'Samen',een werkstuk gemaakt uit één stuk hout.
'Samen',een werkstuk gemaakt uit één stuk hout. Foto: Jan Knoef

Woensdag 10 juni opening met wethouder Arno Spekschoor

WereldWinkel in het nieuw

Zelhem - Vrijwilligers van de WereldWinkel zijn druk in de weer geweest met verf, kwast, hamer en zaag om het interieur van de winkel aan de Pr. Irenestraat te voorzien van een eigentijds jasje. De hulp van styliste Jessie (www.byjessie.nl) werd ingeroepen. Grafisch vormgever Maureen (www.brandarisvormgeving.nl) maakte een nieuw logo. Dankzij donaties van de Rotary Club Bronckhorst en de donateurs van de Wereldwinkel konden de plannen ook financieel worden verwezenlijkt. Het resultaat mag er dan ook zijn en dus mag er een officieel tintje aan worden gegeven. Wethouder Arno Spekschoor is daarom uitgenodigd om de WereldWinkel woensdag 10 juni om 14.00 uur te heropenen.

De WereldWinkel Zelhem bestaat sinds 1976 en heeft in die bijna veertig jaar een enorme gedaantewisseling ondergaan. Het begon ooit als een protestgroep van nog schoolgaande jeugd, die opkwam voor de medemens in ontwikkelingslanden, die tot dan toe hard moest werken om producten als koffie, thee en rietsuiker voor de wereldmarkt te produceren, zonder daar voldoende voor te worden betaald. De inzet werd om de producten via andere importkanalen te kopen en de producenten een 'leefbaar loon' te betalen met ruimte voor basisbehoeften als onderwijs, medische voorzieningen en natuurlijk voldoende te eten. Fairtrade (eerlijke handel) werd de term, waaronder de artikelen werden verkocht. Wekelijks trokken de Zelhemse jongeren met hun koffie, thee en rietsuiker, aangevuld met kunstnijverheidsproducten, naar de weekmarkt. Daarnaast organiseerden ze informatieavonden om belangstellenden te informeren over de leefomstandigheden in ontwikkelingslanden. Vanuit dit idealisme vertrokken sommigen zelfs naar Zuid-Amerika om ontwikkelingshulp te bieden.
In 1982 kreeg de WereldWinkel de mogelijkheid om een winkeltje in te richten in een deel van café de Ploeg. Ruim twee jaar later verhuisde de winkel naar de Palmberg. In 1993 kon het pand van de voormalige kapperszaak Derksen worden gehuurd. Dit bleek een prima locatie in het centrum van Zelhem. Helaas werd dit pand in 2005 verkocht en moest er weer verhuisd worden. Makelaar Klein Hesselink had het pand van de voormalige fotograaf Klein Hesselink gekocht en wilde wel een deel van het pand verhuren en dus zit de WereldWinkel nu al weer tien jaar in het huidige pand. De omzet bleef door de jaren heen groeien en de term Fairtrade kreeg steeds vastere voet. In 1988 werd het Max Havelaar Keurmerk aan alle producten toegekend, die op eerlijke wijze werden geïmporteerd. Voor de WereldWinkel betekende dit dat de producten van het begin (koffie, thee, rietsuiker) niet langer de belangrijkste producten waren. De nadruk kwam steeds meer te liggen op de kunstnijverheids- en cadeauartikelen.
Tegenwoordig koopt de WereldWinkel haar producten in Culemborg, waar 22 importeurs van Fairtrade-artikelen hun handelswaar uitgestald hebben. In het nieuwe interieur van de WereldWinkel komen de artikelen goed tot hun recht. Mensen, die op zoek zijn naar een eerlijk, maar ook mooi, cadeau kunnen zeker slagen.