De leden van team Bronckhorst voordat zij maandag naar Utrecht afreisden.
De leden van team Bronckhorst voordat zij maandag naar Utrecht afreisden.

Bronckhorst in de ban van Prokkel

Bronckhorst - Van maandag 1 tot en met zaterdag 6 juni is het Prokkelweek in Nederland. De week waarin ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking centraal staan. Iets dat in tijden van de participatiesamenleving steeds belangrijker wordt. Ook in Bronckhorst is men zich hiervan bewust.

Tal van mensen, bedrijven, gemeenten en stichtingen zijn die week actief. Bedrijven en overheden nodigen mensen met een beperking uit stage bij hen te komen lopen. Naar verwachting maken meer dan 1.500 mensen met een verstandelijke beperking daarvan gebruik. Ook op scholen, in wijken, buurten en bij verenigingen komen mensen met en zonder beperking samen. Om met elkaar te sporten, te zingen, te koken, te eten of een les te volgen. Samen iets doen en zo elkaar beter leren kennen, dat is waar het in de Prokkelweek om draait.
Vanuit Bronckhorst vertrokken er maandag 1 juni drie teams naar Utrecht voor de ProkkelSterrenslag. Zestig tot tachtig teams doen mee en elk team bestaat uit evenveel deelnemers met én zonder beperking, leeftijd en/of lichamelijke gesteldheid zijn niet van belang. Het gaat om samen sportief bezig zijn en zo elkaars mogelijkheden leren kennen.Team Bronckhorst onder aanvoering van wethouder Jan Engels bestaat uit een afvaardiging van de gemeente, het bedrijfsleven en cliënten van Puur Natuur, dagbesteding van Philadelphia Zorg.
Ook in de twee andere teams die vanuit Bronckhorst naar Utrecht afreisden waren cliënten vertegenwoordigd van Puur Natuur. Daarnaast deden er ook scholieren van het Graafschap College en personeel van Philadephia Zorg mee.
Er zijn de komende dagen nog meer activiteiten in het kader van de Prokkelweek. Zo spelen leerlingen van de Piersonschool in Hengelo woensdag 3 juni samen met cliënten van Puur Natuur het spel 'Doe je mee'. Dit vragenspel heeft tot doel elkaar beter te leren kennen.
Op donderdag 4 juni gaan alle cliënten van Puur Natuur op Prokkelstage, daar waar zij willen en wensen. Variërend van gemeente Bronckhorst tot kinderboerderij, Plus supermarkt tot zwembad, basisschool tot kapsalon, vele lokale bedrijven doen mee. De stages zijn gezocht aan de hand van de wensen van de cliënt en iedereen heeft vooraf al kennis met elkaar gemaakt. Deze Prokkelstage is zelfs genomineerd voor de Gouden Prokkel 2015. Gouden Prokkels zijn bedoeld om te laten zien hoe inspirerend, divers en leuk ontmoetingen tussen mensen met en mensen zonder beperking kunnen zijn. Met deze prijs wordt dat zichtbaar en kunnen anderen daar weer inspiratie uit halen.
Er zijn drie categorieën: Prokkelen in de samenleving, Prokkelstages en Mensenrechten Prokkel. De Gouden Prokkels worden op vrijdag 26 juni uitgereikt door staatssecretaris Martin van Rijn.