Het monument is onthuld op 31 augustus 1945. Vanwege het slechte weer is pas na afloop deze foto gemaakt.
Het monument is onthuld op 31 augustus 1945. Vanwege het slechte weer is pas na afloop deze foto gemaakt. Foto:

In Engeland is meer bekend over het monument dan in Halle

Wie weet meer over oorlogsmonument?

Halle - Op 31 augustus 2015 is het 75 jaar geleden dat een Britse bommenwerper boven Halle werd neergeschoten. De zes omgekomen vliegers zijn begraven op de begraafplaats in Halle. Het was één van de eerste geallieerde bommenwerpers die door de Duitsers werd neergeschoten.

Amateurhistoricus Bennie Eenink heeft 10 jaar geleden over dit drama een artikel gepubliceerd dat onder meer is te vinden op de website www.oudzelhem.nl Onlangs is een boek verschenen over de luchtoorlog in de voormalige gemeente Zelhem. Ook in dat boek 'Voor altijd 21' van Jan Oonk en Sandrina Hadderingh, wordt uitvoerig ingegaan op de trieste gebeurtenissen in Halle.

Tijdens zijn onderzoek ontdekte Eenink iets bijzonders met betrekking tot het oorlogsmonument. Kort na de oorlog, op 31 augustus 1945 is het monument van bijgaande foto bij de graven geplaatst. Het monument is er nog steeds maar is later voorzien van een plaat met namen die over de oorspronkelijke uitgehakte namen is geplaatst. De oorspronkelijke namen die op de foto zichtbaar zijn, zitten namelijk vol spelfouten. Eenink ontdekte ook dat men in Engeland meer weet over dit monument dan in Halle. Volgens de Commonwealth War Graves Commission (CWGC, de Britse oorlogsgravenstichting) heeft het graf de gebruikelijke CWGC grafstenen en is in het midden een gedenkteken voor de vliegeniers opgericht door de lokale bevolking. Verder weet men in Engeland te melden dat het monument is onthuld op 31 augustus 1945 door de Britse Kapitein White, hij was destijds commandant in Zutphen. En ook wordt vermeld dat het weer zo slecht was dat de aanwezige fotograaf niet in staat was foto's te maken van de plechtigheid. Bijgaande foto is pas na afloop van de plechtigheid gemaakt, op het origineel is goed te zien dat alles nog erg vochtig is. Het bloemstuk op de voorgrond heeft een lint waar zeker op staat: "De burgerij van Halle". Of er meer op staat, is niet te zien. Tien geleden is Eenink al op zoek gegaan naar informatie over het monument. Merkwaardig genoeg heeft dat toen niets opgeleverd. Niemand heeft hem er iets over kunnen vertellen en ook in de archieven is niets te vinden over het tot stand komen en/of de onthulling. Eenink is er nu weer mee bezig omdat de Halse Dorpsschool het monument dit jaar gaat adopteren. Eenink vertelt daarover: "in augustus komen Halle's Belang en de Dorpsschool met meer informatie over de adoptie en het zou natuurlijk prachtig zijn als we dan eindelijk, na 70 jaar ook het verhaal achter dit monument kunnen vertellen."
Als u denkt Bennie Eenink te kunnen helpen dan kunt u contact met hem opnemen via 0314 631851 of eeninkbd@planet.nl


Kijkdag BoerenTempel

Zelhem - Op zondag 5 juli van 11.00 uur tot 15.00 uur is er een Kijkdag voor belangstellenden die met eigen ogen willen zien hoe de bouw van de BoerenTempel op het erf van melkveehouderij Boenink aan de Stikkenweg 21, vordert.

"De BoerenTempel wordt als het ware geënt op het leven op onze melkveehouderij. Van het ritme op ons bedrijf gaat een natuurlijke rust en vanzelfsprekendheid uit. De koeien geven het goede voorbeeld, zij nemen de tijd om te herkauwen en halen zo het grootste rendement uit hun maaltijden. In mijn eigen praktijk zie ik terug dat mensen daar ook bij gebaat zijn: kauwen en blijven kauwen op de thema's die zich aandienen en zo, stap voor stap, zelfinzicht ontwikkelen. Ik geloof dat wij in ons deel van de wereld voldoende vruchtbare grond, zon en regen hebben om die persoonlijke verdieping op onze eigen manier te doen: nuchter, respectvol, gegrond en vanuit het besef dat er meer is tussen hemel en aarde. We kunnen teruggrijpen op onze eigen tradities en wijsheid", aldus Caroline Boenink.
De BoerenTempel wordt gevestigd in de oude deel die daartoe momenteel verbouwd wordt. Wie geïnteresseerd is in de voortgang van de bouw en meer wil weten over de BoerenTempel zelf, is van harte welkom. Tijdens de Kijkdag worden er doorlopend rondleidingen en presentaties gegeven, zowel in de BoerenTempel als in de melkveehouderij. Ter ontspanning wordt op het terras BoerenTempelthee geschonken. Naar verwachting opent de BoerenTempel begin 2016 officieel de deuren. De BoerenTempel zal ook te huur zijn voor teambuilding, eigen programma's van bedrijven of cursussen van anderen.


Gedichtenpresentatie van en voor jeugd

Doetinchem - Op en rond Wereld Alzheimerdag (21 september) houdt de afdeling Doetinchem en Omstreken van Alzheimer Nederland diverse activiteiten. Een daarvan is een gedichtenpresentatie van en voor de jeugd. De afdeling wil jongeren namelijk nadrukkelijk bij het onderwerp dementie betrekken.

Als onderdeel van het Wereld Alzheimer dag-programma zijn in 't Brewinc in Doetinchem gedichten te lezen van middelbare scholieren uit Borculo die hun ervaringen over de omgang met dementerende familieleden, veelal opa's en oma's, hebben willen delen. De Alzheimer-afdeling wil dit idee doortrekken naar de jeugd van Doetinchem en omgeving. Daarom worden jongeren die in hun directe omgeving te maken hebben of te maken hebben gehad met iemand met dementie, uitgenodigd hun ervaringen op papier te zetten en die aldus te delen met anderen.
Ervaringen verwoord in een gedicht of een kort verhaaltje kunnen vóór 15 augustus per email gestuurd worden naar doetinchem@alzheimer-nederland.nl
De 'mooiste' inzendingen worden tijdens de Wereld Alzheimer dag-activiteiten voorgedragen in 't Brewinc. Dat kan ook door de schrijver zelf. Aan de top 3 is een prijsje verbonden. De beoordeling van de inzendingen staat onder leiding van Thomas Verbogt, schrijver en columnist van De Gelderlander.
De activiteiten van de afdeling Doetinchem en Omstreken hebben plaats van donderdag 17 tot en met zaterdag 19 september. In het uitgebreide programma in 't Brewinc en De Gruitpoort wordt veel aandacht besteed aan een dementievriendelijke samenleving. Met onder meer een expositie, een theatervoorstelling en de film Still Alice kunnen de inwoners van Doetinchem kennis nemen van wat het betekent om dementerend te zijn in onze samenleving en hoe vervolgens de samenleving daarmee het beste kan omgaan.