De grondleggers van FC Hagelstein.
De grondleggers van FC Hagelstein. Foto:

Ooit begonnen met Gert, Henk, Jos en Theo

Fc Hagelstein

Zelhem - Niemand weet wanneer de eerste schreden zijn gezet op het pad van voetbalclub FC Hagelstein. Zeker is dat de basis lag aan de Heidenhoekweg in Zelhem, waar de gebroeders Hagelstein opgroeiden. Gert, Henk, Jos, Theo, ze speelden tegen de mannen van het gesticht in De Kruisberg. Ook de Slangenburgse Boys waren regelmatige opponenten van de gebroeders, die allemaal uitkwamen voor de voetbalclub in Halle.

Ergens in de jaren '60 kreeg de FC Hagelstein een wat serieuzer karakter. Want niet alleen de broers voetbalden graag, ook hun zwagers onder andere Gert Wolsink en Hendrik Wielheesen hielden van het spel. Hendrik was zonder twijfel de meest begenadigde van het stel. Hij speelde tot op hoge leeftijd zijn wedstrijdjes mee en speelde jarenlang in het eerste van voetbalvereniging Varsseveld, waar ook Guus Hiddink zijn basis heeft gelegd. Hendrik miste snelheid, maar compenseerde dat moeiteloos met een fameus inzicht, een splijtende pass en een verwoestend schot.

Keeper Theo was ook zo'n icoon. Door oprekking van pezen raakten zijn vingers vaak uit de kom, als hij een bal ving. Je hoorde knak en au, hij wierp de bal het veld in en het spel ging verder. Draaide zich om en rukte zelf zijn vinger weer in de normale stand. Bikkels waren het, die Hagelsteins. Jos vertelde ooit dat één van zijn broers op jonge leeftijd uit een boom viel, waarna een been een wel erg merkwaardige bocht maakte. Geen probleem. Eén broer hield hem vast en de anderen trokken het lichaamsdeel weer in de gewenste stand. Hoezo, ambulance of huisartsenpost?

FC Hagelstein acteerde in bedrijvencompetities (Halfweg Dierssen) en op familietoernooien (Susebeek Wolfersveen, Jansen in Megchelen). Dat de FC Hagelstein de bedrijvencompetitie bij Halfweg Dierssen in 1982 won, staat in de analen, kennelijk bij gebrek aan meerdere hoogtepunten. Toch was het heel bijzonder, een hechte familie die aan voetbal doet en gastspelers uitnodigt om mee te spelen. Schoonzonen, neven, buren, vrienden. Daarbij ook uitstekende voetballers als Karel Veldhorst en Henk Bloemers. Sponsoren waren er ook. Palletfabriek TEF leverde shirts, dansorkest De Flamingo's. Er was altijd een link met de familie. Spelers werden nooit tevergeefs gevraagd, want iedereen wilde er bij horen.

In de loop der jaren werden de degens gekruist met familie-elftallen uit de hele Achterhoek. Ze heetten Van Braak, Elburg, Wissing, Kemperman. En ze kwamen uit Aalten, Dinxperlo, Gendringen en Ulft. Soms liepen de emoties hoog op, want voetbal is nu eenmaal oorlog. Maar veel vaker waren er mooie momenten, werd er een biertje gedronken en gunden de families elkaar het beste.

Er is jaren over gesproken, maar nu gaat het echt gebeuren: een reünie en wel op zondag 14 juni, vanaf 13.00 uur op het complex van de sv Halle, waar de gebroeders Gert, Henk, Jos en Theo Hagelstein jarenlang speelden. Zij leven niet meer, maar hun zonen en schoonzonen nog wel.
De nazaten van Hendrik Wielheesen, de gastspelers: ze komen allemaal. Om 14.00 uur gaan degenen, die nog zonder gevaar voor eigen leven een balletje kunnen trappen, het veld op. Daarna is er een biertje, een hapje en de zoete smaak van de mooie herinneringen. Rond 19.00 uur is de reünie afgelopen en wordt een mooi stukje familiegeschiedenis afgesloten.

Op de foto de grondleggers van FC Hagelstein. vlnr: Jan Wolsink (gastspeler, de enige die nog leeft), Hendrik Wielheesen, Jos Hagelstein, Gert Wolsink, Theo Hagelstein, Gert Hagelstein, Henk Hagelstein.


OAK Draaibraaien

Halle-Heide - Op 2e pinksterdag was het zover; in Halle-Heide werd voor de eerste keer het OAK Draeibroaien gehouden. Met tien deelnemers en meer dan 100 bezoekers werd het een succes. Slechts één deelnemer kwam van buiten de Achterhoek, namelijk uit Zuid-Afrika.

Het niveau van de ingeleverde gerechten wordt steeds hoger. Van karbonade en gevulde scharrelkipfilet, gewikkeld in everzwijnenham, via een ter plaatse bereid driegangen menu tot aan Canard de la Concorde. Met dit laatste gerecht van eendenborst sleepte de nestor van het Draeibroaien, Bennie Maatkamp de wisselprijs in de wacht.

De 3-koppige jury had het er maar moeilijk mee.
De ene kok hield het eenvoudig en perfectioneerde de smaak, de ander had de volle drie uur nodig om alles op tijd klaar te krijgen, inclusief het bakken van brood, groente, diverse soorten vlees een nagerecht en dan de aankleding nog. Mede omdat de organisatie aanvullend had gezorgd voor het nodige eten en drinken, vermaakte het publiek zich opperbest.
Natuurlijk hielp de muziek van het Vennegötte trio, DJ Jan en het goede weer daar ook aan mee.

Het ziet ernaar uit dat de organisatie, na het likken van de eventuele wonden, de basis heeft gelegd voor een volgende versie op 2e pinksterdag 2016.
Voor meer informatie en voor foto's van het evenement kunt u terecht op de site.


www.draaibraai.nl