Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Oncoloog Slingland voor grote maatschappelijke betekenis

Ko van Lammeren geridderd

Zelhem - Het afscheidssymposium in het auditorium van het Slingeland Ziekenhuis, ter gelegenheid van het afscheid van Ko van Lammeren, werd al bij aanvang onderbroken door mevr. Helmi Huijbregts-Schiedon, waarnemend burgemeester van de gemeente Bronckhorst om dhr. van Lammeren, die in Zelhem woont, toe te spreken en hem met de titel 'Ridder in de Orde van Oranje-Nassau' koninklijk te onderscheiden.

De burgemeester, die met toestemming van haar Doetinchemse collega, op 'vreemde' bodem een officiële handeling mocht verrichten, memoreerde waarom het de Koning had behaagd om van Lammeren de Ridder-onderscheiding toe te kennen.

Inzet om artsen en studenten te ontwikkelen

Dit was onder meer omdat hij zich sinds 1986, als arts verbonden aan het Slingeland in Doetinchem, heeft ontwikkeld tot een befaamd oncologisch chirurg. Onder zijn leiding kreeg de afdeling Heelkunde in 1998 erkenning als opleidingsinstituut (minstens categorie C, opvang Traumatologie). Onder zijn leiding worden onder meer permanent tropenartsen opgeleid. Verder heeft hij de opleiding van AIOS tot chirurg in het Slingeland opgezet, waarbij met name aandacht is voor technische vaardigheden en wetenschappelijke vorming. Hij verzorgde ook de begeleiding van deze studenten. In het Slingeland Ziekenhuis was hij ook de schakel tussen directie en medische staf toen het ziekenhuis failliet dreigde te gaan en er ingrijpende veranderingen moesten plaatsvinden.
De burgemeester voerde verder Ko van Lammeren's betrokkenheid aan bij het Inloophuis Oude IJssel in Doetinchem. Hij is sinds 2013 op vrijwillige basis als ambassadeur betrokken bij het project, waar mensen, die recent hebben gehoord dat zij kanker hebben, psychosociale ondersteuning kunnen krijgen om beter met hun situatie om te kunnen gaan.

De duur, maatschappelijke betekenis en uitstraling van zijn activiteiten hebben tot de koninklijke onderscheiding geleid", aldus mevr. Helmi Huijbregts-Schiedon.


Café De Tol organiseert

zomeravondfietstocht

Zelhem - Op donderdagavond 28 mei organiseert Café De Tol in de Wittebrink een zomeravondfietstocht over een afstand van circa 25 kilometer tot 30 kilometer.

Vanaf de startplaats zal een route worden uitgezet door het fraaie Achterhoekse landschap, waarbij drukke provinciale wegen zoveel mogelijk zullen worden vermeden. De route gaat over verharde wegen, maar ook goed berijdbare zandwegen zullen in de route worden opgenomen. De route is dan ook geschikt voor mensen met een 'gewone' fiets of mensen met een fiets met trapondersteuning.

De route zal worden aangegeven middels een goede en duidelijke routebeschrijving, onderweg zal aan de deelnemers een consumptie worden verstrekt. Gestart kan worden tussen 18.00 en 19.00 uur, de kosten voor deelname bedragen 2,00 euro.

Ook in de maanden juni, juli en augustus zal op de laatste donderdag(avond) van de maand een zomeravondfietstocht worden georganiseerd.