Het evenement vindt plaats op de evenementenweide nabij kasteel Vorden.
Het evenement vindt plaats op de evenementenweide nabij kasteel Vorden. Foto: Bernadet te Velthuis

Vordense Auto- en Motorclub gastheer voor duizend motorrijders tijdens FIM Rally

Uitdaging voor Graafschaprijders

Vorden - De Vordense Auto- en Motorclub De Graafschaprijders staat eind juli voor haar grootste ultieme uitdaging in haar 65-jarige clubgeschiedenis. Men is namelijk gastheer voor maar liefst duizend motorrijders uit de gehele wereld. Vorden zal van 25 juli tot en met 31 juli worden 'overspoeld' met motorliefhebbers voor de jaarlijkse internationale FIM Rally die onder auspiciën van de Federation International Motocycliste nabij Kasteel Vorden plaatsvindt. Deze 70e editie van de FIM Rally wordt extra kleur gegeven door een uitgebreid programma waarbij de VAMC De Graafschaprijders alles in het werk stelt om er een fantastisch evenement van te maken.

Het gehele evenement vindt plaats op de evenementenweide nabij Kasteel Vorden. Hier zal de camping worden ingericht en de feesttent/secretariaat worden geplaatst. Aan de FIM Rally mag alleen worden deelgenomen per voorinschrijving onder goedkeuring van de motorbond van het betreffende land. De inschrijvingstermijn is nu gesloten.

De duizend motorrijders komen uit zo'n dertig landen naar Vorden waar ze een cultureel en toeristisch programma krijgen gepresenteerd. De VAMC heeft het evenement in 2012 aangevraagd bij de FIM in Genève en heeft hiervoor een aparte organisatiecommissie aangesteld bestaande uit Bert Regelink, Wouter Memelink, Gerard Versteege en Gerard Hartman. Zij worden ondersteund door een viertal commissies met hun specifieke deeltaken en natuurlijk de ruim 120 vrijwilligers die de VAMC een warm hart toedragen.

Voorzitter Bert Regelink van de organisatiecommissie: "De FIM is vergelijkbaar met de FIFA (voetbal) maar dan voor de motorsport. De wereldbond houdt zich ook bezig met accommodaties, veiligheid en milieu, dit natuurlijk in relatie tot motorsportactiviteiten." Naast de sportactiviteiten kent de FIM ook een tourafdeling, bekend onder de afkorting CTL, voorheen CM."

Leden van de organisatiecommissie namen stuk voor stuk deel aan diverse FIM Rally's. "We zijn al in alle windstreken van Europa geweest", zo verklaart secretaris Wouter Memelink. Bert Regelink: "Tijdens de Rally in Vorden delen de duizend deelnemers hun passie voor motorfietsen en natuurlijk hun ervaringen. Elke volgende (jaarlijkse) rally wordt gehouden in een ander land. Dit wordt gedaan om de deelnemers elke keer weer kennis te laten maken met de lokale cultuur, geschiedenis en folklore. Het organiseren van de Rally wordt gezien als een grote eer voor het gastland en haar locatie."

De eerste experimentele tourrally werd gehouden in 1935 in Brussel. De eerste officiële FIM Rally werd gehouden in 1936 in Berlijn. Er waren honderd deelnemers uit elf verschillende landen. De volgende rally's werden achtereenvolgens georganiseerd in Frankrijk (1937), Tsjechië (1938) en Zwitserland (1939). Ten gevolge van de Tweede Wereldoorlog is er voor een periode van tien jaar geen FIM Rally geweest.

De eerste naoorlogse Rally vond plaats in 1950 in Nederland. Na de Tweede Wereldoorlog was de FIM-Rally voornamelijk een West-Europese aangelegenheid. Wouter Memelink: "Voor onze Oost-Europese vrienden was het zeer moeilijk om het ijzeren gordijn te slechten. Het waren voornamelijk Russische deelnemers die de mogelijkheid hadden in grotere getale de Rally te kunnen bezoeken. Een maal is de Rally in Moskou (1967) georganiseerd, voor de deelnemers een schokkende confrontatie qua cultuur en immense bureaucratie. De afgelopen decennia zijn meerdere Rally's georganiseerd in voormalige Sovjetrepublieken. Hierbij zijn die oude gewoontes en handelingen nog steeds voelbaar."

De Rally is vijf keer in Nederland georganiseerd, te weten: Groningen (1950), Maastricht (1971), Middelburg(1979), Eindhoven(1991) en Arnhem (2004). Vorden wordt in 2015 de zesde plaats van handeling. Vorig jaar zomer waren de leden van de VAMC te gast in het Finse Tampere. Hier werd de 69e FIM-Rally georganiseerd. Voor de VAMC de uitgelezen mogelijkheid om zich te promoten, alhoewel de meeste FIM-gangers hun wel kennen van de oranje klompen waarmee ze begonnen zijn in 1994 in Havirov, Tsjechië. "Veel deelnemers hebben de FIM Rally vast in hun agenda staan. Het is dan ook een jaarlijkse 'Meet en Greet'. Wel zijn de deelnemers aantallen de laatste tientallen jaren minder als voorheen. In Edinburgh (1992) waren ruim 3000 deelnemers aanwezig. Midden jaren negentig is een dalende trend ingezet. In 2004 in Arnhem waren er zo'n 1400, dit aantal is sinds die tijd bijna niet meer gehaald. In Vorden willen we graag weer terug naar dit niveau. Promotie en een mooi programma zijn hiervoor de voorwaarden."

In de afgelopen maanden zijn er door de organisatiecommissie intensieve gesprekken gevoerd met diverse instanties zoals de gemeenten Bronckhorst en Zutphen, de provincie Gelderland, Rijkswaterstaat, de Vordense Ondernemers Vereniging (VOV) en diverse sponsoren. Voor Vorden is dit een ongekende activiteit die grotendeels besloten is. Maar er zijn diverse momenten waarbij het publiek nadrukkelijk betrokken wordt zoals een historische wegrace op bedrijventerrein Het Werkveld en de officiële finish op woensdag 29 juli van alle deelnemers in het centrum van het dorp waar alle landen zich zullen presenteren die aan de Rally deelnemen en de Parade de Nations die vanuit Vorden door een aantal kernen van de gemeente Bronckhorst naar Zutphen voert op vrijdag 31 juli."

Programma
Zaterdag 25 juli: Opening camping/Rally nabij kasteel Vorden. De eerste deelnemers arriveren dan in Vorden.
Zondag 26 juli: Historische Wegrace, industrieterrein Vorden.
Maandag 27 juli: Excursies en toerritten omgeving Achterhoek/Twente. Onder begeleiding een rondrit door de Achterhoek en Twente waarbij excursies gepland staan naar authentieke klompenmakers en de Grolsch fabriek.
Dinsdag 28 juli: Excursie Amsterdam. Per bus naar Amsterdam voor een rondvaart door de grachten en een bezoek aan het Rijksmuseum.
Woensdag 29 juli: Finish per land in centrum Vorden en officiële opening FIM Rally. Elk land wordt daar ontvangen en finisht officieel onder de klanken van hun nationale volkslied. Het eerste land start rond 10.00 uur, de laatste deelnemers zullen rond 15.00 uur aankomen in het centrum. Het centrum is de gehele dag afgesloten voor het overige verkeer.
Donderdag 30 juli: Excursie Rotterdam Havengebied en de molens van Kinderdijk. Ook hier gaan alle deelnemers per bus in twee groepen naar de molens van Kinderdijk en de havens van Rotterdam.
Vrijdag 31 juli: Parade de Nations vanaf Vorden via enkele kernen van Bronckhorst naar centrum Zutphen, Prijsuitreiking en feestavond.
Zaterdag 1 augustus: Sluiting Camping.

Voor de finishroute en met name de parade op 31 juli zoekt de VAMC nog verkeersregelaars. Heeft u een verkeersregelaarspasje of wilt u de VAMC die dag steunen neem dan contact op met de organisatie. Ook voor het toezicht houden op het terrein is nog hulp welkom.


0575 552534 (Bert Regelink)
0575 554118 (Wouter Memelink)
info@fimrally2015.com