Tuinliefhebbers kunnen hun hart ophalen.
Tuinliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Foto: Jan Knoef

Kruidentuin 't Zunnehöfken bij Museum Smedekinck deelnemer en startlocatie

Open Tuinweekenden Bronckhorst

Zelhem - In de weekeinden 6 en 7 juni en 29 en 30 augustus worden in de gemeente Bronckhorst en Hanzestad Doesburg de Open Tuinweekenden gehouden. Kruidentuin 't Zunnehöfken bij Museum Smedekinck is één van de deelnemers en startlocaties, behalve op 29 augustus, want dan is de kruidentuin gesloten. Er zijn bij het museum gratis informatieboekjes en auto- en fietsroutes verkrijgbaar, die het publiek langs de deelnemende tuinen en natuurgebieden in Zelhem en Halle leiden.

In 't Zunnehöfken is het, als het weer een beetje meewerkt, goed toeven. In de kruidentuin staan meer dan 150 verschillende planten, zoals kruiden voor in de keuken, planten die een geneeskrachtige werking of een grote aantrekkingskracht op bijen en vlinders hebben en Bijbelse planten. Bij elke plant staat een informatiebordje waarop de Latijnse, de Nederlandse en waar mogelijk ook de Achterhoekse naam staan. Verder zijn in de tuin een waterput, zonnewijzer en waterornament te vinden en staan er meerdere banken om even op te zitten en te genieten van de bloemen, de bijen en de vlinders. Een kop koffie of thee met iets lekkers behoort ook tot de mogelijkheden. Hiervoor wordt wel een vergoeding gevraagd. Wie iets wil meenemen uit de kruidentuin kan kruidenazijn, een potje jam, plantje of zaad kopen.

Behalve de kruidentuin zijn ook de historische landbouwgewassen, de bongerd met oude fruitrassen en het veldje met verschillende soorten bonen te bezichtigen. Er zijn mensen aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. De kruidentuin, de akker met landbouwgewassen en bongerd zijn alle rolstoeltoegankelijk.

Kruidentuin 't Zunnehöfken is tijdens de Open Tuindagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis, behalve op zondag 7 juni, omdat dan ook het museum geopend is. Dan is de entreeprijs zoals gewoonlijk € 4,--. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis entree.


Fietstocht Veldhoek

Veldhoek - Stichting Volksfeest Veldhoek organiseert zondag 14 juni een Familiefietstocht waaraan iedereen kan en mag deelnemen.

Starten tussen 12.30 en 13.30 uur bij het Buurt- en Verenigingsgebouw 't Gebouw, Kapersweg 4 in Veldhoek. De fietstocht heeft een lengte van ongeveer dertig kilometer. Het eindpunt is 't Gebouw waar onder het genot van een hapje en een drankje nog even nagepraat kan worden.