De winnende Venetië-wagen van de Kerkstraat.
De winnende Venetië-wagen van de Kerkstraat. Foto:

Originaliteit en creativiteit bij natte optocht in Keijenborg

Kerkstraat herovert wisselbeker

Keijenborg - De kermis in Keijenborg zit er weer op. Vier dagen gezelligheid met allerlei activiteiten. Jammer was dat de 50ste editie van de optocht in het water viel, nadat een wolkbreuk een eind maakte aan een periode van droogte. De regen mocht voor de deelnemers en de bezoekers de pret niet drukken.

16 grote wagens
Het aantal wagens was ten opzichte van vorig jaar fors gestegen. Liefst 16 grote wagens namen deel, maar ook de hoge kwaliteit viel op. Alle buurtschappen, verenigingen en vriendengroepen hadden er veel werk van gemaakt, zodat er weer allerlei creatieve en innovatieve technieken bewonderd konden worden.
Spectaculair was het optreden van straattheater U'mtata.

Originaliteit
Er was een enorme verscheidenheid en grote originaliteit onder de deelnemers. Van Peter Pan tot Zomercarnaval, van Night at the Museum tot Grüsse aus Kirchberg, van Venetië tot de Smurfen. Terug in de tijd ging het naar Typisch Jaren 70 en Make Love Not War. Red de Zorg ging in op de actualiteit, net als de start van de Tour de France in Utrecht.

Opvallend was de Pipo-wagen, geheel in de stijl van de eerste optocht in 1966. Alle hoofdrolspelers uit die tijd waren van de partij: Pipo, Mammalou, Klukkluk, Dikke Deur en zelfs ezel Nononono. Pipo (Oscar Hermans) werd gespeeld door de zoon van de eerdere vertolker (Henk Hermans).

Winnaar bij de grote wagens was 'Venetië, sprookjesachtige stad aan de lagune', waarmee de Kerkstraat de wisselbeker heroverde.

Uitslag:
Grote wagens (zelfbouw):
1. Venetië – Kerkstraat – 973 punten, 2. De avonturen van Peter Pan en kapitein Haak – Past. Thuisstraat e.a. - 966, 3. Typisch jaren 70 – Geltinkweg / Koepelweg - 936, 4. Night at the Museum – Uilenesterstraat - 897, 5. Tiet veur zomercarnaval – C.V. de Keidarpers - 869. Bij de gehuurde grote wagens won de Hummeloseweg met de Torii van Japan.
Bij de jeugd won M&M's bij de loopgroepen en de Ontsnapte Draak bij de kleine wagens.

Night at the Museum won zowel de originaliteitsprijs als de publieksprijs. De aanmoedigingsprijs won 'Make love, not war' van de V.K.K.

Na de prijsuitreiking barstte het feest in de tent weer los. Hoogtepunt was het optreden van Boh Foi Toch.


www.kermiskeijenborg.nl


Staatssecretaris Martin van Rijn in Ellen's Eethuisje, Zelhem

Gesprek over decentralisatie zorg

Zelhem - Wie wil kan in gesprek met staatssecretaris Martin van Rijn, op dinsdag 8 september om 20.00 uur in Ellen's Eethuisje in Zelhem. 'Decentralisatie zorg betekent dat de gemeente aan zet is', is het thema.

Het zorgbeleid is in grote lijnen bekend. De PvdA Bronckhorst voert dit beleid, samen met de coalitiepartijen, met verve uit, al staan we nog maar aan het begin. Minder groei in de uitgaven, meer zelf doen en een vangnet voor de meest kwetsbaren.

Er lijkt een groot politiek draagvlak te zijn om de decentralisaties plaatselijk vorm te geven. Maar er is ook een roep om gelijke behandeling en er worden landelijk allerlei akkoorden gesloten. Daarom is het belangrijk dat de gemeente nadenkt over haar vermogen om zelf regie te voeren op het sociale domein. Op langere termijn kán de gemeente geen uitvoerder meer zijn van het Rijk.

Gemeenten willen meer mogelijkheden om zelf de aard en de vorm van (jeugd)zorg en sociale zekerheid vorm te geven. Wie al dan niet aanspraak mag maken op publieke hulp-, zorg en dienstverlening, wordt dan niet meer bepaald door de wetgevers in Den Haag, maar door de gemeente. Gebaseerd op verordeningen die de gemeenteraad vaststelt.

Niet het ministerie bepaalt, maar de lokale ambtenaar die aan de keukentafel zit van een hulpbehoevende burger.

Niet iedere burger en niet iedere politieke partij denkt hier hetzelfde over. De fractie van PvdA Bronckhorst gaat over decentralisatie in gesprek met de staatssecretaris. Martin Van Rijn is verantwoordelijk voor de wetten. Hoe zorgt hij ervoor dat straks de gemeenten aan zet zijn? Hoe kijkt de PvdA Bronckhorst naar deze uitdaging?

Eén ding is zonneklaar: de gemeenteraad krijgt meer te zeggen over de zorg; alle inwoners, jong en oud, mét of zonder.


www.bronckhorst.pvda.nl


Vanaf de zomer 2015 gaat er meer met vrijwilligers gewerkt worden

Dorpshuis zoekt nieuwe beheerder

Drempt - Stichting Dorpshuis Drempt exploiteert een multifunctionele accommodatie in Drempt. Veel verenigingen maken gebruik van het dorpshuis voor hun repetities en uitvoeringen. Daarnaast worden gasten ontvangen voor vergaderingen, verjaardagen, feesten en dergelijke.

Het Dorpshuis beschikt over vergaderzalen, grote zaal, twee bowlingbanen en een bar. Het gebouw is in januari 2014 geopend. Vanaf de zomer 2015 gaat er meer met vrijwilligers gewerkt worden. Zij zullen vooral uitvoerende taken op zich nemen zoals het organiseren van activiteiten, bar- en schoonmaakwerkzaamheden.

Sociale functie
Het Dorpshuis heeft een belangrijke sociale functie voor Drempt en omstreken. Om de dagelijkse werkzaamheden in goede banen te leidden wordt gezocht naar een beheerder/coördinator.

Meer informatie over de vacature is te vinden op de website.


www.dorpshuisdrempt.nl


De winnende Venetië-wagen van de Kerkstraat.