Het koor met partners en supporters voor het slot Oraniënstein in  Diez an der Lahn.
Het koor met partners en supporters voor het slot Oraniënstein in Diez an der Lahn. Foto: Meike Wesselink

Samen met partners en supporters naar het Lahntal in Duitsland

Geslaagde Concertreis Zelhems Mannenkoor

Zelhem - Het Christelijke Mannenkoor Zelhem heeft van donderdag 28 mei tot en met zondag 31 mei een zeer geslaagde concertreis gemaakt naar het Lahntal in Duitsland, samen met partners en supporters in twee touringcars.

Op de heenreis werd een bezoek gebracht aan de druipsteengrotten de Atta-Höhle in Attendorn. Daarna ging men naar het overnachtingadres hotel Zur Krone in Löhnberg waar 's avonds nog werd gerepeteerd met het Mannenkoor Rheingold uit Löhnberg.

Vrijdag was er een rondleiding in slot Oraniënstein in Diez an der Lahn, één van de stamsloten van het Nederlandse Koningshuis.

Het Wilhelmus klonk vrijdag in Oraniënstein

Voorouders koningshuis
In de 18e eeuw leefden hier de directe voorouders van de Nederlandse koningen en koninginnen. Ook werd in de slotkapel door het koor gezongen en onder orgelbegeleiding klonk ook nog het Wilhelmus. 's Middags werd een bezoek gebracht aan het mooie stadje Limburg an der Lahn, waar nog even een spontaan optreden was in de Domkerk.

Zaterdagmorgen ging men naar Koblenz waar een rondvaart werd gemaakt over de Rijn en de Moezel (de Deutschen Ecke). Verder was er gelegenheid om de stad te verkennen. 's Avonds werd er een concert gegeven samen met het mannenkoor Rheingold uit Löhnberg in de rooms - katholieke kerk aldaar. Zondagmorgen zong het koor tijdens de Evangelische Gottesdienst in de prachtige Schlosskirche in Weilburg. Een mooie afsluiting op een sfeervolle locatie in het mooie plaatsje Weilburg. Na in het hotel nog te hebben genoten van de koffie met gebak, werd aan de thuisreis begonnen. Na een zeer goed georganiseerde reis ging iedereen moe en zeer voldaan, na een heerlijk afscheidsbuffet in Halle weer huiswaarts. Voor foto's zie de site.


www.mannenkoorzelhem.nl


Ondernemers Bronckhorst op bezoek in Den Haag

Gemeente Bronckhorst op kaart gezet

Bronckhorst/Den Haag - Op uitnodiging van het VVD- 2e kamerlid Hayke Veldman is een groep ondernemers van de Bedrijven Kring Bronckhorst en het Ondernemers Platform Bronckhorst, samen met de VVD-fractie vrijdag 5 juni een dagje in Den Haag geweest.

Via Noordeinde naar Binnenhof
Met een volle bus, voorzien van de positieve lijfspreuk 'Van krimp naar pimpregio' vertrok het gezelschap al vroeg richting het westen. Na een interessante stadswandeling, die trok vanaf het Paleis Noordeinde naar het Binnenhof en werd afgesloten met een lunch, volgde het gesprek met de woordvoerder Ruimtelijke Ordening, Hayke Veldman.

Lijfspreuk: 'Van krimp naar pimpregio'

Levendig houden van het gebied
Dit gesprek was zorgvuldig voorbereid en er kwamen belangrijke kwesties aan de orde, onder meer de belemmeringen die bestaan bij het zaken doen met Duitsland, hoe kunnen we jonge mensen aantrekken en vasthouden? en is een herstructurerings-/sloopfonds een oplossing voor het levendig houden van onze kernen en het buitengebied? Er ontstond een levendige discussie, waarbij zij de indruk kregen dat ze de Achterhoek en Bronckhorst in het bijzonder weer wat meer op de kaart hebben gezet in het Haagse.

Rondleiding
Ter afsluiting werd de groep nog rondgeleid in het regeringsgebouw en nam deze een kijkje in de Tweede Kamer en de prachtige bibliotheek, werkelijk een juweeltje.

Met een terrasje en prachtig zonnig weer werd deze leerzame en gezellige dag besloten. Hayke Veldman zegde toe binnenkort een tegenbezoek aan onze gemeente te zullen brengen.


www.achterhoekfoto.nl