Vereniging Bomenbelang steunt initiatief om gratis bomen te leveren.
Vereniging Bomenbelang steunt initiatief om gratis bomen te leveren.

Al 124 'gratis' bomen in buitengebied Bronckhorst aangevraagd

Gratis boom op eigen grond

Bronckhorst - Vereniging Bomenbelang ondersteunt het initiatief van een aantal mensen uit Hengelo om gratis bomen te leveren aan grondeigenaren in het buitengebied van de gemeente Bronckhorst. Dit initiatief is begonnen in de gemeente Oost Gelre. Daar betalen de gemeente en de Provincie Gelderland samen de aanschaf van de bomen. Het doel is om het buitengebied weer te voorzien van een flink aantal landschappelijk beeldbepalende bomen. Inmiddels zijn 124 aanvragen binnen uit vrijwel alle dorpen in de gemeente Bronckhorst. De aanvragen betreffen eiken, lindes, beuken, walnoten, kastanjebomen, zwarte elzen en een tulpenboom, een Oostenrijkse vliegden en een iep.

In de afgelopen decennia zijn door schaalvergroting veel vrijstaande bomen verloren gegaan. Juist die solitaire bomen zijn waardevol voor het landschap en de dierenwereld.

Zo zijn vrijstaande bomen van belang voor (roof)vogels, vlinders, insecten en vleermuizen. Ze dragen bij aan de biologische ongediertebestrijding van de akkers. Ook het vee profiteert en vindt beschutting onder de bomen.
Het idee om aan alle grondeigenaren in het buitengebied te vragen of ze een enkele boom willen planten op een plek waar die kan uitgroeien tot een fors exemplaar, is afkomstig van bioloog Anton Stortelder die aan de universiteit van Wageningen werkt en het agrarisch cultuurlandschap goed kent.

In Oost Gelre ging de gemeente samen met de Bomenwacht aan de slag met dit idee. In totaal ontvingen 2800 grondeigenaren een brief met het aanbod voor een gratis boom. Het initiatief kreeg de naam '1 boom mot kun'n'. Iedereen met voldoende grond komt in aanmerking.

Wel zijn erven uitgesloten als locatie voor de boom. Het is de bedoeling dat het soort boom afgestemd wordt op de plaatselijke omstandigheden. In Oost Gelre reageerden tot nu toe 150 mensen.

Met de gemeente Bronckhorst zijn eind vorig jaar de eerste contacten gelegd over het uitvoeren van hetzelfde idee. De gemeente en de provincie Gelderland betalen de bomen. De gemeente, de agrarische natuurvereniging 't Onderholt en Vereniging Bomenbelang Bronckhorst ondersteunen het initiatief.
't Onderholt coördineert de activiteiten en Bomenbelang adviseert over bestaande bomen in het buitengebied.

De nadruk van de actie ligt op het zuidelijk deel van de gemeente (ten zuiden van de lijn Baak-Varssel). Dit heeft te maken met de grenzen van het Nationaal Landschap en de Ecologische Hoofdstructuur. Die gebieden liggen in het noordelijk deel van Bronckhorst.

De bomen zullen in de herfst van dit jaar geplant worden.


't Onderholt (0575) 55 05 93
info@onderholt.nl