Fred Midden neemt afscheid als voorzitter van de PCOB.
Fred Midden neemt afscheid als voorzitter van de PCOB. Foto: Liesbeth Oukes

Afscheid na ruim acht jaar van Protestants Christelijke Ouderen Bond

Fred Midden stopt als voorzitter PCOB

Vorden/Hengelo – Fred Midden (75) neemt donderdag 23 april na ruim acht jaar afscheid als voorzitter van de Protestants Christelijke Ouderen Bond. Hij laat het bestuur achter, met alle posities goed bezet. Daarnaast zijn er commissies voor het middagprogramma, lief en leed, het blad 'Perspectief' rondbrengen en er is een ouderenadviseur.

Ruim acht jaar geleden kwamen Fred en Boukje Midden in het Achterhoekse Hengelo wonen. Na een carrière als banketbakker en koster/beheerder begraafplaats in Heelsum waar zij een druk leven hadden, moest hij met 65 jaar zijn schitterende dienstwoning verlaten om plaats te maken voor de nieuwe koster.

Fred Midden is voorzitter geweest van de Regionale Kostersbond en daar zit hij nog als adviseur. "Toen kwam ik al heel veel in de Achterhoek, dus ik wist er wel de weg. Eenmaal in Hengelo was het stil. Het huis was klaar, maar de telefoon ging niet meer en de computer deed het niet." Hij ging kijken bij de PCOB en werd genoteerd als lid. "Ik denk een half jaar naderhand was ik voorzitter."
De ouderenbonden hebben hun eigen beginselen, maar ze hebben allemaal dezelfde belangen. "Ik kan geen beleid ontwikkelen alleen voor de PCOB, KBO of ANBO. We ontwikkelen beleid voor alle ouderen."
Fred Midden vindt het belangrijk dat ouderen in het sociale leven meedoen. "Als ouderen niet meer zelf hoeven na te denken, worden ze passief. Daarom zijn we met de ouderenbonden bezig om de mensen bewust te maken van wat ze allemaal kunnen na hun pensioen en dat is een heleboel. Daarmee bereik je dat de eigenwaarde van de ouderen met sprongen omhoog gaan."

Voor het seniorenconvent, het overkoepelende orgaan van de ouderenbonden werd Fred Midden benaderd voor de functie van voorzitter. Er kwamen bestuursleden bij en het draagvlak en het beleid konden worden geoptimaliseerd. Het seniorenconvent behelst acht bonden: een PCOB, vier KBO's en drie ANBO's.

In zijn vrije tijd is hij actief bij het landschapsbeheer van IVN en Staatsbosbeheer. "Ik ben een natuurliefhebber en dat heb ik weer opgepakt. Ik wilde fysiek wat om handen hebben. Wilgen knotten, heggen snoeien, poelen schoonmaken, riet gesneden, van alles." Zijn vrouw is actief in De Bleijke, bij Fiets de Boer op! en een hobbyclub. "Zo hadden mijn vrouw en ik ons sociale leven hier in Hengelo toch vrij snel op de rit."