moment met de buren om de schouders eronder te zetten en wie weet koppelen we daar een lekkere barbecue achteraan", zegt Karen lachend.

Slagroomgebak
Donderdagmiddag 18 juni was het officiële overdrachtsmoment van het onderhoud van gemeente naar vrijwilligers en werd het contract namens de buurt door Karen Bertram ondertekend. Onder toeziend oog van de buurt en onder het genot van slagroomgebak dat door Marnix Schoppers was meegebracht.

Schoppers sprak zijn dank uit voor het prettige contact met de tuinontwerpster: "We moeten bezuinigen maar als dat dan op deze manier kan, met een plan met draagvlak, is dat geweldig." Karen werd door haar buren bedankt voor haar initiatief en mocht daarvoor cadeaus in ontvangst nemen. Ook wethouder Seesing was aanwezig en sprak over een fantastisch mooi initiatief dat in goede harmonie met de gemeente tot stand is gekomen. "De tijd dat we het als gemeente zo goed wisten is voorbij, we doen het nu samen met de burgers en daar is dit een mooi voorbeeld van."


Kledingbank om mensen te ondersteunen die het financieel moeilijk hebben

Winkelen bij Kledingbank Zelhem

Zelhem - Op zaterdag 26 juni is de Kledingbeurs van 10.00 tot 13.00 uur open. U kunt dan kleding, schoenen, linnen en beddengoed komen halen, kopen en brengen. Bij het brengen van kleding vraagt de organisatie u wel om alles schoon aan te leveren en binnen af te geven. Komt u kleding halen of kopen, dan is het handig om een eigen plastic tas mee te brengen. Locatie: de voormalige Schildersoordschool aan de Johannes Vermeerstraat.

Voor iedereen
De kledingbank is voor iedereen toegankelijk. Klanten van de voedselbank kunnen de kleding gratis meenemen als zij een bon of recent bewijs van inschrijving bij de voedselbank tonen.
Ook mensen met een laag inkomen zijn welkom.
Zij betalen voor een kledingstuk maar 1 euro (In juni loopt er een vakantieactie en kost de kleding zelfs maar 0,50). Hebben mensen een ruimer inkomen dan kunnen ze ook kopen. De organisatie verwacht dan een iets ruimere betaling.

De opbrengst gaat naar de voedselbank

De Kledingbank is er niet om geld te verdienen, maar om mensen te ondersteunen die het, in deze schrale tijd, financieel moeilijk hebben.
Het geld dat binnenkomt door de verkoop gaat weer naar de voedselbank, waar dan weer mensen worden geholpen.

Humana
Er is kleding voor alle leeftijden en gelegenheden. De zeven vrijwilligers van de Kledingbank sorteren de kleding op verkoopbaarheid.
Dus alleen verkoopbare kleding die er goed uitziet en schoon is wordt opgehangen. De restkleding gaat in de kledingcontainer van Humana en ook daarmee worden weer mensen geholpen.

Er is helaas geen ruimte om dekens en kussens in te nemen. Dekbedden zijn nog wel welkom, als ze schoon en heel zijn.
De vrijwilligers helpen u graag bij het zoeken naar geschikte kleding.

Iedere dinsdagmiddag
Naast de laatste zaterdag van de maand is de Kledingbank ook iedere dinsdagmiddag open van 13.00 tot 14.30 uur open.

De Kledingbank is van 27 juli tot en met 17 augustus gesloten in verband met vakantie.