Landelijk register monumentale bomen in Nederland online.
Landelijk register monumentale bomen in Nederland online.

Alle monumentale bomen in Bronckhorst vanaf 5 juni 'online' te bekijken

15.000 bomen geregistreerd

Bronckhorst - Op vrijdag 5 juni gaat het bijgewerkte landelijk register van monumentale bomen in Nederland 'online'. Vanaf dat moment kan iedere Nederlander, dus ook iedere inwoner van de gemeente Bronckhorst, zien waar de monumentale bomen in zijn omgeving staan, hoe de conditie ervan is, de geschiedenis en andere wetenswaardigheden. Bij de meeste bomen staan ook foto's, evenals de locatiebeschrijving.

In totaal staan zo'n 15.000 bomen in het landelijk register.
In 2007 staakte de controle van al deze bomen. Sinds anderhalf jaar is er echter weer geld en tijd om de controle te hervatten.

Alle organisaties actualiseren hun gegevens

Bij de landelijke Bomenstichting is iemand vrijgemaakt die het register digitaliseerde.
Alle lokale en regionale bomenorganisaties, waaronder Vereniging Bomenbelang Bronckhorst, zijn sindsdien bezig met het actualiseren van de gegevens over de monumentale bomen in hun gemeente.

In heel Nederland is nu ruim de helft van de bomen gecontroleerd en zijn de gegevens geactualiseerd en vaak voorzien van een recente foto.
In heel Nederland is ongeveer 70 procent gecontroleerd. Maar in de gemeente Bronckhorst zijn alle circa 125 locaties met monumentale bomen nagelopen en gecontroleerd. Dit dankzij de inzet van een tiental boominspecteurs annex leden van Vereniging Bomenbelang die steun kregen van Jeroen Philippona en Rob Weimer van Bomenstichting Zutphen.

Afgelopen vrijdag bezochten de boominspecteurs enkele gebieden rond Hummelo. Toen werd ook stilgestaan bij de kastanjebomen aan de Dorpsstraat, die moeten wijken in verband met de werkzaamheden aan deze straat.

Geïnteresseerden in dit werk zijn altijd welkom en kunnen zich opgeven bij Vereniging Bomenbelang.


bomenbelang@gmail.com
www.monumentalebomen.nl