Herman Bakker.
Herman Bakker. Foto: Liesbeth Oukes

Centrum Doetinchem decor tijdens fakkelloop

Nationale Sportweek geopend

Achterhoek/Doetinchem – De twaalfde nationale sportweek, van 18 t/m 25 april, kende een spectaculaire opening in het centrum van Doetinchem. Acht Achterhoekse gemeenten: Bronckhorst, Berkelland, Oost Gelre, Doetinchem, Montferland, Aalten, Oude IJsselstreek en Winterswijk tekenden samen voor de organisatie. Na de fakkelloop, die eindigde op het podium kon de week van start gaan.

Achterhoek in beweging
De aftrap van de landelijke Sportweek stond in het teken van 'Achterhoek in beweging'.

Acht Achterhoekse clubs, sportambassadeurs en prominenten uit de regio namen tijdens de fakkelloop een fakkel en de vlag van hun gemeente mee naar het podium op het Simonsplein in Doetinchem.
Vervolgens werd de opening verricht door burgemeester Niels Joosten, samen met de ambassadeurs van de Nationale Sportweek.

De aftrap werd gegeven middels een fakkelloop

In de stad was het een drukte van belang, want vele sportclub lieten demonstraties zien van hun sport, belangstellenden nodigden zij uit om even mee te doen. Op het podium waren optredens en demonstraties waar, mede door het geweldig zonnige weer, veel publiek bleef kijken en luisteren.

Doetinchem
Burgemeester Niels Joosten is ontzettend blij met de opening van de Nationale Sportweek in Doetinchem. "We doen het samen, alle acht gemeenten in de Achterhoek. De officiële opening is nu in Doetinchem en zijn wij heel erg trots dat we dat met z'n achten kunnen doen. Sport is zo ontzettend belangrijk voor onze samenleving. Niet perse om allemaal Olympisch kampioen te worden, maar het is zo leuk en gezellig. Jong en oud kunnen zo mensen ontmoeten om te spreken. Wat is er leuker om dat te doen met sport, het is leuk, gezellig, gezond maar ook in je sociale contacten zo belangrijk. En dat vandaag in al zijn feestelijkheden en facetten hier te mogen hebben, is echt een groot feest." Burgemeester Joosten sport niet bij een vereniging, maar doet tijdens de openingen van sportactiviteiten altijd mee. "Straks weer de Color Run, dan kunnen ze me weer zien rennen," lacht hij.

Bronckhorst
De gemeente Bronckhorst werkt samen met de provincie Gelderland en de Gelderse Sportfederatie. "De gemeente wil efficiënter werken en sport verbinden aan participatie, meedoen, gezondheid en vitaliteit," vertelt Ernst Jan Somsen. Hij was in dienst bij de Stichting Sport en Recreatie Zelhem en werkt nu bij de gemeente Bronckhorst. "We doen een aantal dingen samen op het gebied van gehandicaptensport en keuzes in accommodaties. Dat bijvoorbeeld niet iedereen een atletiekbaan heeft die amper bezet is, maar er beter één afspreken en zorgen dat daar voldoende vervoer is."

In Bronckhorst zijn 43 verenigingen die aan de sportweek meedoen, waaronder het Zwembad in Steenderen, DOG Baak, voetbal in Vorden, SEV korfbal in Zelhem en golf in Keppel.

Keppelse Golfclub
Herman Bakker (93) is het oudste deelnemende lid van de Golfclub Keppel. "Op de dinsdagmiddag zijn we met 50 man, allemaal gepensioneerd. Dat is het probleem van alle verenigingen. We willen eigenlijk jongere mensen hebben, maar die hebben het te druk," lacht hij. Hij begon vijftien jaar geleden met golf en is een dag in de week aan het werk op de baan en hij doet aan conditietraining en nordic walken. "In beweging blijven!"

Sanne Bartels (13) speelt al zes jaar golf en heeft vanaf haar achtste jaar les. "We hadden een golfclinic op school en mijn vader begon toen met golfen," vertelt Sanne. Zij golfde omdat ze het leuk vond en gezellig, maar inmiddels gaat het zo goed, dat ze meer wil winnen. "Ik speel competities door het hele land. Het is leuk dat je steeds dezelfde mensen tegenkomt. Ik doe aan conditietraining om snelheid en kracht uit mijn swing te halen."


http://achterhoekinbeweging.nl


Finaleplaatsen voor turnsters IJGV

IJzevoorde - Zaterdag 11 april vond in de turnhal in Doetinchem de derde en laatste voorronde van de vijfde divisie plaats. Acht meiden vertegenwoordigden IJGV uit IJzevoorde.

Bijna alle meiden behaalden een top 10 plek deze dag. In de eerste wedstrijd turnde Julia Harbers naar een 8e plek bij de jeugd1 meiden. Melanie Jansen greep in wedstrijd twee net naast de medailles bij de jeugd2 meiden en werd 4e. Later op de dag was er bij de junioren eremetaal voor Nicole Heesen zij werd 1e, Joni Susebeek en Karlijn Post werden in dezelfde categorie 5e en 6e. De laatste wedstrijd was er bij de pupillen2 een 4e plek voor Iris Kreeftenberg, Carmen Vrieze werd 11e. Bij de senioren was er een mooie 5e plek voor Ismee Susebeek, Linda Wesselink kon door een blessure helaas niet deelnemen. Aan het eind van de wedstrijd werd de doorstroming voor finale op 25 april bekend gemaakt, Iris, Julia, Melanie, Nicole, Joni, Karlijn, Ismee en Linda hebben zich hiervoor geplaatst.


Dagen Raku stoken

Velswijk - Vanaf Hemelvaartsdag donderdag 14 mei tot en met zondag 17 mei geven Jos en Elly Heerink demonstraties Raku Stoken. Dit is een speciale techniek van zelfgemaakt aardewerk stoken. Het mooie aan deze methode is dat je van tevoren niet weet hoe het gestookte aardewerk eruit gaat zien, dit blijft tot het laatst een verrassing.

Tijdens deze dagen is ook het atelier aan de Neuzendijk 5 geopend en diverse schuren waarin aardewerk uitgestald ligt. In de tuin staan enkele zitjes waar vanuit je een mooi overzicht hebt van het geheel. kom vrijblijvend aan en laat je verrassen.

Sanne Bartels.
Herman Bakker en Sanne Bartels openden de Nationale Sportweek tijdens de open dag.